Як обрати сир в магазині: запитуємо у чизмонгера - PostEat

пошук

Як обрати сир в магазині: запитуємо у чизмонгера
05-11-2024 0 758


Сир — це універсальний продукт, який має безліч смакових і текстурних варіацій, здатних задовольнити найвимогливішого гурмана. Як знайти той ідеальний сир для себе? Ми звернулися до Оксани Чернової — сирної експертки, засновниці ProCheese Академії та судді міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards, щоб розібратися у цьому питанні.

«Сир може стати довершеним доповненням до будь-якої страви, нагоди чи настрою. Головне — правильно його обрати. Самостійно ви можете це зробити, спираючись на власні бажання, відчуття та уподобання», — говорить Оксана.

Більшість людей віддають перевагу знайомим смакам, що є природною реакцією мозку. Однак, щоб розширити смакові горизонти, варто звернутися до чизмонгера — професійного продавця сиру.

Ось 6 кроків у спілкуванні з чизмонгером, які допоможуть вам отримати новий, цікавий і позитивний смаковий досвід.

1. Почніть з вибору категорії сирів

Перший крок у виборі сиру — це визначитися з його категорією. Нагадаю найпопулярніші з них:

  • Свіжі сири: Бурата, Моцарела  — чудово підходять до салатів і легких перекусів
  • Напівтверді сири: Гауда, Ементаль — для приготування повсякденних страв або ж канапок.
  • Сири з білою пліснявою: Камамбер, Брі — ніжні, з вершковою текстурою, чудово підходять для закусок або поєднань із джемами та фруктами.
  • Тверді сири: Парміджано Реджано, Грана Падано — неперевершені до ваших паст або ж до міцних напоїв.
  • Сири з блакитною пліснявою: Рокфор, Горгонзола — сири з пліснявою, для любителів гоструватого, більш насиченого смаку та кулінарних експериментів.

Тож починаємо вибір сиру від того, який смак ви хочете отримати: легкий і вершковий або ж насичений та пікантний. 

2. Поцікавтесь регіоном походження

Кожен сир має свій унікальний смак, який часто пов’язаний з регіоном, де він виготовляється. Наприклад, лагідно-солонуватий посмак Гауди PDO, що виготовляється в Нідерландах, головним чином у південній частині країни, характеризує саме те, що сіль спеціально не додають в сир, адже корови їдять траву, овіяну солоним вологим повітрям. 

Гострий, пікантний смак Рокфору, що витримується в спеціальних печерах Камбалу, формується завдяки мікроклімату регіону Руерг, Франція. Повітря в печерах природним чином насичене вологістю і пліснявою Penicillium roqueforti, яка надає сиру його унікальні блакитні прожилки. Це робить сир неповторним, адже тільки у цих умовах створюється баланс між гостротою, кремовістю та складним посмаком.

Якщо ви шукаєте щось локальне, запитайте у чизмонгера про місцеві сири — українські виробники виробляють не менш цікаві сири, які можуть приємно здивувати.

3. Повідомте про свої смакові вподобання

Смак сиру значною мірою залежить від типу молока, з якого його виготовляють. Сири з коров’ячого молока зазвичай мають більш м’який, вершковий смак. Козяче молоко додає сиру гостроти та кислинки, як у Шевра. Овече молоко дає більш інтенсивний смак, як у Пекоріно, Рокфору або Манчего.

Важливо також враховувати, яку інтенсивність смаку ви шукаєте. Молоді свіжі сири будуть ніжними й вершковими (наприклад, Моцарела), а витримані сири, як Чедер або Грюєр, набувають складніших, більш насичених смакових відтінків. 

Для вегетаріанців є спеціальні сири, виготовлені без використання тваринного сичужного ферменту — зверніть на це увагу під час вибору.

4. Оберіть сир для нагоди або напою

Важливо враховувати, для якої нагоди ви обираєте сир. Адже правильно підібрані сири допоможуть доповнити тематику та створити певний настрій.

Обговоріть з чизмонгером, який напій ви плануєте подавати та для якої події вам потрібен сир, і він має порадити найкращі поєднання. Наприклад, до багатьох сортів пива можна взяти не лише звичні копчені сири, а й витримані, а до вина — не обовʼязково зупинятися на Брі чи Камамбері, існує набагато більше цікавих ідей.

5. Запитайте про спосіб нарізки та поєднання з іншими продуктами

Спосіб нарізки сиру також має значення для його подачі. Сири з білою пліснявою, такі як Камамбер або Брі, краще нарізати трикутниками (як торт) або подавати цілим, щоб гості самі могли нарізати шматочки. Тверді сири, як Парміджано або Грана Падано, часто наколюють на шматочки, щоб підкреслити їхню текстуру. Блакитні сири, як Горгонзола, можна подавати у вигляді великих шматків або навіть як намазку на хліб.

Що стосується поєднань — це неймовірно цікавий та нескінченний світ експериментів та нових смаків. Попросіть чизмонгера порекомендувати вам оригінальні варіанти поєднань.

6. Уточніть щодо зберігання сиру

Зберігання сиру — важливий аспект, щоб він не втратив своїх смакових якостей. Наприклад, сири з блакитною пліснявою зберігають фользі, щоб захистити їх від потрапляння сонячних променів та утворення зайвої плісняви.

Завжди звертайте увагу на те, як довго можна зберігати сир після покупки, і намагайтеся дотримуватися рекомендацій чизмонгера, щоб сир залишався свіжим і смачним.

Вибір сиру — це іноді завдання із зірочкою, особливо коли на вітрині десятки варіантів. Кожен сир має свою унікальну текстуру, смак і поєднання, і знайти той самий може бути непросто. У такій ситуації найкраще довіритися професіоналам. Знання та досвід чизмонгера стануть вашими орієнтирами у світі сирів, а ви зможете отримати бездоганний гастрономічний досвід.

 

Текст та фото надані авторкою.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу.

Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi