Свинячі реберця в глазурі і салат «Коулслоу», рецепти

пошук

DEFAULT

Свинячі реберця в глазурі і салат «Коулслоу»

28-07-2016 0

Свинячі реберця в глазурі і салат «Коулслоу», рецепти

Спробуємо долучитися до традиційної американської кухні у стилі BBQ. Для цього рецепту Вам знадобиться дуже, дуже багато часу, терпіння і інгредієнтів, хоч більшість із останніх не є редкісними і їх легко дістати, а от часом і терпінням треба запастися.

 

Для початку нам потрібні свіжі свинячі реберця, такі гарні, з м’яском. Нам треба заздалегідь їх замаринувати (мінімум за ніч, максимум за дві доби), але не зовсім традиційним способом, ми їх будемо вимочувати, а потім натирати.

 

Для вимочування візьміть яблучний сік і влийте туди трошки винного або яблучного оцету (1-2 столові ложки), залийте ребра так, щоб рідина покривала їх і залиште вимочуватися, поки готуватимете суміш для натирання.

 
  • Щоб приготувати суміш спецій для натирання нам знадобляться:
  • Насіння фенхеля (орієнтовно 1 столова ложка);
  • Паприка суха, мелена, негостра (2 столових ложки);
  • Цедра одного апельсину;
  • Тим’ян (чебрець) свіжий або засушений (орієнтовно 1 столова ложка, але лише листочки, стебельця нам не потрібні);
  • Коричневий (тростинний) цукор (десь 1-2 столові ложки);
  • Гвоздика суха (десь так 1/3-1/2 столової ложки);
  • Часник свіжий (2-3 зубочка);
  • Сухий, мелений перець чилі (гострий) (трошки);
  • Морська сіль, чорний мелений перець (краще свіжомелений).
 

Цю суміш краще трошки перемолоти в блендері, щоб всі спеції розпустили свої аромати, а часничок подрібнився. В результаті Ви отримаєте дещо вологу суміш спецій, якою зручно натирати реберця.

 

Тепер виймаємо реберця з яблочного соку з оцетом і починаємо добре втирати в них суміш, яку ми зробили (руками і з душею). Сам яблучний сік з оцетом не виливаємо, а зливаємо в баночку і відправляємо в холодильник, він нам ще знадобиться.

 

Після того, як Ви добре втерли всю суміш спецій в реберця залишаємо їх в спокої в холодильнику на 12-48 годин (або хоча б на ніч). Тепер у Вас вільний час, реберця зараз не потребують Вашої уваги, їм і так добре.

DSC_0228 (1)

Отже, коли настав час готувати, майте на увазі, що приготування реберець і салату займе у Вас десь 4-5 годин, тому плануйте обід чи вечерю завчасно.

 

Перш, ніж Ви зберетеся готувати все, вийміть ребра з холодильника і залиште їх нагріватися до кімнатної температури протягом 1-2 годин (цей час не враховано в 4-5 годинах, які я згадував вище).

 

Нагрійте духовку до 130 градусів по Цельсію і поставте реберця туди на противень чи ще краще на якусь посудину для духовки кістками донизу. Залиште ребре в духовці на 1,5 години. І у Вас знову вільний час! Займайтеся своїми справами, головне не забудьте про ребра в духовці.

 

Після того, як пройшло 1,5 години, вийміть ребра з духовки, покладіть їх на фольгу і зробіть з фольги таке собі «коритце» (можна скласти її в два шари), загнувши її боки, або ще краще візьміть готові судочки з фольги, вони продаються в магазинах і не будуть протікати (що можливо, якщо ви самі майструватимете їх з фольги). Залийте ребра сумішшю яблучного соку і оцету, яка у Вас залишилася ще з часу маринування/натирання (я ж казав, що вона нам знадобиться), так, щоб рідина покрила їх (краще покласти ребра кістками догори). І головне – покрийте ребра зверху фольгою, щоб вони не підгорали. Знову відправляємо їх в духовку, розігріту до 130 градусів по Цельсію, і знову на 1,5 години. Цього разу у Вас вільного часу немає, треба робити соус для глазурі і салат.

DSC_0229 (1)

Почнемо з соусу. Нам знадобляться:

 
  • Одна цибулинка середнього розміру (солодка біла чи фіолетова ялтинська);
  • Часник (десь 10 середніх зубочків);
  • Свіжі перчики чилі (гострі) (залежно від Вашої любові до гостроти, від половинки перчика до двох цілих; пам’ятайте – зернятка додають гостроти, тому можна їх не додавати чи додавати менше);
 

Цибульку, часник і перчики чилі перемелюємо у блендері до однорідної маси і припускаємо на сковорідці з невеличкою кількістю оливкової олії.

 
  • Свіжий тим’ян (він же чебрець) – десь десять гілочок, нам потрібні лише листочки;
  • Свіжий розмарин (можна і сухий, але краще свіжий) – десять гілочок, знову ж таки – лише листочки;
  • Свіжа кінза (зовсім трошки, якщо Ви не фанат);
  • Лавровий лист сухий (8-10 листочків);
  • Кмин сухий (десь так 1 столова ложка);
  • Насіння фенхеля (1-2 столові ложки);
  • Паприка суха, мелена, негостра (орієнтовно 2 столових ложки);
  • Гвоздика суха (десь так 1/3 столової ложки);
  • Цедра одного апельсина;
 

Всі спеції, перелічені вище, легенько перемелюємо в блендері і додаємо до того, що в нас тушиться в сковорідці (цибулька, часник і чилі).

 

Тепер додаємо в ту ж сковорідку:

 
  • Коричневий (тростинний) цукор (десь 200 гр., на око можна) – смажимо разом, поки все не перетвориться на густу, тягучу темно коричневу карамельну масу;
  • Воду (кип’ячену чи просто фільтровану) (десь 200 мл.) – виварюємо декілька хвилин;
  • Додаємо сік двох-трьох апельсинів, 5-6 столових ложок темного бальзамічного соусу, 200 мл. кетчупу (якщо знайшли якісний, без додатків) або томатної пасти, 2 столові ложки соусу Worcestershire, 1-2 столові ложки муштарди (солодкої, негострої гірчиці), 200 мл. яблучного соку, десь по столовій ложці морської солі і чорного меленого перецю (краще свіжомеленого).
 

Дайте соусу прокипіти і виварюйте його, доки він не стане густіти (десь 15-20 хв., соус зменшиться в об’ємі майже вдвічі), потім пропустіть його через сито (краще 2 рази), щоб позбавитися всіх твердих частинок і отримати чудову глазур для реберець.

 

Соусу може вийти дещо забагато (зважаючи на пропорції, вказані вище), це не страшно, він може зберігатися в холодильнику від декількох днів до тижня і ви зможете використати залишки для інших кулінарних ідей (він чудово підійде до будь-якого м'яса).

 

Отже, коли Ваші реберця побували в духовці другий раз 1,5 години (тобто 3 години разом), вийміть їх з рідини, в якій вони перебували останні 1,5 години і поверніть в духовку на 15 хв, щоб трошки просушити їх (температура все та ж).

DSC_0267

Готуємо салат «Коулслоу». Для цього нам будуть потрібні:

 
  • Качанчик молодої зеленої капусти;
  • Качанчик фіолетової капусти;
  • Корінь селери;
  • Фіолетова (ялтинська) цибулька;
  • Морква свіжа (бажано молода);
  • Зелень: петрушка, кріп, базилік, кінза;
  • Сметана;
  • Маслянка/пахта/йогурт/щось густе і кисломолочне нейтрального смаку (не солодка; краще солонувата);
  • Цукровий сироп (тобто розчинений у маленькому об’ємі води коричневий або білий цукор);
  • Лимонний сік;
  • Муштарда (або солодка, негостра гірциця);
  • Сіль, перець.
 

Всі овочі нарізаємо тоненькою дрібною соломкою (у цьому Вам може допомогти блендер), зелень крупно рубаємо, робимо суміш сметани і того кисломолочного, яке Ви обрали, муштарди, лимонного соку, цукрового сиропу, солі і перцю (пропорції на свій смак). Заправка має бути дещо кислуватою і з гостринкою (це зроблять лимонний сік і муштарда) і водночас солодкуватою (це роль цукрового сиропу). Заправляємо салат.

 

Коли наші реберця просушилися, беремо соус, який ми процідили крізь сито, і дуже щедро мастимо ним реберця (для цього краще використовувати кулінарний пензлик, але Ваші руки також підійдуть, головне – не обпечіться) і ставимо їх в духовку при тій самій температурі ще на 20-30 хв., щоб глазур запеклася.

 

Виймаємо ребра, розрізаємо їх по кісточкам. Вони м’якенькі і ніжні, аж тануть у роті. Ви це зрозумієте, як тільки відчуєте їхній смак. Чудовим доповненням до реберець стане салат «Коулслоу».

 

Смачного Вам від KULIKCOOK!

 

P.S.: Рецепт по мотивам Джеймі Олівера.

DSC_0286

Tweet

Коментарi

З цiєю стравою дивляться також: