Міфи про вино від Марко Черветті та Олега Кравченка - PostEat

пошук

Міфи про вино від Марко Черветті та Олега Кравченка
26-09-2019 0 3587


Як багато ви знаєте про вино? Бренд-шеф ресторанних проектів «Сільпо» Марко Черветті впевнений, що ви вірите у багато міфів, пов’язаних з вином. Тож настав час їх розвіяти! На YouTube-каналі Марко Черветті ви знайдете відео, де шеф та його друг, сомельє Олег Кравченко, говорять про вино, розвінчують поширені міфи та розповідають цікаві факти. Нащо нюхати пробку та чи існує порошкове вино? На ці та інші питання у відео вже дали відповідь шеф Марко Черветті та сомельє Олег Кравченко!

Марко Черветті: Олеже, розкажи нашим глядачам, як розібратися, яке вино купувати? На що треба звертати увагу: на регіон, на рік, схил?

Олег Кравченко: Зараз розповім. Якщо ми говоримо про Новий і Старий світ, то для вин Нового світу (Чилі, Аргентина, Південна Африка) рік практично не має значення. Там завжди світить сонце і все добре з погодними умовами. Якщо говорити про Європу, то все дуже залежить від сезонних і природних факторів. Град, надто багато сонця, надто багато дощів, тому для вин з Європи рік має значення. Що південніший регіон, то менше уваги можна звертати на схил. У класичних регіонах, як, наприклад, Бургундія, Луара чи Бордо, південний схил – це завжди добре.

Марко Черветті: Мені багато виноробів розповідали, що колись схили вибирали не лише у зв’язку із сонцем. Брали до уваги і вітер.

Олег Кравченко: Так, потужний вітер видуває мікроорганізми, що формуються на виноградниках.

Марко Черветті: Що люди хочуть побачити, коли дивляться на вино в бокалі, направляючи його на світло?

Олег Кравченко: Коли ми куштуємо вино, то має бути гарне освітлення. Коли ми дивимось на вино крізь білу сорочку чи кітель, як у Марко, то оцінюємо колір вина, його вік, прозорість та глянцевість.

Марко Черветті: Нащо нюхати пробку?

Олег Кравченко: Ми з тобою куштуємо вино, закрите гвинтовою пробкою, воно дуже легко відкривається, дивись (показує, як правильно відкрити вино). Якщо вино закрите гвинтовою пробкою, воно стовідсотково не буде зіпсованим.

Марко Черветті: Багато хто вважає, що це дешева альтернатива корковим пробкам…

Олег Кравченко: Насправді це міф. Така пробка коштує стільки ж, скільки й коркова. Але як би не оброблялась коркова пробка, там все одно можуть зберігатися якісь мікроорганізми. То чого ж сомельє нюхає пробку перед тим, як подати вам вино? Якщо пробка пахне мокрим картоном, пліснявою – значить, вино зіпсоване. Ті ж аромати та запахи ми можемо відчути у вині.

Марко Черветті: Що таке декантація і навіщо вона потрібна?

Олег Кравченко: Декантер – це спеціальний графин, вони можуть бути різної форми. Більш широкі декантери використовують для декантації міцніших вин. При витримці у вині формується осад. Щоб він не потрапив до бокалу, сомельє переливає вино в декантер. У пляшці лишається близько півтора сантиметри вина з осадом. Його пити не треба. Якщо ми маємо молоді вина на основі сортів каберне-совіньйон, шираз, ми переливаємо вино в декантер, щоб трішки згладити агресію цих вин. Як ми переливаємо вино? Наливаємо трошки вина в декантер, омиваємо його, щоб прибрати залишки води, зливаємо це вино. Потім по стінці декантера виливаємо решту, робимо таку собі аерацію-декантацію. Можемо навіть почути, як виділяється вуглекислий газ і вино насичується киснем.

Марко Черветті: А що таке «натуральне вино»? І чи існує порошкове вино?

Олег Кравченко: Це одне із найбільш частих запитань, якщо чесно. Насправді, порошкового вина не існує. Це дуже дорога технологія, подумайте самі: ми зробили вино, тоді його висушили, зробили порошок і знову розбавили водою. Є більш і менш якісне вино.

Марко Черветті: Ще є третя категорія – «шмурдяк».

Олег Кравченко: Треба пити якісні вина. Зараз попит на органічні та біодинамічні вина зростає.

Марко Черветті: Робити вина без хімії – складно. Будь-яка дрібниця може все зіпсувати.

Олег Кравченко: Ну, усі винороби кажуть, що 70% вина роблять на винограднику. Тобто, головне, щоб був правильний теруар, ідеальні природні умови, правильні сорти винограду. А завдання винороба – вчасно зібрати й зробити правильне вино.

Марко Черветті: Не знаю, як ви, а я отримав купу знань від Олега Кравченка, кращого сомельє України 2011 року та кращого в світі сомельє особисто для мене!

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi