В Естонії розробили харчові олії з тирси - PostEat

пошук

В Естонії розробили харчові олії з тирси
14-02-2023 0 496


Естонська компанія ÄIO отримала 1 мільйон євро на створення альтернативних олій та жирів, придатних для споживання, які будуть отримані з побічних продуктів сільського господарства та деревообробної промисловості. Про це повідомляє Estonian World.

“Пальмова та кокосова олії, що використовуються для виробництва альтернатив м’ясу на рослинній основі, не дають такого ж смаку та відчуття у роті, як тваринні жири. Крім того, виробництво цих олій не є стійким, вони шкідливі для здоров’я та можуть викликати алергічні реакції. Наша компанія має рішення: створювати харчові олії та жири з побічних продуктів деревообробної та сільськогосподарської промисловості. Це циклічно, стійко та може змінити правила гри”, — наголосила співзасновниця ÄIO Немайлла Бонтурі.

Компанія розробила свій продукт на основі досліджень, проведених у Талліннському технічному університеті (TalTech). За допомогою унікального мікроба, створеного Бонтурі під умовною назвою «червоний жук», процес включає перетворення промислових побічних потоків у харчові продукти за допомогою ферментації, аналогічній варінню пива або дріжджового хліба. У процесі ферментації утворюються жири, які багаті корисними жирними кислотами та антиоксидантами.

“Так само як ми виробляємо чайний гриб, йогурт, хліб та пиво, ми можемо перетворити тирсу або іншу малоцінну біомасу на цінні та корисні інгредієнти. Наш «червоний жук» не перетворює воду на вино, але він може перетворити тирсу на їжу”, – каже Бонтурі.

Наразі технологія готується до масштабування. Завдяки отриманому фінансуванню команда планує збільшити свої виробничі потужності, тестувати продукти у співпраці з харчовою промисловістю та подавати заявки на отримання нових дозволів на продукти харчування для виходу на європейський ринок.

До 2026 року планується запустити виробництво у промислових масштабах.

Фото: Estonian World

Читайте також: 

У Парижі кілька днів працював ресторан у стилі Horizon Forbidden West

Wine&Spirits Ukraine 2023: експозиція вина, алкоголю та пива

12 нових вин і міцних алкогольних напоїв від знаменитостей, які варто спробувати

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi