З початку війни в Україні закрилося близько 7 тисяч ресторанів та кафе - PostEat

пошук

З початку війни в Україні закрилося близько 7 тисяч ресторанів та кафе
07-09-2022 0 1930


З початку війни в Україні закрилося близько 7 тис. ресторанів та кафе, а відкрилося понад 2 тис. нових закладів. Про це для агенції «Інтерфакс-Україна» розповіла директор Аналітичного центру «Ресторани України» Ольга Насонова.

«Точної статистики немає, оскільки вона наразі просто не здійснюється, серед цих 7 тис. — заклади, що закрилися, і ті, про які немає даних. Ринок зменшився приблизно на 25% порівняно з лютим 2022 року. У деяких областях падіння ринку становило понад 50% (Харківська, Миколаївська, Запорізька, Луганська області), У Київській, Одеській, Дніпропетровській областях – падіння до 30%», — сказала Насонова.

Водночас за її словами, у західних областях спостерігається позитивна динаміка. У Львові та області кількість ресторанів та кафе зросла приблизно на 30%, у Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях спостерігається зростання приблизно на 20%.

«До початку літа падіння ринку було значнішим. Але з червня почали відкриватися ресторани у Києві, а також у західних областях, загалом понад 2 тис. закладів. Найінтенсивніше розвивався ресторанний ринок у Львові – понад 500 нових закладів в області з початку війни. З усіх міст на Західній Україні Львів виявився найкосмополітичнішим і найнаповненішим», — додала вона.

Серед літніх відкриттів Львова були заклади «розкручених» мереж: Bao Casual, «Остання Барикада», низка франчайзингових закладів.

Водночас експерт зазначила, що некоректно говорити про релокацію ресторанів.

«Насправді тих, хто по-справжньому перемістився, тобто тих, хто перевіз обладнання, меблі тощо одиниці. Частіше ресторан виявлявся просто знищеним, або на окупованій території, і вивозити не було чого. Тому відкривалися нові ресторани», — розповіла Ольга Насонова.

На її думку, ресторанні інвестори почали розглядати міста на Західній Україні як вигідніші для запуску нового бізнесу. Що стосується експансії за кордон, то таких прикладів наразі ще небагато.

«Заплановано відкриття “Чорноморки”, закладів Борисова, Сухомліна. Країни – Польща та Німеччина, але радше Польща. Там більше українців, і менталітет поляків ближчий до нашого», — сказала експерт.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi