Євген Клопотенко дізнався, навіщо батькам вчити дітей готувати - PostEat

пошук

Євген Клопотенко дізнався, навіщо батькам вчити дітей готувати
21-11-2022 0 415


Український шеф-кухар Євген Клопотенко поспілкувався з психотерапевтом Marina Smirnova та дізнався у неї, навіщо батькам потрібно вчити дітей готувати. Про це він розповів у Facebook.

За його словами, з точки зору дитячого розвитку, готувати з дітьми разом — це найкраще, що можуть зробити дорослі. Це дає багато користі й для самої дитини, і для налагодження її контакту з батьками. Також це розвиває когнітивні психічні процеси: покращує у дитини сприйняття, мислення, увагу, уяву, пам’ять.

Як це працює на практиці:

  • Дошкільнята бачать на кухні предмети і продукти різних форм і властивостей, вчаться відрізняти їх на дотик та смак, отримують досвід, як застосовувати різні предмети (тримати ложку, розминати вилкою, користуватися ситом тощо). Це розвиває координацію, моторику — і як результат — мисленнєві психічні процеси. Також під час приготування їжі можна вчити кольори, назви і властивості продуктів. Євген Клопотенко додає, що після такого ваша дитина буде їсти і броколі, і шпинат, і фрукти різні, бо ви її не змушуєте, а вона сама з цими продуктами знайомиться і куштує.
  • Молодші школярі під час приготування розвивають ще й логіку, пам’ять, увагу, адже приготувати щось — це не просто все змішати. Важливо розуміти алгоритм, запам’ятати його, слідувати правилам, бути сконцентрованим та уважним. Також за допомогою кулінарії можна ставити експерименти, вивчати світ, мови, географію.
  • Ще кулінарія — це творчість! Самостійність та сміливість експериментів. А також — важливий момент — саме під час приготування їжі можна досить швидко отримати зрозумілий смачний результат. Це неабияк підвищує самооцінку та віру в себе. Український шеф-кухар підсумовує, що здорова тарілка харчування — ідеальний конструктор для експериментів, бо ви показуєте, які категорії продуктів дитина має поєднати в одній тарілці, а вона вже сама обирає смаки; я вам у галереї залишу цю тарілку здорового харчування, щоб ви працювали по ній з дитиною.
  • Дитина заспокоюється та психологічно стабілізується, оскільки у приготуванні їжі багато медитативних дій (можна провести аналогію з малюванням чи ліпкою).

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi