Борщ готували ще в Стародавньому Римі - PostEat

пошук

Борщ готували ще в Стародавньому Римі
03-11-2023 0 488


Історичне медіа WAS розповіло у Facebook про рецепт під назвою «Борщ по-римськи» із книги Марка Ґавія Апіція «Про кулінарну справу римлян» (Апріорі, 2021).

У WAS додають, що Апіцій це борщем не називав, а редактори зазначають, що це не точний оригінальний рецепт, а поєднання порад Апіція та римського теоретика сільського господарства Марка Теренція Варрона. 

«У ньому, на відміну від багатьох інших рецептів, серед інгредієнтів немає ліквамену чи гаруму — традиційного рибного соусу римлян», — підкреслюють у книзі, розповідають у WAS.

Інгредієнти «Борщу по-римськи» із книги Марка Ґавія Апіція :

  • 500 мл білого вина
  • 500 мл води
  • 100 г меду
  • 1 куряча нога чи стегно
  • 2 ст. ложки оливкової олії
  • 4 буряки середнього розміру
  • сіль і свіжозмелений чорний перець на смак. 

Як приготувати борщ за стародавнім рецептом:

  1. Вино, воду, олію та мед вилий у каструлю середнього розміру. Додай курячу ніжку й повільно доведи до кипіння. На більшу кількість води можна використати цілу курку.
  2. Поки бульйон вариться, почисти й натри буряк. Додай його в суп і долий більше вина або води. Готуй приблизно півтори години.
  3. Далі вийми курку, зніми шкіру й подрібни м’ясо з кістки. Поклади частину або більшу частину курятини у свою миску для подачі.
  4. Борщ приправ сіллю і перцем. Полий м’ясо бульйоном і подавай до столу.

«А ось як все подається в оригіналі:

— Інша страва для шлунка: почисти пучки буряків, не мий. Засип їх содою і повяжи в окремі пучки. Поклади буряки у воду: Коли звариш, перелий на сковорідку (відвар), додай вино З родзинок чи каренум; посип кумином і перцем, додай трохи олії. Коли закипить, перетри траву папороті і шматки волоського горіха з лікваменом. Влий усе до киплячої страви, накрий зверху кришкою. Відразу зніми з вогню і споживай.

— Інший рецепт буряків за Варроном. Варрон пише: «.. візьми буряки, але тільки чорні. Почисти їх коріння і звари у вині з медом з дрібкою солі та олії. Або ж, готуючи їх у підсоленій воді та олії, зроби юшку й випий її. Ще краще зварити в ній курча», — йдеться у повідомленні WAS.

Читайте також:

Не пропустіть New Food Summit – першу подію для Agri Food бізнесу 

Сучасні ресторанні тенденції та інновації: в Києві відбувся SALT: Restaurant Innovation Conference

Вина 46 Parallel Wine Group отримали 2 золоті нагороди на конкурсі Wine & Spirits Ukraine Awards 2023

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi