пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Спираючись на дослідження науковців фуд-журналістка, експертка з комунікацій Марія Банько розповіла, як пов’язані між собою їжа й пам’ять та пояснила, чому якісь страви ми пам’ятаємо роками, а якісь забуваємо за декілька годин.
За її словами, один з викладачів Оксфорду поставив Девіду Саттону саркастичне питання «Їжа та пам’ять? Чому взагалі хтось може хотіти запам’ятовувати те, що він з’їв?» тоді, коли на початку 2000-их він запропонував присвятити своє антропологічне дослідження їжі та пам’яті. Зараз, за понад два десятки років після цього епізоду, його напрацювання, викладені в книзі Remembrance of Repasts. An Anthropology of Food and Memory, лягли в основу безлічі статей та досліджень, які формують цікавий міждисциплінарний напрямок food & memory studies. Перші ідеї, які проторували шлях цим дослідженням, з’явилися набагато раніше. Тут необхідно згадати щонайменше про трьох різних авторів: Марселя Пруста, Аляйду Ассман та Пола Коннертона.
«Про Марселя Пруста ви точно знаєте. Але про всяк випадок нагадаю. Йдеться про епізод «На Сваннову сторону», в якому герой куштує розкришене у філіжанці чаю бісквітне тістечко «мадленка», і його охоплює «невмотивоване раювання». Він починає аналізувати зв’язок між смаком чаю з тістечком та цією втіхою, але розуміє, що істина – не в їжі, а в ньому самому. І таке піднесення він відчув не через особливий смак «мадленки», а через те, що цей смак воскресив спогад про тітку Леонію, яка щонеділі частувала його саме таким печивом, а потім і цілу вервечку інших спогадів минулого: від тітчиної кам’яниці до всього містечка Комбре», – розповідає Марія Банько.
Фуд-журналістка додає, що зараз на науковому рівні цей феномен досліджують з двох сторін. По-перше, вчених цікавить, як смаки та запахи впливають на пам’ять, як вони можуть формувати чи викликати спогади. По-друге, йдеться про те, як сама пам’ять впливає на сприйняття смаків і запахів в процесі споживання їжі.
Напрацювання Аляйди Ассман важливі через те, що вона разом з чоловіком ввела в науковий обіг поняття «культурної пам’яті». Під культурною пам’яттю вона розуміла не тільки механізм передачі знань, але й появу та розвиток різноманітних ідентичностей, «оскільки люди в глобальному світі не живуть як окремі особи, а визначають себе через приналежність до однієї чи кількох груп і традицій».
Для традиційних суспільств такими практиками, що створювали часову безперервність та оприявнювали приналежність до групи, були ті, що зараз називають «нематеріальною культурною спадщиною». І хоча Аляйда Ассман не згадує про конкретно про їжу (йдеться про ритуали, танці тощо), цілком очевидно, що практики, пов’язані з приготуванням та споживанням їжі є частиною саме цієї нематеріальної спадщини.
«Полу Коннертону, автору «Як суспільства пам’ятають» належить визначення ритуалу як «мнемотичного засобу», а також дуже важливе поняття «втіленої пам’яті»,
«пам’яті-звички», які чудово описують практики приготування щоденної їжі, коли ми відтворюємо страви, не замислюючись, а також те, як сам простір кухні та приладдя впливають на нас», – продовжує Марія Банько.
Всім, хто зацікавився цією темою Марія Банько радить почитати:
Також Марія Банько знайшла відповіді на наступні питання: Чому якісь страви ми пам’ятаємо роками, а якісь забуваємо за декілька годин? Чому нам щось здається смачним, а щось не дуже?
Фуд-журналістка розповідає, що один з найвідоміших вчених-гатсрофізиків Чарльз Спенс в своїй статті “What Role Does Memory Play in Our Enjoyment of Meals?” формулює декілька важливих положень:
Дослідник Амір Саядабті, досліджуючи діаспору іранців на території Нової Зеландії, визначив, що ритуали, пов’язані з їжею, допомагають їм «відчувати дім», хоча вони знаходяться далеко від нього. Він зосередився на тому, щоб зрозуміти, як саме це відбувається, і дійшов наступних висновків:
Марія Банько додає, що дослідник Фабіо Парасеколлі, який на прикладі власної родини, аналізував способи передачі цього аспекту культурної пам’яті, а саме пам’яті про приготування тих чи інших страв, виділив три основні механізми:
Photo credit: Facebook Banko Mary
Читайте також:
Валентина Дуткевич організовує у Парижі дегустацію українських вин
ТОВ «Виналь» оштрафували на 10 мільйонів гривень через рекламу «Adjari»
У «БарменДиктат» відбудеться презентація чотиритомної збірки «Коктейлі, зроблені в Україні»
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi