День Фурмінту. Маленька подорож у світ «короля вин» - PostEat

пошук

День Фурмінту. Маленька подорож у світ «короля вин»
01-02-2024 0 1142


Сьогодні винолюби всього світу відзначають День Фурмінту (Furmint day). Це свято є даниною поваги до «вина королів і короля вин». Саме так описав свій захват від цього білого сорту винограду французький король Людовік XIV.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Фурмінт – один із найважливіших сортів в Угорщині і приніс всесвітню славу угорському регіону Токай (Tokaj). Завдяки високому вмісту цукру та яскравій кислотності з нього можна виготовляти різні стилі вин: ігристі, сухі, напівсолодкі, десертні. Водночас найвідоміше вино з Фурмінту це природньо солодке Токай Асу (Tokaji Aszú).

Tokaji Aszú завжди солодке і виготовляється з винограду, вкритого «благородною пліснявою» – ботритісом. Солодкість вина вимірюється у путтонах (puttonyos). На етикетці може бути написано 3, 5 чи 6 puttonyos, і чим більше, тим вино солодше. Є ще Aszú Eszencia – найсолодше з дуже яскравим складним букетом. Однак токаї бувають і сухі. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Цікавий факт

Перші легендарні токаї складно було назвати традиційними винами, вони скоріш нагадували сироп з гігантською дозою природнього цукру – до 500 г/л. У 2000 році на виноробні Disznoko зробили есенцію з вмістом 914 г/л цукру. Це найсолодше вино світу.

Сенсорний профіль

Сам сорт виведений шляхом схрещування Gouais Blanc та невідомого сорту. Назва має французьке походження і в перекладі означає «пшениця» (froment). Збірний сенсорний профіль Фурмінту вбирає структуру Шардоне, фруктовість Шенен Блану, кислотність і мінеральність Піно Гріджо.

Українські винороби також відкрили потенціал Фурмінту, виготовляючи вина з виразними ароматами меду, цитрусів та горіхів. Колись цей сорт був основним на Закарпатті. Цей сонячний регіон досі залишається лідером з виробництва різних стилів вин з Фурмінту.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Фурмінти багатогранні, гарно відображають теруар і якість врожаю. Сухі молоді зазвичай мають яскраву ароматику з відтінками прянощів і фруктів і жвавий смак. Витримані у діжці наповнюються складними ароматами кісточкових фруктів з нотами духмяних квітів, тонами випічки та кураги, і мають стійкий смак і тривалий посмак. Солодкі фурмінти дуже щедрі в ароматі і насичені у смаку: ноти пʼянких квітів, родзинок, кураги, меду, джемів, прянощів тішитимуть рецептори дегустаторів.

Хто робить Фурмінт в Україні

  • Виноробня Chizay виготовляє сухий, витриманий 9 місяців у дубі; сухий Furmint Orange; ботритизований солодкий Furmint Late Harvest.
  • Винний підвал сімʼї Шош пропонує сухий і десертний Фурмінт.
  • Виноробня Čopal wine – сухий марочний і напівсолодкий.
  • Винороб Віталій Муска робить сухе вино з Фурмінту.
  • Виноробня «Штифко» має також Фурмінт у лінійці.

Фурмінт і їжа

Фруктові стилі сорту Фурмінт добре поєднуються з рибними та овочевими стравами, зеленими салатами. Більш зрілі сухі вина або навіть ігристі «впораються» з пернатою дичиною чи стейком. Солодкий Фурмінт – відмінний компаньйон блакитних сирів, фуа-гра і десертів.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi