У Шампані відкрили дві пляшки «втраченого вінтажу». Вони пролежали в землі 120 років - PostEat

пошук

У Шампані відкрили дві пляшки «втраченого вінтажу». Вони пролежали в землі 120 років
15-10-2019 0 1091


В місті Еперне в Домі шампанських вин «Поль Роже» (Pol Roger) продегустували дві пляшки шампанського, ймовірно, 1895 та 1897 років врожаю. Вони пролежали в землі близько 120 років після обвалу підвалів винарні у 1900 році. 

120 років тому із-за рясних дощів відбулась ерозія крейдових ґрунтів під підвалами винарні «Поль Роже». Вночі 22 лютого 1900 року триповерхова винниця з 500 бочками вина та 1,5 млн пляшок шампанського обвалилася і на її місці залишилось провалля глибиною у 20 метрів.

Ця подія поставила Дім шампанських вин «Поль Роже» на межу катастрофи. Але інші Дома шампанських вин надали фінансову підтримку й виноматеріали для витримки власникам винарні Морісу і Жоржу Роже. На повноцінне відновлення виробництва пішло кілька років.

15 січня 2018 року при будівництві нового цеху на території винарні «Поль Роже» було знайдено підземні пустоти колишнього погреба.

Серед битого скла знайшли перші 19 вцілілих пляшок. За рік пошукових робіт загалом було знайдено 100 пляшок з прозорою рідиною всередині та цілим корком.

9 жовтня 2019 року Дім шампанських вин «Поль Роже» запросив винних журналістів та експертів на дегустацію двох пляшок «втраченого вінтажу». Ймовірно вони були зроблені з врожаїв 1895 та 1897 років.

Магістр погреба «Поль Роже» зняв воскове покриття пробки (вино одразу ізолювали воском, щоб уникнути окиснення) та обережно дістав пробка першого вина.

Ймовірно, воно було зроблено з врожаю 1897 року. За свідченням учасників дегустації пробка продемонструвала запах пирога «мадейра».

Саме вино виявилось питким, але таким, що втратило типовий для шампанського свіжий та елегантний аромат. Його органолептика нагадала учасникам старий коньяк. Пізніше у вині з’явились аромати горіха, карамелі й карамелізованого цукру.

Пробка другого вина, ймовірно 1895 року врожаю, збереглася краще. В ньому учасники дегустації знайшли аромати десерту «безе» й навіть ноти цитрусових і екзотичних фруктів. В смаку — високу кислотність, що нагадала смак полуниці.

Найбільший подив учасників дегустації викликало те, що 120-річні вина виявились живими та приємними для пиття, а не перетворились на оцет. Про ціну раритетних пляшок мова не йде. Їх називають «безцінними» та залишать на винарні.

Фото: Pol Roger

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi