пошук
Наталія Парапан
Автор
пошук
Наталія Парапан
Автор
Що: Кураторська екскурсія виставкою «На фестини до Києва. Смачна історія крізь віки».
Коли: 5 липня (субота), о 14:00
Де: Музей історії міста Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7 (3-й поверх)
Вартість: 300 грн (сума ділиться на всіх учасників) + вхідний повний/пільговий квиток на виставку «На фестини до Києва» (160/80 грн)
ЗАГАЛОМ Виставка працює з 11.06 — 20.07, графік роботи — середа–неділя, 12:00–19:00
«Які смакові уподобання мали кияни княжої доби? Чим частували гостей козацькі старшини? Якими були правила етикету у вишуканому товаристві Києва ХІХ ст.?
На яких харчах доводилося виживати містянам у буремні роки ХХ ст. і через що пройти у період сумнівних соціально-політичних експериментів радянського часу? Якою є сучасна українська кухня та які гастрономічні принади нам вдалося зберегти до сьогодні?», — ось які питання обіцяють розкрити організатори події.
У Музеї історії міста Києва відкрився масштабний виставковий проєкт «На фестини до Києва. Смачна історія крізь віки».
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Проєкт запрошує не лише переглянути експонати, а й спробувати на смак історію, впізнати знайомі рецепти в новому контексті, зрозуміти походження локальних звичок і прослідкувати еволюцію київської гастрокультури.
Це гастрономічна виставка, яка досліджує їжу як культурний код Києва протягом кількох століть. Команда фахових істориків і музейників зібрала артефакти, документи, рецепти, посуд, книги, графіку та навіть елементи радянських сервізів — усе, що говорить про гастрономію як живу мову міста.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Виставка розкриє такі аспекти:
«набір продуктів – місцевих і привізних;
традиційний стіл і його сервірування – від повсякденного до святкового;
різноманіття рецептів – від сформованих загальноісторичними тенденціями до самобутніх «київських»;
а також соціально-культурну еволюцію харчування від «домашнього» рівня приготування страв до становлення трендів ресторанного бізнесу та «вуличної» їжі».
Рестораторам ця виставка дасть ґрунт для побудови нових концепцій. Шефам — ідеї для адаптації забутих страв та інгредієнтів. Сомельє і міксологам — культурний бекґраунд, який привнесе цінності кожному келиху. Гурманам і фудіз — подорож у місто, яке завжди було на смак насиченим, суперечливим і незабутнім. А нам, журналістам — контекст для пояснення, чому борщ — це політика, а заливне/ холодець з риб’ячих голів — не сором, а спадок.
Проєкт «На фестини до Києва» — спроба зрозуміти ідентичність міста через те, що ми їмо, як ми їмо і з ким ми їмо. Від рукописних рецептурників до келихів з кришталю — кожен експонат говорить про епоху.
Концепція виставки наголошує: гастрономія — це не лише про їжу, а ще про пам’ять, цінності, смакові табу, сервірування соціального статусу, переосмислення традицій.
Ідеальна нагода для того, щоби знайти сенси, з якими можна працювати на кухні, у меню, в креативі.
Фото: Музей історії міста Києва
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi