Ольга Насонова продовжує ділитись своїми прогнозами для ресторанного бізнесу на 2023 рік - PostEat

пошук

Ольга Насонова продовжує ділитись своїми прогнозами для ресторанного бізнесу на 2023 рік
31-01-2023 0 1197


Платоспроможних споживачів стає менше, тому у 2023 році будуть відкривати кафе та ресторани для середнього класу. Про це у Facebook повідомила директор Аналітичного центру «Ресторани України» Ольга Насонова.

За її словами, можна подумати, що вигідно відкривати дешеві заклади. Втім це не так, адже ті, в кого грошей було зовсім мало, тепер їх не має зовсім. Орієнтуватись треба на тих, хто ще може собі дозволити ходити по закладах, тому відкриватись будуть кафе та ресторани для середнього класу, де середній чек буде в межах 300-600 грн на людину.

“Бізнес у спальниках. Ще під час пандемії люди стали менше пересуватись. І розквітли численні магазини біля дому, кав’ярні біля дому, і ресторани біля дому. Тенденція продовжується, бо тут ще й комендантська година, і тривоги — і ось всі лишаються на районі. То ж і ресторанний бізнес буде активно розвиватись на спальниках. Це не стосується Львова або невеликих міст, де центр — це все”, — розповідає вона.

Вона додає, що розваги стають важливіші, ніж їжа, і їх не доставиш та не візьмеш на виніс. Жива музика, концерти, стендапи, івенти притягують змучених стресами та тривогами людей. Як і в пандемію, ресторани дарують щастя, позитивні емоції, відчуття життя на повну. Скоро музиканти та актори будуть мати повний ангажемент у закладах.

“Що до форматів, які будуть актуальними в 2023, так нічого суто нового не з’явиться. Приготування на вогні та вугіллі, м’ясо, ребра, піци, пекарні та кав’ярні. А, ще ж шаурма, але вже недешева, для того ж середнього класу. А ще пивні кіоски, стріт-фуди, кальяни що працюють попри всі заборони, магазини-кафе та кулінарії. Доставка та дарк кітчени нікуди не подінуться, з ними все буде добре. 

А ось що буде суттєво впливати на бізнес, так це вартість комунальних послуг”, — підкреслює Ольга Насонова.

Директор Аналітичного центру «Ресторани України» підсумовує, що великої експансії українських бізнесів за кордон не буде, адже там незрозумілий ринок, закони, вимогливі європейські споживачі, тісна конкуренція — все це не сприяє успішності. Поодинокі ресторатори відкриваються у Польщі, Румунії чи Словаччині, але їм також важко. Отож, всі охочі стати рестораторами залишаться в країні, тому інвестори, постачальники й весь близько ресторанний бізнес зараз на низькому старті. Коли ситуація в країні стабілізується, вони почнуть працювати. Погано те, що не відомо точно, коли це буде, чи весною, чи може восени.

Фото: Facebook Olga Nasonova

Читайте також: 

Сергій Клімов створює гру про українське вино

«Товариство розвитку і прикрашання міста» та «Дідова Хатчина» організовують у Львові крутий поп-ап

Київський бар «БарменДиктат» запрошує відсвяткувати Міжнародний день бармена

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi