Податкові перевірки: до кого можуть прийти у найближчі місяці - PostEat

пошук

Податкові перевірки: до кого можуть прийти у найближчі місяці
31-10-2023 0 532


З 1 жовтня Державна податкова служба поновила штрафи для бізнесу, який не встановив апарати РРО (Реєстратор розрахункових операцій) та не видає фіскальні чеки покупцям. До кінця року підприємців чекає поновлення і планових перевірок. Хто опиниться під особливою увагою податкової. Про це повідомляє «Forbes Україна».

17 жовтня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт №10016-д про повернення податкових перевірок, на які діє мораторій ще з перших місяців повномасштабної війни з росією. 

Він передбачає, що до плану проведення документальних планових перевірок можуть бути включені платники, які за підсумками 2021 року відповідають одному з критеріїв:

  • рівень сплати податку на прибуток – на понад 50% менший, ніж середній по галузі;
  • рівень сплати ПДВ – на понад 50% менший, ніж по галузі;
  • дебіторська заборгованість компанії перевищує кредиторську більше ніж у два рази;
  • річний дохід становить понад 10 млн грн, а загальна сума витрат у податковій декларації – понад 75% суми річного доходу;
  • менша, ніж середня по галузі, зарплата.

У другому читанні законопроєкт будуть розглядати на початку листопада, казав голова фінансового комітету Гетманцев. У разі, якщо депутати підтримають документ, мораторій буде скасовано з 1 грудня.

У Раді бізнес-омбудсмена вважають, що нові норми передусім стосуватимуться готельно-ресторанного бізнесу, оптової торгівлі та сільськогосподарського сектору. 

«В деяких випадках це виправдано, бо дійсно є певні схеми щодо заробітних плат тощо», – каже бізнес-омбудсмен Роман Ващук. 

За його словами, ключова проблема – у правозастосуванні. 

«Доки неписаним правилом податківця є те, що не можна повернутися з перевірки без нарахування, доти це буде сприйматися, як кара для бізнесу», – вважає Ващук. 

На цьому також наголошують в Європейській бізнес-асоціації. 

«Бізнес очікує, що увага перевіряючих та правоохоронних органів буде зосереджена саме на нелегальному бізнесі, який приховує доходи та займається зловживаннями», – йдеться у коментарі пресслужби ЄБА.

Гетманцев вважає, що перевірки податкової не є вироком і не несуть за собою обовʼязкове накладання штрафу.

«Бізнес може підвищити своє податкове навантаження, щоб не потрапити під ці критерії. Або ж аргументовано відповісти, чому воно саме таке», – додає голова фінансового комітету.

Читайте також:

Чоловік на Кіпрі станцював зі 319 келихами для вина на голові

Mafia та Agrola запускають у продаж заморожену піцу

Сервіс таксі Uklon може запустити власну доставку їжі в листопаді

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi