Яка різниця між крудо, сашимі, тартаром і карпачо? - PostEat

пошук

Яка різниця між крудо, сашимі, тартаром і карпачо?
23-08-2023 0 1523


Існує багато способів подати сирі морепродукти та м’ясо. Вебсайт про їжу Eater випустив статтю, де пояснюється різниця між крудо, сашимі, тартаром і карпачо.

«Crudo» — це італійське та іспанське слово, що означає «сирий», і воно належати до страви з сирої їжі — зазвичай риби, молюсків або м’яса, які приправлені якоюсь приправою, наприклад оливковою олією, цитрусовим соком. Термін «Крудо» не означає жодного конкретного розміру, форми чи техніки, пов’язаної з тим, як нарізають сирі продукти, тому він може використовуватися як загальний термін для всього, що є сирим і готовим.

Карпачо — це різновид крудо, але сирий продукт нарізають або товчуть дуже тонко. Його часто готують з риби, але ви також побачите м’ясні або навіть овочеві карпачо. Карпачо заправляють, як правило, сумішшю оливкової олії та лимона, і зазвичай також є певний гарнір.

Ще один тип крудо — тартар, який готують із сирого м’яса або морепродуктів, подрібнених і заправлених якимось соусом, заправкою та/або іншими приправами. Подібно до карпачо, тартари формують формою, у якій сирий продукт нарізаний. У цьому випадку це зазвичай фарш або кубики, а не тонкі скибочки.

Сирий продукт, який не належить до категорії крудо — це сашимі. Сашимі готують із нарізаної сирої риби, яку інколи маринують, приправляють соусом або прикрашають. Тут відзначають якість риби та техніки шеф-кухаря, який її готує. Для класичного сашимі рибу вбивають методом вставляння шипа в мозок. Цей метод, який миттєво вбиває рибу, зберігає її смак і текстуру та довше зберігає її свіжою.

Хоча технічно це не сире, варто згадати севіче. Севіче складається із сирих морепродуктів, маринованих у цитрусовому соку, який їх готує. Рецепти севіче вимагають приблизно у вісім разів більшої кількості кислоти, яка міститься в таких стравах, як крудо або тартар, і риба перебуває в ньому довше, дозволяючи соку проникати в сире м’ясо і змінювати його текстуру. Севіче можна знайти по всій Латинській Америці, а його інгредієнти та гарніри повністю відрізняються залежно від місцевості.

Тірадіто, по суті, є сумішшю всього того, про що ми говорили. Його готують із сирої тонко нарізаної риби, а потім маринованої в суміші цитрусових соків. Однак воно готується лише 20 хвилин. Тірадіто є частиною кухні Ніккей — різновид японсько-перуанської кухні, яка розвинулася після напливу японських іммігрантів до Перу в 19 столітті. 

Виявляється, у багатьох культурах є способи приготування сирої їжі, і такі чудові речі стаються, коли ці традиції переплітаються. 

Фото: Eater

Читайте також: 

На Черкащині пройде толока та святкова вечеря «Здибанка під млином»

Блогерка з США готує страви за рецептами з цвинтаря

Fedoriv Agency створила рекламу сонцезахисного крему з напівоголеними аграріями

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi