Класика проти панк-року: як пройшов черговий винний батл у WHITE wine bar - PostEat

пошук

Класика проти панк-року: як пройшов черговий винний батл у WHITE wine bar
15-08-2019 0 5722


Wine Battle — дегустації у барі WHITE wine bar на першому поверсі ресторану BEEF. Кілька разів на місяць сомельє, шефи та лідери думок у сфері гастрономії презентують гостям вечора по три вина на свій смак. Виграє той, чия добірка отримає найбільше балів від гостей. Винний двобій ресторатора Вікторії Пархоменко та шефа Вови Ташаєва поставив редакцію PostEat перед складним вибором — віддати голос винній класиці чи «панкам» від світу вина?

Про учасників батлу:

  • Вікторія Пархоменко — рестораторка «Клюква & Брюква», лідер руху Slow Food Kiev, дипломована сомельє Тоскани.
  • Вова Ташаєв — шеф-кухар «Итальянская редакция», «ЖЗЛ», «Любимый Дядя».

Ігриста вина батлу: Cremant de Bourgogne Doudet Naudin (Франція) VS The Peppermint Paddock (Австралія)

Вікторія Пархоменко презентувала креман де бургонь — французьке ігристе вино, виготовлене класичним методом з витримкою у пляшці. Воно не може називатися шампанським, бо виготовлено не в регіоні Шампань. Але в його основі класичні сорти винограду для шампанського — «шардоне» та «піно нуар». Вони дали вину аромати стиглих яблук, персиків та білих ягід. Але найбільше нам сподобався запах свіжої випічки — цей аромат з’являється у вині після витримки. Зверніть увагу, що кремани називають «розумною покупкою», бо покупець отримує виточене та елегантне ігристе вино за прийнятною ціною.

Вова Ташаєв наповнив келихи гостей вином The Peppermint Paddock з Австралії. «Це дивне червоне ігристе — яскравий приклад роботи з вином у наших ресторанах. Ми шукаємо унікальність, а не клас». Це ігристе вино виготовлене на винарні d’Arenberg епатажним виноробом Честером Осборном. Вино з винограду сортів «гарсіано», «шираз» та маловідомого сорту «шамбурсен» пахне водночас червоними ягодами, шоколадом та м’ятою з відтінками евкаліпту, а смак нагадав нам м’якоть стиглих червоних фруктів. Експресивне вино, справжня емоція у келиху.

Білі вина батлу: Castellari Bergaglio Gavi di Gavi Rovereto 2016 (Італія) VS Grüner Veltliner Federspiel Wachau 2018 (Австрія)

Аромат білого вина «Гаві ді Гаві» від Вікторії можна було відчути, навіть не нахиляючись до келиха —він нагадав запах соковитої білої сливи спекотним днем. Це вино зі старих п’ємонтських виноградників (понад 80 років) рестораторка обрала за розкішний стиль: ним легко підкорити й звабити. Ми знайшли у ньому яскраві аромати білої сливи, абрикоса, персика та тропічних фруктів. Вино розвивається у келиху і в ньому з’являються відтінки смаженого мигдалю й лісових горіхів. Смак подібний до м’якоті білих фруктів. У цьому вині винороб ніби балансує між витонченою мінеральністю та пишними фруктовим стилем — ця гра заворожує.

Вова приготував вино з Австрії з сорту «грюнер вельтлінер». Виноград для нього ріс на крутих терасних виноградниках в умовах прохолодного клімату. Суворі умови сформували «нордичний» характер вина: строгий, елегантний, холодний. Вино пахло яблучним фрешем, гірськими луками і навіть березовим соком. Смак цитрусовий з високою кислотністю. Такий стиль називають «вином для начитаних», бо початківцю важко отримати задоволення від стриманого аромату і кислотного смаку. Таке вино не має подобатись — воно самодостатнє.

Червоні вина батлу: Bonacchi Nobile di Montepulciano 2018 (Італія) VS Cuvee Jean-Baptiste Dudon 1999 (Франція)

Для останньої пари Вікторія відкрила пляшку Nobile di Montepulciano з сортів винограду «санджовезе» та «канайоло». Виноград для нього зростав на окремих виноградниках класу «крю» на пагорбах Тоскани. Вважається, що місцеві глинисті та піщані ґрунти заряджають вино потенціалом на довгі роки витримки. Аромат вина відкрився відтінками тютюну, спецій та вишні. Смак вина насичений, але з шорсткими молодими танінами — з часом вони стануть м’якішими та приємнішими. Зараз вино надто молоде.

А ось пляшку від Вови Ташаєва можна сміливо назвати раритетом. Його бордоський бленд Cuvee Jean-Baptiste Dudon був виготовлений з врожаю 1999 року — вину вже 20 років! Відомо, що довгу витримку практикують з топовими винами Бордо, бо вони мають потенціал до цього. Але чи підуть на користь довгі роки базовому бордо? Аромат вина розвіяв сумніви — ми знайшли в ньому запахи землі, м’яса, смородинового джему, шоколаду й тютюну. У смаку – повний баланс і гармонія. Чудова можливість познайомитись із витриманим бордоським вином не за «всі гроші світу».

Переможцем дегустації став Вова Ташаєв — його вина отримали найбільше голосів. Ми назвали його стиль вибору вина «панк-роком», бо він емоційний, понад правилами та канонами. Стиль Вікторії Пархоменко на цьому вечорі — це вірність класичному підходу, віра в авторитети. Можливо, на наступному винному батлі переможе саме такий підхід. Подивимось, чи, вірніше, продегустуємо.

Наступний батл відбудеться у WHITE wine bar 15 серпня о 19:30.

Гостей вечора чекає винний двобій гастро-експерта Олени Пустовойт та ресторатора і вайнлавера Максима Храмова.

Вартість: 450 грн.

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi