Дешеве і ліниве веганство: як дотримуватись рослинного раціону з мінімальним бюджетом - PostEat

пошук

Дешеве і ліниве веганство: як дотримуватись рослинного раціону з мінімальним бюджетом
18-05-2021 0 501

Партнери

Автор


Роуз Лі засновниця популярного кулінарного блогу та YouTube каналу Cheap Lazy Vegan. У чому ж її секрет? Як дотримуватись рослинного раціону, коли ви на мілині?

 

Коли Роуз Лі розпочала свою пригоду з веганською їжею, вона не чекала нічого особливого. Вона просто шукала легких, смачних, бюджетних страв з рослинних продуктів. Тоді вона навіть не підозрювала, що ці прості бажання стануть основою успішної кар’єри у соціальних мережах, популярного кулінарного блогу та її власного кафе.

 

Лі (проживає в Калгарі, Канада) — засновниця Cheap Lazy Vegan та власниця успішних однойменних акаунтів у соціальних мережах.  

Зараз у неї понад 700000 підписників на YouTube та майже 170000 підписників в Instagram, і ця кількість продовжує зростати. Як же вона цього досягла?

 

Як стати веганом, коли ти бідний та лінивий? 

Як і всі ми, Лі росла, вживаючи продукти тваринного походження без жодних питань. Лише під час навчання в університеті Калгарі, на факультативі з етики, вона почала сумніватися в етичності вбивства заради їжі. Книга Kim Barnouin «Skinny Bitch» та фільм «Земляни» підсилили її переконання про те, що м’ясна промисловість це погано. Першим кроком стало пескетаріанство. А згодом вона вирішила повністю перейти на веганство, коли переїхала до Лондона у 2015 році.

Жити в явно дорогій столиці Великобританії з обмеженим бюджетом і харчуватись повністю рослинною їжею п’ять років тому — звучить як цілком солідна місія. Веганство завжди мало репутацію дорогого способу життя, і лише приблизно у 2018 році ситуація з веганськими продуктами в Британії почала покращуватися, а на полицях супермаркетів та в меню ресторанів з’явилися більш доступні варіанти.

Раніше веганам, звичайно, можна було їсти у ресторанах, але це, як правило, передбачало велику кількість додаткових запитів та прохань (наприклад, вегетаріанська піца без сиру). Зараз у більшості ресторанів та мереж фастфуду у Великобританії є принаймні один, якщо не кілька, рослинних опцій (навіть KFC сьогодні продає веганську курку в деяких країнах).

Ситуація в Україні все ще далека від лондонських реалій, але їсти в закладах стало простіше, більшість ресторанів все-таки мають хоча б одну повністю веганську позицію в меню.

П’ять років тому, найпростішим і найдешевшим способом їсти по-вегану у Лондоні було приготування їжі вдома. Лі це зовсім не засмутило. Після кількох походів до супермаркету, вона зрозуміла, що для неї відсутність дешевої та доступної веганської їжі було лише помилковим уявленням. Який вихід? Купувати лише прості, необроблені продукти. Таку пораду дала мама Роуз, ще та любителька готувати вдома. Тому дівчина звикла до домашньої їжі й навіть коли не дотримувалась веганства, не завжди купувала готову їжу і розуміла, що готувати самостійно недорого.

Ціни на «м’ясні» та «сирні» продукти з рослин знижуються, але дуже повільно і, у більшості випадках, вони залишаються дорожчими за аналогічні продукти тваринного походження. Але рослинні продукти, такі, як консервована квасоля, овочі, фрукти, макарони, локшина та рис, є одними з найдешевших товарів, які можна придбати в супермаркетах.

Проблема найчастіше полягає у поєднанні всіх цих інгредієнтів та приготування чогось смачного. Допоки ви не дізнаєтесь як це робити. Лі спочатку не знала, але згодом вона навчилася готувати декілька простих страв, а потім, намагаючись допомогти іншим, вона створила свій YouTube канал. Вона почала з контенту про своє життя, який складався більше з відео типу «що я їм за день» та про чутки й власні упередження щодо веганства. Але саме рецепти найбільше сподобалися її аудиторії.

«Чомусь людям сподобалися саме відео про їжу, каже вона. — Я думаю, це тому, що вони шукали дуже прості рецепти, як і я«.

І правда, якщо ви шукаєте просту версію будь-якої веганізованої страви, ви майже стовідсотково знайдете її на каналі Лі. Хочете приготувати рибу? В неї є відео про веганські суші зі смаженим тофу. Хочете простої їжі? Вона навчить вас готувати веганські вершкові макарони. Немає грошей? Вона може допомогти вам зробити веганські страви вартістю менше ніж $1.5 (зрештою, її слоган у блозі звучить так: «канал про веганську їжу для людей на мілині, які не знають, що вони роблять».)

«Ми можемо дискутувати про веганство та етику, яка лежить в його основі, цілий день, говорить Лі. — Але якщо ти не знаєш, як їсти, і не знаєш, як застосовувати свої знання на практиці, аби воно впливало на твій спосіб життя, тоді звісно це буде складним завданням. Я хочу зробити його простішим«. 

 

Культурні перешкоди для веганства

Хоча для багатьох навчитись готувати просто й дешево — це головна перешкода, яку їм треба подолати, перш ніж відмовитися від продуктів тваринного походження, Лі не думає, що це відкриває веганство для всіх. Для багатьох бар’єри є складнішими. 

Вона має на увазі Південну Корею (та й з рештою дуже багато інших країн) і про те, що бути веганом там не так просто, як у Канаді чи у Лондоні. За її словами, у більших містах, наприклад у Сеулі, ситуація змінюється, але це все одно не показує повної картини. «Я чула, що у Сеулі є багато веганських закладів зараз, каже вона. — Але за культурних обставин, там також багато м’яса, риби, продуктів тваринного походження«.

Те саме можна сказати й про Україну. У великих містах ситуація стрімко покращується, чого не скажеш про невеликі міста.

«Так було не завжди додає дівчина, багато страв корейської кухні мають у своїй  основі продукти рослинного походження, або їх можна легко переробити. На щастя для мене, я все ще можу їсти багато з них, лише внісши невеликі зміни«.

Аналогічна ситуація з українською кухнею. У нас дуже багато традиційних страв на рослинній основі, які з часом «покращувались» продуктами тваринного походження.

Але реальність така, що зараз їжа Південної Кореї більше орієнтована на тваринних продуктах. Лі вважає, що це зводиться до швидкого економічного зростання. У міру збагачення країн середнє споживання м’яса має тенденцію до зростання.

«Буквально за одне покоління Південна Корея стала такою, якою є сьогодні, пояснює вона. — Навіть коли мої батьки були молодими, вони розповідали мені, що м’ясо майже ніколи не готували, хіба що за особливої нагоди. Воно було дуже дорогим«.

Лі каже, що часто ставить собі питання, яким було б її життя, якби вона залишилася в Південній Кореї. Можливо, вона не стала б веганкою так швидко, а може, й стала б. Важко сказати. Одна з ключових причин зміни раціону права тварин — в країні не надто обговорювали, що Лі пояснює складною історією Південної Кореї.

«Коли в країні страждає багато людей, вони, як правило, не думають про страждання тварин, навіть багато років потому», зазначає вона. Але дівчина вважає, що це можна змінити. 

Недавнє дослідження свідчить, що її спостереження правильні, і стиль харчування в Південній Кореї змінюється. Торік Корейський Вегетаріанський союз виявив, що 1,5 мільйона жителів Південної Кореї дотримуються дієт, багатих на рослинну їжу, а близько 500 000 осіб є веганами. Союз також прогнозує значне зростання флекситаріанства. За їхніми підрахунками, близько 10 мільйонів людей дотримуються такого раціону, який передбачає значне зменшення, але не повне виключення м’яса.

Схожу ситуацію бачимо й в Україні. За даними дослідження від UA Plant-Based станом на жовтень 2020 року близько 11% українців (а це понад 4,5 млн!) вже відмовилися від вживання м’яса, а 2% не вживають жодних продуктів тваринного походження. А 27% респондентів повідомили, що протягом останнього часу стали вживати менше продуктів тваринного походження, керуючись власним свідомим вибором. Це теж свідчить на користь флекситаріанства.  

 

«О, ти з Кореї, як ти можеш бути веганкою?«

Коли дівчина познайомилася з веганством, воно точно не було таким різноманітним як зараз. Вона постійно чула коментарі (як правило, від знайомих не веганів) на зразок «о ти ж кореянка, як ти можеш бути веганкою?»

Раніше безумовно існував стереотип, що всі вегани білі жінки, які живуть десь в Каліфорнії, або щось подібне. Часто так і є, але, на її думку, на цьому фронті теж є прогрес. Хоча досі є стигма, що м’ясо — це їжа справжніх чоловіків, тому інколи переконати чоловіків у користі веганства досить складно.

Знову ж таки, її спостереження підтверджені даними. У Великобританії, за підрахунками, вдвічі більше жінок дотримуються рослинного раціону, ніж чоловіків. У США близько три чверті веганів також жінки.

Це може бути пов’язано з багатьма речами, але маркетинг відіграє найголовнішу роль. Наприклад, як часто ви бачите жінку, яка готує м’ясо на грилі, в рекламі пива чи бургерів? 

«Це так глибоко вкоренилося, — каже вона. — Чомусь, вегани вважаються слабкими, що дуже дивно«.

Окрім часто токсичного маркетингу та спроб змусити більше чоловіків перейти на рослинний раціон, на думку Лі, багато інших серйозних проблем у світі відіграють свою роль. Це такі проблеми, як харчові відходи, нестача продовольства, бідність, кліматична криза та знущання з тварин на промислових фермах. Але для цих проблем є рішення, одним із яких є повна зміна системи харчування.

Окрім порятунку мільярдів тварин, перехід на переважно рослинну систему харчування може прогодувати більшу кількість людей. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі «Nature» у 2018 році, перехід на рослинний раціон, скорочення харчових відходів вдвічі та вдосконалення сільськогосподарської практики можуть прогодувати прогнозовану чисельність населення світу у 10 мільярдів осіб до 2050 року. Цей крок також зменшить навантаження на нашу планету. Новіше дослідження показало, що заміна 10% тваринництва на виробництво рослинних аналогів може зекономити площу, більшу за територію Німеччину. 

«Ми можемо почати з популяризації рослинної їжі, веганського способу життя та дискусій про етичність і вплив промислового тваринництва на навколишнє середовище, аби позбутися цього, — зазначає Лі. — Сподіваюсь, наш світ стане світом, де люди не голодні, а тварин не вбивають. Отакі в мене надії«.

Щодо особистого, мета Лі полягає лише у тому, щоб продовжувати робити те, що вона робить. Вона планує створювати більше цікавого контенту та рецептів для свого каналу та блогу.

Вона також хоче продовжувати працювати у своєму кафе в Калгарі, saVeg Cafe YYC, співвласницями якого є вона та її мама. Але врешті-решт, як і більшість із нас, зараз вона просто хоче нормальності. «Я просто хочу, щоб у мене був кращий рік, ніж минулий» — сміється дівчина.

Посилання на Cheap Lazy Vegan блог знаходиться тут.

Більше про доступне веганство в Україні можна дізнатись на сайті кампанії UA Plant-Based.  

 

Джерело: Cheap Lazy Vegan: How to Eat Plant-Based When You’re Broke

Переклад та адаптація: Ніна Новосельська та Анастасія Решетняк, представниці кампанії UA Plant Based 

Текст та фото надані авторкою.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi