пошук
Валентина Дуткевич
Автор
Валентина Дуткевич
Автор
Українські вина різноманітні, відображають ґрунт, клімат, рельєф, біосвіт своєї місцевості, іншим словом – теруар. Додати особливості технологій та майстерність виноробів – отримуємо нове, якісне, непересічне, душевне українське вино. Такий підсумок випливає з дегустації наших вин, що відбулася у Парижі 15 липня у винному бутику La Cave des Verres.
Що було:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
«Татове вино», Гусятин, Тернопільщина. Сімейна виноробня вдало розкриває теруар Теплого Поділля. Їх вина уже завойовують ринки світу. Сімʼя Буячок понад 10 років розвиває ідею якісного крафтового виноробства і виготовляє справжні теруарні вина.
Рожеве сухе «Рожевий квадрат» 2022 з екзотичного сорту Юпітер. До речі, з цим американським сортом в Україні працюють одиниці, однак Fathers Wine досягли великого успіху. В ароматі стигла ягідна корзина, ноти барбарису та легкий відтінок листка смородини. Смак свіжий, ягідний, легкий.
«Винний підвал сім’ї Шош» із села Кідьош Закарпатської області. Одна з найвідоміших і найцікавіших виноробень Закарпаття. Карло Карлович Шош винороб у третьому поколінні. Його справу перейняв син. Виготовляють вина з близько 20 сортів.
Білий сухий Фурмінт 2020. Один з найстаріших угорських сортів у Карпатському басейні. Аромат багатий садовими фруктами, вплітаються ноти пилку. Смак гармонійний, з гарною кислотністю.
Cassia, село Мила, Київщина. Ця виноробня – особливе втілення шляхетності та пристрасті до своєї справи. Батько з сином Микола та Володимир Касьяненки виготовляють вина на виноробні у своєму маєтку. Бродіння здійснюється виключно на диких дріжджах, без додавання сульфітів.
Біле сухе Ркацителі 2021. Витримується на меззі 12 годин, з мʼяким віджиманням, декількома переливами та ніжною фільтрацією. В ароматі зацукрований лимон, стиглі жовті сливи та аптечні квіти. Смак повний збалансований з вираженою кислотністю і тривалим посмаком.
Drunk Master, Харків. Винороб Євген Панасенко уже 10 років відшліфовує технології, і результат приємно дивує. До речі, не вином єдиним – винороб виготовляє сидр методом як шампанське.
Рожеве сухе Мускат 2021. Перед бродінням виноград витримується 8-10 годин на меззі. Особливістю технології є те, що вина проходять 3-місячну криостабілізацію. Аромат надзвичайно яскравий, з тонами свіжовичавленого ягідного соку, нотками пʼянких лілій та садових троянд. Смак легкий і з яскравою кислотністю.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Відгуки
Одна з найцінніших частин будь-якої дегустації – це відгуки учасників. Адже зворотній звʼязок важливий для кожного, хто йде вперед.
«Дуже сподобалась дегустація. Я вірю в українське виноробство. Вважаю, що українські вина щирі і цікаві для поєднань із гастрономічними стравами», – поділився думкою шеф-кухар Максим Зорін, який працював у відомих ресторанах Франції, зокрема Алена Дюкасса.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
«Географія – практично вся Україна від Закарпаття до Харкова. Найбільше сподобався Фурмінт Карла Шоша з закарпатського Кідьоша. Були також приємні біле Ркацителі Cassia з Київської (!) області та Рожевий Квадрат від тернопільського «Татового вина». Українське виноробство потроху розвивається навіть під час війни і з’являється все більше вин дуже пристойної якості, а виноградники дійшли вже до Тернопільщини! А дегустація почалася з чудового харківського сидру (дуже приємний брют), який, думаю, не поступиться багатьом нормандським!» – підсумував дегустацію один з гостей Костянтин Нелеп.
Кавіст бутика Ольга Куровська підкреслила, що наші вина вже підкорюють європейський ринок, і Франція не буде виключенням. Експертку приємно вразила якість крафтових українських вин, особливо Шардоне від харківського винороба, з гарною кислотністю і квітковими ароматом. Рожевий Мускат запамʼятався своєю мінеральністю. Також вразила майстерність, з якою та ж виноробня пропрацювала класичну технологію для ігристих на своєму сидрі.
Як підсумок залишається побажати українським виноробам наснаги і сприятливих умов для своєї діяльності. Українське вино у тренді.
Фото: Валентина Дуткевич
Читайте також на цю тему нашу серію розмов з власниками українських винних закладів:
У чому секрет винних барів: власники українських закладів діляться своїм досвідом. Частина 1
Чим унікальні українські винні бари: великий вибір локальних вин, атмосфера чи ще щось? Частина 2
Винні бари та актуальність винної культури в Україні: досвід діячів гастро і винної сфери. Частина 3
А також:
Як пройшов Brave Wine 2023 року. Українські винороби незламні
Почуватись як вдома. Кафе і ресторани Парижа, де працюють українці
Bohdan`s winery. «Зараз моя проблема не як продати, а де взяти», – винороб Богдан Павлій
Україна в тренді на ProWein: чим запам’ятався перший день масштабної виставки вин
Wine Paris & Vinexpo Paris 2023. Ексклюзивні коментарі виноробів про Україну і не тільки
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi