Чи може київська влада обмежити час роботи закладів громадського харчування? - PostEat

пошук

Чи може київська влада обмежити час роботи закладів громадського харчування?
01-07-2020 0 1643

MVP

Автор


Сьогодні всі шукають відповідь на питання «ЧОМУ?». Чому київська влада знов обмежує діяльність закладів громадського харчування. Чому дозволили працювати лише до 22:00. Логіку в цьому знайти важко. Транспорт працює, в Одесі всі гуляють як востаннє і забули про карантин. Чи може київська влада обгрунтувати ризики та рівень захворюваності до 22:00 та після? Чи буде компенсовувати витрати хоча б частково на податки та заробітні плати?

Питання логіки залишимо, та перейдемо до юридичного обгрунтування. 

Днями поширилася інформація, що київська влада не може запроваджувати обмеження, оскільки не має на це повноважень. Але наші державні органи грають в свою постійну гру «ми щось зробимо, а ви потім оскаржуйте». Хтось з експертів казав це не повноваження КМДА, хтось казав «надзвичайний стан не вводили». Навіть юристи в цю гру в експертів почали грати. Хоча юристи ж мають знати відмінності правового режиму «надзвичайного стану» та «надзвичайної ситуації». 

Далі буде суто юридично:

1)  Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20  березня 2020 р. № 324-р  «Про встановлення режиму надзвичайної ситуації у м. Києві»: «п1. Установити режим надзвичайної ситуації для територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту м. Києва.»

2) Розпорядження КМДА від 20 березня 2020 року № 488 «Про встановлення режиму надзвичайної ситуації на території міста Києва«: «п1. Встановити режим надзвичайної ситуації регіонального рівня для територіальної підсистеми міста Києва єдиної державної системи цивільного захисту »

3) Постанова Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»: «п.4. … У разі відповідності епідемічної ситуації в регіоні ознакам для посилення протиепідемічних заходів протягом трьох днів поспіль регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій збирається позачергово та приймає рішення про посилення протиепідемічних заходів з урахуванням результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні. Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в регіоні із значним поширенням COVID-19 кожних три дні аналізує епідемічну ситуацію в регіоні, розглядає питання посилення протиепідемічних заходів.».

4) Кодекс  Цивільного  Захисту  України «Стаття 71. п. 2. До утворення спеціальної комісії з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або призначення керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій організацію заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій здійснюють відповідні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій». «Стаття 75 п.7. Залежно від обставин, що склалися у зоні надзвичайної ситуації, керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації самостійно приймає рішення щодо: … 2) зупинення діяльності суб’єктів господарювання, розташованих у зоні надзвичайної ситуації, та обмеження доступу населення до такої зони. 8. Рішення керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації оформляється розпорядженням. Підготовка розпоряджень керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, їх реєстрація в установленому порядку після підписання та доведення до виконавців здійснюється штабом з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.»

5) Протокол №47 засідання штабу із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації від 30.06.2020 «п.3. … посилити протиепідемічні заходи у місті Києві із 01 липня 2020 року: Обмежити час роботи закладів громадського харчування … до 22:00».

Юридична логіка є, але формально має бути саме Розпорядження керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Чи можна працювати після 22.00? Я особисто думаю, що не варто, бо міська та державна влада робить все можливе, для того виписати якомога більше штрафів, які потім хтось буде оскаржувати, а хтось просто сплатить. Тобто потрібно буде витрачати час та кошти на юристів. Гру в заборону продажу алкоголю після 23:00, його скасування через кілька років і нову заборону всі пам’ятають. 

Чи може працювати заклад в форматі доставки чи to go? Здається, ні, бо формулювання «обмежити час роботи», а не відвідування… Ще раз дякуємо.

Звичайно, є ідея змінити години відкриття закладу на 00:00. Формально вимога Протоколу буде дотримана: зачинилися о 22:00. розпочали роботу о півночі. Але краще поспілкуватися зі своїм юристом щодо цього, бо суб’єкти господарювання, які провадять діяльність у таких видах економічної діяльності як «тимчасове розміщування та організація харчування«, повинні розпочинати свою діяльність пізніше 10:00 (Розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації №58  від 22 червня 2020 року). 

Що далі? Відповідь на це питання в Постанові №392 «Рішення про посилення протиепідемічних заходів може бути відмінено не раніше ніж через сім днів з дня його прийняття з урахуванням результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні

Головне фото: «БарменДиктат«

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi