пошук
Партнери
Автор
пошук
Партнери
Автор
Європейські країни славляться своєю культурою харчування, стравами та продуктами, які є популярним в усьому світі. З розвитком харчової промисловості та технологій все більше виробників прагнуть скористатися успіхом популярного продукту або бренду і запропонувати споживачам дешевшу альтернативу під тією ж назвою. Знак якості ЄС допомагає компанії захистити унікальний продукт певного походження від недобросовісної конкуренції, а споживачеві дає впевненість у тому, що продукт є високоякісним і винятковим, що полегшує вибір продукції.
Позначення якості Європейського Союзу:
Protected Designation of Origin – PDO
Захищене найменування походження — PDO
Маркована продукція: харчові та сільськогосподарські продукти, вина.
Специфікації: всі частини процесу виробництва, перероблення та приготування повинні відбуватися у відповідному регіоні. Для вина це означає, що виноград повинен походити тільки з тієї географічної зони, де виробляється напій.
Protected Geographical Indication – PGI
Захищене географічне зазначення — ЗГЗ
Марковані продукти: харчові та сільськогосподарські продукти, вина.
Специфікація: принаймні один з багатьох етапів виробництва, переробки або підготовки продуктів відбувається в регіоні. Для вина це означає, що принаймні 85% використаного винограду має походити виключно з географічної зони, де виробляється вино.
Харчові продукти, які відповідають суворим умовам виробництва, перероблювання, транспортування та зберігання, маркуються органічним логотипом ЄС. Цей логотип використовується лише на продуктах, сертифікованих уповноваженими органами, що гарантує відповідність суворим правилам ЄС щодо виробництва, транспортування та зберігання.
Чому фракійські вина з Болгарії маркуються як продукти PGI?
Вино з історичного регіону Фракійської низовини на півдні Болгарії має етикетку PGI, яка гарантує якість і збереження традицій виноробства.
Унікальні вина з Фракійської низовини мають незабутню історію. Цей європейський регіон виробляє вино щонайменше 7 000 років. Вважається, що стародавні фракійці, які населяли низовини, були першими виноробами у світі. Виноробна практика фракійців вплинула на виноробну культуру регіону, яка збереглася протягом століть. Виноробна промисловість Болгарії тісно переплетена з її фракійською спадщиною, що відображає безперервну традицію виноробства, яка охоплює тисячі років. Багато болгарських сортів вина і традицій можна простежити до цієї давньої спадщини
Посудини, знайдені під час археологічних розкопок, свідчать про велику популярність вина серед фракійців. Його пили всі, але змішували з водою відповідно до віку питущих. Щобільше, історичні та лінгвістичні дослідження вказують на те, що саме давні фракійські племена передали знання про виноробство хетам, арабам, грекам, римлянам та кельтам.
Збір винограду та приготування вина для давніх фракійців були священними подіями, пов’язаними з багатьма ритуалами, присвяченими богу Діонісу (Загрею). У давнину фракійці збирали виноград у кошики, складали його в бочки та перевозили до місць, де з нього вичавлювали виноградний сік. Стародавній ритуал фракійських племен полягав у зливанні винограду в ретельно очищені кам’яні тази, відомі як шарабани. Для отримання соку використовували стару техніку розчавлювання винограду ногами у великих тазиках, відомих як шарабани. Виноград давили босими ногами фракійські дівиці, одягнені в біле. Ритуалом керував фракійський ієрофант у червоному одязі, а благословення фракійського бога Діоніса було абсолютно обов’язковим для приготування чудового вина. Процес бродіння тривав щонайменше шість місяців. Молоде вино залишали визрівати в керамічних посудинах. Пити його можна було, як правило, на другий рік виробництва. Однак фракійські вина високої якості залишали на витримку на 5-10 років.
Важливість фракійської історії та традицій у виробництві вина в регіоні демонструється майже в кожній назві, етикетці, історії та ідеї, що лежать в основі виноробства в країні.
Відкрийте для себе багаті смаки та стародавні секрети вин PGI «Фракійська низовина» і не пропустіть свій шанс спробувати ці автентичні сорти. Приєднуйтесь до нас на виставці «WorldFood Ukraine», яка відбудеться з 29 жовтня по 31 жовтня 2024 року в Києві.
Щоб дізнатися більше про майбутні винні події, відвідайте наш сайт.
Фото: надані партнером
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi