У київських ресторанах пригощатимуть овочевою закускою з продуктів, вирощених на розмінованих землях Миколаївщини - PostEat

пошук

У київських ресторанах пригощатимуть овочевою закускою з продуктів, вирощених на розмінованих землях Миколаївщини
22-10-2024 0 84


З 21 жовтня по 5 листопада 2024 року у двох київських ресторанах «Бути Sofie» (вул. Володимирська, 24) та «Odesa» (вул. Велика Васильківська, 114) відвідувачів пригощатимуть компліментом — овочевою закускою з продуктів, вирощених на розмінованих землях Миколаївщини. Це — найдорожча і найцінніша страва у світі, адже її приготували з продуктів, вирощених на 6000 га розмінованих полів Миколаївської області.

 

Щоби убезпечити фермерів на полях, довелося залучити саперів, спеціальну техніку та підтримку міжнародних партнерів. Така ціна українського хліба та глобальної продовольчої безпеки сьогодні. 

Страву створила шеф-кухарка, інфлуенсерка й волонтерка Ольга Мартиновська в межах проєкту ПРООН та Мінекономіки “Soul of Soil” (Душа землі). Проєкт покликаний привернути увагу світу до проблеми забруднення України мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Ольга родом з Миколаївщини, тож перед приготуванням страви вона відвідала тутешніх фермерів та надихнулася їхніми історіями сили та сміливості.

«Якою ціною, на які ризики йдуть люди для того, щоб виростити зерно, щоб я потім приготувала паляничку! Неможливо скласти ціну цьому хлібу, тому що це — ціна життя», — каже Ольга Мартиновська. 

З початку повномасштабного вторгнення до 30% території України було заміновано. Сьогодні цей показник — 23%. Вже вдалося повернути в користування майже 35 тисяч км², що за площею перевищує територію Бельгії. На частині цих земель уже вирощують зерно та овочі, які потрапляють на полиці магазинів та до страв в ресторанах.

«Ми працюємо з локальними фермерами та знаємо про труднощі, з якими вони стикаються. При цьому часто за масштабом особистих питань іноді важко побачити масштаб проблем глобальних. Саме тому цей проєкт є надважливим. А люди, завдяки яким у нас в Україні продовжують вирощувати свої продукти, — справжні герої!» — зазначили  Альона Бебко-Мінаєва та Наталія Іванцова, співзасновниці сімʼї ресторанів Rose Family.

«Найдорожча страва світу», разом з чотирма лляними серветками з вишитим колоском від соціального підприємства «Моїм.Рідним» стала частиною боксу, покликаного привернути увагу широкої громадськості до розмінування українських земель. Ці бокси отримали голови міжнародних делегацій — учасники Міжнародної конференції з протимінної діяльності в Україні (UMAC2024), як нагадування про те, що майбутнє глобальної продовольчої безпеки твориться зараз в Україні.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi