Глобальна продовольча безпека під загрозою: через війну злетять ціни на продукти харчування - PostEat

пошук

Глобальна продовольча безпека під загрозою: через війну злетять ціни на продукти харчування
16-05-2022 0 630


Глобальна продовольча безпека під загрозою. Через війну в Україні світові ціни злетять не тільки на зерно, а й на м’ясо, яйця. Про це повідомляє Наталія Микольська українська юристка, громадська діячка, членкиня наглядової ради Укргідроенерго (заступниця Міністра економічного розвитку і торгівлі України — Торговий представник України (з 8 квітня 2015 по 22 серпня 2018), засновниця платформи SheExports та Центру Trade+ у Київській школі економіки).

За її словами, російські військові кораблі у Чорному морі досі блокують прохід торгових суден до українських портів. Також росія блокує посівну кампанію в частині регіонів через постійні бої, а в інших регіонах поля залишають замінованими, техніку викрадено, розкрадено зерно.

“Те, що робить росія по відношенню до українського аграрного сектору – все це сплановано, щоби штучно створити в Україні продовольчу кризу. Це частина геноциду українського народу. Але також спроба підкосити українську економіку, яка в свою чергу спровокує глобальну продовольчу кризу.  

В кожному разі дефіцит українського зерна вже впливає на ціни на всі продукти харчування на глобальному ринку. 

В першу чергу на те, що ми найбільше постачаємо: пшеницю, сою, кукурудзу, соняшник. А також пов’язані продукти: наприклад, зерно потрібне для отримання, зокрема м’яса та яєць, тож ціни підскочать і на них”, — розповідає Наталія Микольська.

Про це почав прямо заявляти український уряд у своїй комунікації з міжнародними партнерами.

Наталія Микольська наголошує, що зростання стосуватиметься не тільки безпосередніх імпортерів українських товарів, а абсолютно усіх на глобальному ринку. Це питання світової харчової безпеки.

“Чи можливо убезпечити світ? 

Так, необхідно працювати їх партнерами в ЄС і країнах G7 у напрямках: 

🔸Забезпечення логістики українського продовольства на світові ринки. За інформацією Bloomberg, Євросоюз завершує розробку плану щодо полегшення сухопутного експорту українських запасів продовольчих товарів;

🔸 Відкриття ринків для української  аграрної продукції (такі рішення вже прийняті урядами Великої Брританії та ЄС);

🔸Допомога у розмінуванні наших сільськогосподарських полів;

🔸Забезпечення необхідним насінним матеріалом і паливом – в першу чергу, малих і середніх фермерів – щоб відбувалась посівна”, — додає вона.

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi