Вінницькі та одеські голубці увійшли до переліку нематеріальної спадщини України - PostEat

пошук

Вінницькі та одеські голубці увійшли до переліку нематеріальної спадщини України
03-01-2024 0 504


До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини внесли «Приготування української традиційної страви «Голубці». Вінницькі голубці також увійшли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини. Про це повідомляють в Одеському обласному центрі української культури та у Вінницькій обласній державній адміністрації

В Одеському обласному центрі української культури зазначають, що голубці – це одна з основних страв місцевої кухні Одещини, яка, до того ж поширена серед представників нацменшин, які проживають на території області.

«Для Одещини голубці не лише «конвертик» з капусти. На півночі регіону, на Кодимщині, під час приготування їх на весілля, господині сідають по колу, співають народні та обрядові пісні й «крутять» голубці. 

Зазвичай, це до 10 горщиків по 8-10 літрів», – зазначають в Одеському обласному центрі української культури.  

У селі Глибочок поблизу Куяльницького лиману до начинки господині додають три види м’яса, а тушкують голубці обов’язково в томатному соку домашнього приготування. 

На півдні Одеської області в селі Орлівка голубці мають назву «cармале» що в перекладі з турецької означає «обмотувати», додають в центрі української культури.

“Готують їх переважно із свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свинного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні”, – додають там.

В болгарському селі Городнє голубці мають ще іншу назву – «гушки». Їх, як і «cармале», готують з пропареного листя винограду, однак начинка складається з рису чи булгуру з додаванням низки трав, зокрема, кропу, петрушки та м’яти.

“Голубці” — це також новий елемент від Вінниччини, що увійшов до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини.

“Новий елемент НКС від Вінниччини – в Національному реєстрі! Це всім відомі і улюблені голубці. Річ у тому, що ця страва побутує ледь не по всій Україні, хоч спосіб приготування може відрізнятися в різних куточках. Отож виявилось, що звідусіль посипались пропозиції щодо внесення цієї традиційної страви до Національного переліку. 

Ініціатором подання стала Одещина. Згодом приєдналися інші області. Довелось шукати компроміс. Відтак, Вінницький обласний центр народної творчості запропонував провести флешмоб «Готуємо голубці разом». Цей заклик спонукав до розкриття всіляких секретів – маминих, бабусиних… 

Скажімо, одні використовують звичайні пелюстки капусти, інші – виноградне листя, гичку з буряка, пекінську капусту тощо. Начинка теж може бути різна: пшоно, рис, гречка і навіть картопля. Після перегляду флешмобу всім захотілося доєднатися до популяризації голубців”, – додають у Вінницькій обласній державній адміністрації. 

Зібравши всі документи – листи, згоди та інше, працівники обласний центр народної творчості вирішили подати напрацювання на розгляд експертної ради. Наказом МКІП №719 від 20 грудня 2023 року елемент «Приготування української традиційної страви «Голубці» занесено до Національного переліку, куди увійшла Вінниччина.

Photo credits: Facebook Одеський обласний центр української культури

Читайте також:

У SHABO розповіли, які сорти винограду вирощують у теруарі Шабо

Артем Блаута розповів, як збирає традиційні рецепти страв

McDonald’s відкрив новий ресторан у Києві біля мосту Патона

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi