Спілці «Виноградарів і виноробів Закарпаття» було вручено свідоцтво про географічне зазначення «Закарпаття/Закарпатське вино» - PostEat

пошук

Спілці «Виноградарів і виноробів Закарпаття» було вручено свідоцтво про географічне зазначення «Закарпаття/Закарпатське вино»
30-05-2024 0 382


30 травня в Закарпатській ОВА спілці «Виноградарів і виноробів Закарпаття» було вручено свідоцтво про географічне зазначення (ГЗ) «Закарпаття/Закарпатське вино». Про це повідомляють на офіційній facebook-сторінці Громадської спілки «Виноградарів і виноробів Закарпаття».

Географічне зазначення (ГЗ) — назва або позначення, які ідентифікують товар як такий, що походить з певної території, країни, регіону або місцевості і має особливі якості, репутацію та інші важливі характеристики, які значною мірою пов’язані із його географічним походженням.

Як зазначає у своєму пості амбасадор українських вин, автор книги «Нерозказана історія українського виноробства», власник фестивалів Brave Wine та Kyiv Food and Wine Festival Сергій Клімов, використовувати цю назву зможуть лише виноробні, що мають ліцензію на виробництво вин, а також є членами Громадської спілки “Виноградарів і виноробів Закарпаття”.

Наразі це такі виноробні: Chateau Chizay — Шато Чизай; Sass Wine (сімейна виноробня Шош); Kohanovska Winery; фермерське господарство Терруар; виноробня Андрія Фечори.

В ГС «Виноградарів і виноробів Закарпаття» зазначають про кілька причин, чому географічне зазначення (ГЗ) таке важливе для  виноробного регіону:

  1. Захист унікальності — ГЗ гарантує, що назва вина використовується виключно для вин, вироблених у нашому регіоні, забезпечуючи автентичність та захищаючи від підробок.
  2. Вина з ГЗ несуть в собі історію та культуру регіону, стаючи частиною його культурної спадщини.
  3. Економічна вигода — ГЗ може підвищити вартість вина на ринку, сприяючи економічному зростанню та створенню робочих місць у регіоні.
  4. Міжнародне визнання — вина з ГЗ часто отримують більше уваги на міжнародних ринках, збільшуючи експортні можливості.
  5. Збереження біорізноманіття — ГЗ спонукає виноробів підтримувати традиційні методи вирощування, що сприяє збереженню місцевих сортів винограду.

Підкреслюють, що отримання географічного зазначення для закарпатських вин — це крок до визнання та збереження унікальної виноробної спадщини Закарпаття.

Фото: https://www.facebook.com/wines.of.zakarpattia

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi