Українські сири продовжать підкорювати світ на World Cheese Awards 2023 - PostEat

пошук

Українські сири продовжать підкорювати світ на World Cheese Awards 2023
13-09-2023 0 4940

ПРОМО

Автор


World Cheese Awards — міжнародний конкурс сиру, що проводиться з 1988 року в різних країнах світу. У 2022 він мав проходити в Україні, але через повномасштабне російське вторгнення сироварів зустрічала Велика Британія. Однак українські майстри все ж отримали змогу вперше представити свої сири на міжнародній арені.

Участь в таких конкурсах важлива для розвитку професіоналів галузі, та не менше значення має саме представлення на міжнародному рівні, створення потужної основи для гастрономічного образу України у світі. Це ще одна можливість утвердитися в спільноті професіоналів, зайняти чільне місце серед світових виробників сиру.

Це нагода проявити нашу силу, незалежність та самобутність. Нагадати, що Україна сповнена талантів, які продовжують відстоювати себе, свою справу, свої надзвичайні сири попри все. 

Як і тогоріч, у 2023 Україна бере участь у WCA за сприяння та посередництва ProCheese та Ardis Group — офіційних представників конкурсу в Україні. Участь українських сирів відбуватиметься також за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program і за підтримки Western NIS Enterprise Fund.

«На WCA 2022 наші сири стали справжнім відкриттям для світу, це був тріумф. До стенда підходили ще і ще, говорили з нами, захоплювалися сміливістю і головне відзначали самобутній смак сирів. Звісно, після такого наші сировари ще більше повірили в себе й отримали заряд мотивації, щоб створювати нові смаки та закохувати світ в український сир», — Наталія Кагадій, директорка департаменту ProCheese Ardis Group.

Джерело: Guild of Fine Food

Freedom tastes great

Українські сировари другий рік поспіль беруть участь у конкурсі під девізом Freedom tastes great. Це можливість показати світові, що свобода таки має смак, і з-поміж іншого, вона смакує, як сир. 

Як український сир: з відгомоном вітрів Карпат, неозорих степів, лагідного Полісся; з нотками хвої, пажитника, буряка. Свобода бути на своїй землі, створювати своє і розповідати про себе на повен голос, незабутньо. Саме так смакує український сир, створений вільними та сильними людьми.

Тріумф українських сироварів на World Cheese Awards 2022 показав світові, на що здатні наші виробники. Вперше брати участь в такому конкурсі та повернутися з 13 нагородами — це дійсно вражає. 

Україну відзначили як судді, так і гості конкурсу, а це сприяє утвердженню позицій нашої кухні, сиру на світовій гастрономічній арені. Завдяки участі у конкурсі ми нанесли Україну на сирну карту світу. І з кожним роком ця точка на карті ставатиме все більш помітною та бажаною для поціновувачів сиру. Вони приїздитимуть з усіх куточків світу, аби переконатися на власному досвіді: Freedom tastes great.

Джерело: Guild of Fine Food

Як проходив відбір кандидатів?

У 2022 році брало участь 39 сирів від України. 13 з них отримало нагороди від журі WCA. Цього року на конкурс поїде понад 20 сирів від сироварень «Доообра Ферма», «Мукко», «Сироварня Lemberg Cheese», «Сироман», «Zinka» та інших.

Спільнота ProCheese оголосила про старт відбору конкурсантів на початку серпня. Протягом місяця кандидати заповнювали заявки на участь. Критеріїв відбору було всього два: якість продукції та наявність офіційних документів. Стати учасниками могли сироварні будь-якого масштабу, з різним досвідом, з усіх куточків України.

Експерти ProCheese, зокрема Оксана Чернова — суддя WCA від України, надавали учасникам консультації щодо вибору сиру, який найкраще буде представити на конкурсі. А також відповідали за реєстрацію, опис сирів-учасників англійською мовою та підтвердження в онлайн-системі WCA. Організацію міждержавного транспортування сирів до Норвегії, де цьогоріч проходитиме конкурс, ProCheese також братиме на себе. 

Ось деякі позитивні зміни, які помітили експерти ProCheese під час відбору 2023: 

По-перше, деякі виробники, які брали участь минулого року, подали сири, що вже отримали нагороди. Це чудова можливість підтвердити свій професіоналізм і незмінну якість продукту.

По-друге, варто зазначити, що зʼявляється все більше автентичних продуктів, як-от сири з додаванням буряка в різних варіаціях або ж хвої. 

Також звернули увагу на різноманітність форм і присутність сирів з історією. Деякі сири мають справді цікаві концепції, повʼязані з українською тематикою чи символами України, наприклад, сир у вигляді наших гір. 

Загалом хочемо зазначити, що в нас є дійсно багато гідних сирів та сироварень. Слід продовжувати працювати над створенням автентичних українських сирів.

Джерело: Guild of Fine Food

Переваги участі у WCA 2023 для виробників

З професійної точки зору, участь у міжнародному конкурсі сироварів WCA 2023 дає можливість:

  • Отримати додаткову перевагу в рекламі продукції, що брала участь у найпрестижнішому конкурсі світу, і створити передумови для масштабування бізнесу.
  • Представити свою продукцію перед глобальною аудиторією та знайти нових клієнтів в Україні та закордоном.
  • Відкрити свій сир іноземним баєрам та сирним ентузіастам, що може надати нові можливості для розширення бізнесу та експорту.
  • Завоювати прихильність до України та наших надзвичайних сироварів.

Виробники-учасники WCA 2023  — доказ того, що українських підприємців не зламати. Спостерігати за перебігом конкурсу 27-28 жовтня, першими дізнаватися враження учасників та підтримувати їх можна на сторінках фестивалю сирного мистецтва та національного конкурсу сиру ProCheese Awards в Instagram та Facebook

Український сир завойовує світ, маємо шанс бути свідками цієї події.

 

Текст та фото надані ProCheese Awards.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу.

Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi