пошук
Win Bar
Автор
пошук
Win Bar
Автор
Коррида, хамон, кастаньєти…
Звісно, з цими словами в нас асоціюється палка Іспанія, що подарувала світу не тільки видовищні шоу, а й ігристе вино, що зветься Cava.
Cava (у перекладі з каталонської “погреб”) — це ігристе вино вироблене традиційним методом або, як ще його називають, методом “шампенуаз”.
Перша пляшка Кави побачила світ у 1872 році в Каталонії, в місті Сан-Садурні-д’Анойа, після того, як молодий дон Хосе Равентос, володар виноробні Codorniu, відвідав провінцію Шампань. Йому так сильно сподобались французькі ігристі вина, що він забажав виробляти їх на власній виноробні.
Ідея була доброю, але не вистачало головного — потрібних сортів винограду. Та це зовсім не стало завадою для власника, тому він зупинив свій вибір на винограді Макабео, Ксарелло та Парельяда. Отримане вино дуже відрізнялось від шампанського, але дон Хосе навіть зрадів цьому: тепер Іспанія мала власне ігристе вино!
Різниця між Кавою та шампанським
Вже у 1880 році про талановитих іспанських виноробів дізнався весь світ, а назва вина підкреслювала те, що воно зовсім не схоже на французьке шампанське.
На відміну від шампанського, що виробляють лише у провінції Шампань, Каву дозволено виробляти у 159 муніципалітетах Іспанії, зокрема в провінціях Барселона, Таррагона, Леріда і тд. але, звісно, тільки Сан-Садурні-д’Анойа, назавжди залишиться історичним центром та серцем іспанського ігристого вина.
Для виробництва Кави прийнято використовувати такі білі сорти винограду, як Макабео, Ксарелло, Парельяда, Мальвазія й Шардоне, та червоні сорти: Гарнача Тінта, Монастрель, Піно Нуар й Трепат, в той час, як шампанське дозволяють виробляти лише з Шардоне, Піно Нуар, Піно Меньє, Піно Грі, Піно Блан, Пті Мельє та Арбан. Але 4 останні сорти використовують настільки рідко, що винороби їх практично ігнорують.
Мінімальний строк витримки Кави у два рази менше, ніж у шампанського, що дуже тішить любителів цього ігристого вина.
Та головне, що відрізняє ці 2 напої — ціна. Всі ми знаємо, скільки коштує справжнє французьке шампанське й на відміну від нього, ціна Кави починається від 3 €.
При купівлі Кави запам’ятайте: солодке вино буде завжди дешевше сухого.
Різновиди й класифікація Кави
Залежно від сорту винограду Кава буває лише білою чи рожевою, а от за вмістом цукру вино дуже різноманітне:
За строком витримки Каву класифікують за такими категоріями:
Маленький лайфхак: не обов’язково вчитуватись в дрібний шрифт на етикетці, щоб зрозуміти якої категорії Кава перед Вами. Достатньо подивитись на наліпку, що знаходиться над корком: якщо вона білого кольору — це звичайна Cava, зелена — Cava Reserva, чорна — найдорожча Cava Gran Reserva.
Як правильно пити Каву?
Як і будь-яке ігристе вино, Каву п’ють охолодженою у келиху форми “тюльпан” чи “фужер”. Завдяки йому аромат напою буде відкриватись помірно та поступово, а справжні шанувальники ще й зможуть насолодитись чудовою грою бульбашок у ньому.
Кава — чудовий гастрономічний продукт, який, здається, підійде до усіх страв: Брют Натуре, наприклад, складе чудово компанію стравам з птаха, а звичайний Брют підійде, як до холодних закусок, сирів, хамону, так і до страв з морепродуктів.
#WINрекомендує спробувати:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Не чекайте особливого моменту. Почніть знайомитись з Кавою вже сьогодні!
Зустрінемось на Подолі.
#WINчекає.
Голос #Win: Анна Остапенко
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст авторського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi