Цікаві гастро-місця світу: виноробний регіон Бургундія - PostEat

пошук

Цікаві гастро-місця світу: виноробний регіон Бургундія
30-08-2023 0 947


Бургундія – один з найпрестижніших винних регіонів у світі, що розташований у східній частині Франції. Тут кожен шматочок землі і кожна краплина вина передає душу та історію цього чарівного місця. Почнемо із вин. Лоза та виноград відіграють ключову роль у житті та культурі місцевого населення. Вина з Бургундії феноменальні, інтригуючі, поціновувачі кажуть, що вина мають душу та емоції. Виробляють їх, зокрема, на основі виноградних сортів Шардоне та Піно Нуар.

Особливість Бургундії полягає у її місцевих виноробних господарствах – це регіон малих виноробних господарств. Один виноградник може мати до 80 власників, тобто два чи три ряди виноградних ліз належить одній сім’ї, а інші п’ять рядів іншій, а ще шість рядів іншій. Навіть найбільші господарства Бургундії повністю не мають у власності цілий виноградник. Через цю особливість виноградарі часто не мали ресурсів на виготовлення, рекламу, витримку та реалізацію вина, тому вони продавали свій виноград негоціантам. Вони часто закуповували величезну кількість вина ще в бочках, потім витримували його у своїх льохах чи підвалах і потім уже розливали по пляшках, щоб реалізувати дорожче. 

В широкому сенсі слова цей термін означає «оптовий купець, комерсант». Ці люди ще одна цікава і незвична особливість регіону Бургундії. Сьогодні негоціантами називають великі компанії-оптовики, які так само як і в старі часи, скуповують виноград у маленьких виноробних господарств в Бургундії. При цьому сучасні негоціанти мають власні виноградники також, де виготовляють власне вино і дуже ретельно ставляться до якості вина, яке продають. Вино придбане у маленьких виноградарів негоціанти ретельно вивчають і купажують. А якість їх продукції є часто взірцевою. Тому у винах із Бургундії на етикетці вказують місце, звідки вино приходить, що дуже важливо.

У Бургундії є п’ять основних виноробних регіонів. З півночі на південь: 

  • Шаблі (Chablis) — північний регіон відомий своїми свіжими та мінеральними білими винами з сорту Шардоне. Вина Шаблі часто мають ноти зеленого яблука, цитрусових та мокрого каменю. Шаблі – це батьківщина сорту Шардоне. Шаблі — це тільки біле вино і лише з сорту Шардоне. Майже всі вина Бургундії моносепажні. Це властивість більшості північних вин. На півночі не заведено змішувати різні сорти між собою. В умовах повільної вегетації виноград у прохолодному кліматі набуває стиглості дуже довго, а відтак накопичує багату палітру ароматів.
  • Кот-д’Ор «Золоті схили Бургундії» (в який входять Côte de Nuits і Côte de Beaune) — Côte de Nuits це північний край Côte d’Or, відомий найкращими червоними винами в світі на основі Піно Нуар. Сюди входять такі престижні апелясьйони (виноробні райони) як Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny та Vosne-Romanée. Вина з Côte de Nuits відомі своєю глибиною, складністю та потенціалом до старіння. Вони можуть зберігатися та покращуватися протягом багатьох десятиліть. Другий край має назву Côte de Beaune і розташований на південь від Côte de Nuits. Тут виробляють як червоні, так і білі вина, проте найбільш відомий завдяки своїм видатним білим винам з сорту Шардоне та Піно Нуар (а також Аліготе та Гаме, другорядні сорти). Найпрестижніші апелясьйони — Meursault, Puligny-Montrachet та Chassagne-Montrachet. Що стосується червоного вина, то Pommard і Volnay також заслуговують на увагу. Вина з Côte de Beaune часто характеризуються елегантністю та ароматом. Як і в інших регіонах Бургундії, вина Кот-д’Ор класифікуються як Regional, Village, Premier Cru та Grand Cru.
  • Кот Шалонез (Côte Chalonnaise) — розташований на південь від Côte de Beaune. Тут виробляють високоякісні як білі, так і червоні вина, переважно із Шардоне та Піно Нуар відповідно. Регіон відомий відмінним співвідношенням ціни та якості. Вина виділяються фруктовим смаком і доступністю в молодому віці. Вина з Côte Chalonnaise зазвичай менш складні в порівнянні з винами з Côte d’Or. Проте для тих, хто шукає бургундські вина високої якості за доступнішою ціною, Côte Chalonnaise – чудовий вибір. Ці вина не мають такої складності та потенціалу до старіння, як їхні сусіди на півночі, але вони — чудова можливість насолодитися характерним смаком Бургундії за доступнішою ціною. Основні апелясьйони — Rully, Mercurey, Givry та Montagny. Mercurey часто згадується як місце походження деяких з найкращих червоних вин регіону. 
  • Макон (Mâconnais) — розташований на південь від Côte Chalonnaise і є південною частиною Бургундії, знаходиться між Côte Chalonnaise на півночі і регіоном Божоле (Beaujolais) на півдні. Регіон прославився своїми білими винами, виготовленими головним чином із Шардоне, але також тут виготовляють червоні та рожеві вина, в основному із сорту Гаме. Pouilly-Fuissé – найвідоміший апелясьйон у регіоні, який славиться своїми повнотілими та ароматними білими винами. Інші важливі апелясьйони включають Saint-Véran і Mâcon-Villages. Білі вина Макону зазвичай є фруктовими, з нотами зеленого яблука, груші та цитрусових, і часто мають легкий мінеральний або горіховий посмак. Червоні вина, виготовлені з Гаме, легкі та фруктові. Макон – це чудовий регіон для дослідження любителями бургундських вин, особливо тими, хто шукає високоякісні вина за розумною ціною.
  • Божоле (Beaujolais) — знаходиться між регіоном Макон на півночі та містом Ліон на півдні та відомий своїми червоними винами із винограду сорту Гаме, хоча тут також виробляються деякі білі та рожеві вина. Божоле Нуво (Beaujolais Nouveau) — це молоде вино, яке виготовляється щорічно третього четверга листопада і традиційно святкується як перше вино збору поточного року. Район включає кілька апелясьйонів, в тому числі Beaujolais, Beaujolais-Villages та вищих апелясьйонів таких як Morgon, Fleurie і Brouilly. Вина Божоле фруктові, легкі та соковиті, з нотами червоних ягід, вишні та інколи прянощів. Їх зазвичай найкраще пити у молодому віці. Загалом у Божоле виготовляють легкі та доступні вина, ідеальні для повсякденного вживання, проте також можна знайти і складніші екземпляри.

Фото: Explore France

Читайте також: 

Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo

Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata

Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi