Всеволод Поліщук поділився цікавими фактами про українську кухню - PostEat

пошук

Всеволод Поліщук поділився цікавими фактами про українську кухню
12-09-2023 0 584


Ресторанний маркетолог, автор ресторанних концепцій, співзасновник ГО «Інститут галицької кухні» галицької кухні Всеволод Поліщук у Telegram поділився цікавими фактами про українську кухню.

Цікаві факти про українську кухню від Всеволода Поліщука:

  • На Миколаївщині, Одещині, Херсонщині солянка – не суп, а тушкована капуста
  • Росіл – не те саме, що розсіл (наприклад, з огірків), а український відповідник до слова бульйон. Відповідником до розсолу чи діалектизмом «росіл» став у радянському словнику, а ще в Грінченка був просто стравою.
  • Печеня – це страва з м’яса, а не відповідник до слова печиво.
  • Горілку чи інший міцний алкоголь додають у галицькі пампухи та біляївську рибну юшку з Одещини, а також у дніпровські вергуни, натомість у сахновщинському короваї з Харківщини замість дріжджів використовують хміль.
  • Історично копчена ковбаса не була притаманною для українців, ми запозичили цю традицію в поляків. Українські хати просто не мали відповідних коминів. Наші ковбаси — сиров’ялені (пальцем пхані) на Півночі, печені (часом після цього залиті смальцем для зберігання) в інших регіонах.
  • На Луганщині та на Закарпатті робили кров’янку з рисом, а на Херсонщині – з манкою. Там же на Херсонщині готують манку зі шкварками на кшталт куліша.
  • Оселедець під шубою – не радянська вигадка, як вважає шеф-кухар Євген Клопотенко, галицькі (і не лише) євреї готували таке ще в 19 столітті. У польських джерелах це називається «оселедцем під периною» і навіть згадується в меню ресторанів Львова та Варшави. Не треба цю страву чесати одним гребінцем із олів’є.
  • Москаликами в Галичині колись називали не лише найбільш ганебне плем’я планети Земля, але й маленькі оселедці в банці. Це польський вплив, там оселедчики з такою назвою досі можна купити в крамницях. 
  • Борщ із рибою – також цілком автентична штука, особливо для Півдня та Поділля. Доволі старими є борщ із бичками або борщ із карасем. Пам’ятайте, борщ із карасем краще не варити з рибою. Смажений карась додається в готову страву і за короткий час витягається, віддавши трохи присмаку. До речі, «сушені карасі» в борщі зі спогадів Шевченка – не тараня, а саме смажені «до сухого» маленькі карасики, яких потім можна їсти просто з кістками.
  • Вегетаріанство на території Україні було поширене вже півтора століття тому. У 1875 році одна з варшавських газет розмістила фейлетон, у якому насміхалася з моди на вегетаріанство, що поширювалася у Львові. 
  • Перша (принаймні підтверджена документально) кав’ярня на території України з’явилася не у Львові, а в Кам’янці, і було це між 1672 і 1676 роком. Принаймні на 7 років раніше, ніж кав’ярня Юрія Кульчицького у Відні, не кажучи вже про кав’ярню Леваковського у Львові (відома з 1802 року).
  • Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний народився в тому ж селі Кульчиці на Самбірщині, що й легендарний кавовий Кульчицький. До речі, саме в часи Сагайдачного (перша половина 17 століття) документально зафіксована традиція масових добровільних пожертв на військо в Україні.

Всеволод Поліщук розповів, що при написанні допису було використано факти з робіт Лідії Артюх, Олени Брайченко, Світлани Короненко та Ігоря Лильо.

Також він додає, що наразі йде збір грошів на БПЛА Валькірія для 125-ої бригади, де служить колишній бармен зі Львова Павло Калитовський. Задонатити можна на банку.

Photo credit: Facebook Всеволод Поліщук

Читайте також: 

Дніпряни обрали смак свого міста

Відомий бартендер Сімоне Капорале їде в росію підтримати барну спільноту

Жінка літає понад 300 км, щоб забрати їжу на виніс

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi