Висока кухня палеоліту: неандертальці їли смажених крабів - PostEat

пошук

Висока кухня палеоліту: неандертальці їли смажених крабів
08-02-2023 0 380


У неандертальській печері виявили сліди приготування великих сухопутних крабів. Відкриття спростовує уявлення про примітивне харчування вимерлої гілки стародавніх людей. Про це йдеться у дослідженні, яке опубліковане у журналі Frontiers in Environmental Archaeology.

Група археологів досліджувала неандертальську печеру Фігейра-Брава, яка розташована на узбережжі Атлантичного океану неподалік Лісабона, Португалія. Вчені виявили сліди деревного вугілля від вогнищ для приготування їжі та багаті поклади панцирів та кісток тварин, яких вживали в їжу давні люди. Основним елементом давніх трапез виявилися краби.

Дослідники виявили 635 шматочків панцирів крабів, а також залишки черепашок та морських їжаків. Переважна більшість крабів — це великі сухопутні краби, яких їдять сучасні португальці. Аналіз кісток показав, що більшість екземплярів були більшими від середнього, кожен з них давав приблизно 200 г крабового м’яса.

На панцирах не було явних ознак того, що їх з’їли інші тварини, такі як сліди зубів чи уламки від падіння на камені. При цьому малюнок тріщин показує, що вони були розкриті виключно для того, щоб здобути м’ясо. При цьому приблизно на 8% раковин знайдено сліди термічної обробки.

Результати цього дослідження — додаткове підтвердження того, що класичні уявлення про неандертальців неправильні. Довгий час вважалося, що представники цього виду харчувалися лише мертвими тваринами або полювали на великих тварин. Однак знахідки показують, що близько 90 тисяч років тому, жителі печери Фігейра-Брава вже вміли збирати і готувати крабів та використовували різні морепродукти для харчування. Це говорить про більш розвинені когнітивні здібності, ніж вважалося раніше, вважають археологи.

Фото: Frontiers in Environmental Archaeology

Читайте також: 

Гриби-зомбі із серіалу «Останні з нас» існують, але насправді їстівні та надзвичайно поширені

У Швейцарії виготовили найбільший у світі торт-сукню

Корпорація «АТБ» сплатила понад 20 млрд грн податків і зборів у 2022 році

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi