пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Україна може стати найп’янкішою країною в світі, але для цього українські дистиляти мають вийти на рівень віскі та кальвадосу. Про це повідомляє LIGA.net.
Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №5762 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва». За словами першого заступника Міністра агрополітики Тараса Висоцького, законопроєкт спрямований на стимулювання розвитку та легалізацію малого підприємництва у сфері виробництва спиртових дистилятів та спиртних напоїв. А також на збільшення внутрішнього виробництва продукції з високою доданою вартістю, що сприятиме наповненню бюджетів усіх рівнів.
«Законопроєкт допоможе легалізувати малих підприємців, які виробляють та продають крафтові спиртні напої та спиртові дистиляти, і створить додаткові можливості для переробки сільськогосподарської продукції. Все це сприятиме просуванню української крафтової продукції на зовнішні ринки. Адже в Україні є всі умови для розвитку унікальної за якісними та смаковими властивостями продукції», – зазначив перший заступник.
В асоціації «Крафтових дистиляторів України» вважають, що в Україні вже понад тисяча крафтярів, що виробляють міцний алкоголь порівняно невеликими партіями, але регулярно та мають коло постійних покупців. Значно більше тих, хто робить дистиляти в менших масштабах – їх близько 100 000 людей. З них охочих перетворити свою активність на бізнес вже близько 10 000.
LIGA.net провела власне експрес-дослідження та з’ясувала, що масштаби крафтового бізнесу за активного розвитку можуть зрости до рівня такої сучасної індустрії, як ІТ, але для таких перспектив потрібен вдалий неймінг та роки на популяризацію у всьому світі.
«Як це було, наприклад, із кальвадосом. Його вважали напоєм нормандських селян, доки на нього не звернули увагу ветерани Першої світової війни. Зокрема, письменник Еріх Марія Ремарк. Наразі це всесвітньовідомий напій із невеликих сімейних нормандських дистилерій із чудовою динамікою продажу», — розповідають у LIGA.net.

Новий закон вперше впроваджує такі кваліфікації, як дистиляти із зерна, пива, вина та іншої сировини.
«Ми проти використання назви «самогон» для нашої продукції. Адже ми орієнтуємося на системне, професійне виробництво дистилятів із контролем якості, а не домашні вправи із брагою», – каже голова асоціації «Крафтових дистиляторів України» та директорка «Української академії дистиляції» Катерина Камишева.
Такий рівень вимагає спеціального обладнання на всіх етапах виробництва та прискіпливе ставлення до вибору сировини.

У LIGA.net додають, що новий закон передбачає певні вимоги до українських виробників дистилятів. Головне – це окремі приміщення, в яких виробляють та зберігають дистиляти, адже дистиляти – це легкозаймисті речовини. Згідно з нормами пожежної безпеки, такі приміщення мають знаходитися не ближче 50 метрів від житла (часто навіть 100 метрів).
«Виробництво дистилятів – це процес ферментації, тобто відповідні запахи, пов’язані із викидами СО2. Не дивно, що в будь-якому селі знають, хто та коли жене самогон. Отже, для виробництва потрібна певна дистанція від житла», – каже Андрій Закревський, крафтяр із Тернопільщини.
За його оцінкою, для створення власної дистилерії – виробничого комплексу потужністю 10 000 декалітрів на рік – необхідно витратити близько 100 000 євро.
«Це повний комплект якісного обладнання європейського рівня для всіх етапів виробництва аж до дубових бочок, звісно, українського виробництва», – каже Андрій Закревський.
На думку Камишевої, вхідний поріг інвестицій може бути значно менший – вистачить $50 000. Адже не обов’язково орієнтуватися з перших кроків на 10 000 декалітрів на рік. А саме цей обсяг є стелею для крафтових дистиляторів, згідно з новим законом.
Фото: LIGA.net
Читайте також:
ВР ухвалила законопроєкт про виробництво крафтових спиртних напоїв в Україні
Pepsi створила кетчуп із колою
У Помпеях знайшли давньоримську фреску із зображенням «піци»
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi