Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata - PostEat

пошук

Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata
29-08-2023 0 898


Lardo di Colonnata — це один із найбільш відомих італійських делікатесів, який виготовляють із сала свині з додаванням спецій. Делікатес походить з містечка Колонната, яке розташоване в горах Каррари в Тоскані. Саме завдяки особливим умовам цього регіону та його кам’янистим копальням мармуру винайшли унікальний метод дозрівання цього продукту. У часи Римської імперії Колонната була невеликим містом, де видобували мармур. Lardo di Colonnata було вперше приготовано тут, як проста та дуже калорійна їжа для робітників кар’єрів з видобутку мармуру, яку також можна довго зберігати. У наш час сало набуло популярності по всій Італії, але обсяг виробництва залишається обмеженим: сьогодні його виробляють лише 14 родин, загальна кількість не перевищує однієї тони на рік — більше не дозволяють розміри льохів.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Факти про Lardo di Colonnata

Виготовлення. Щоб зробити сало м’яким і смачним, його засолюють протягом кількох місяців в мармурових великих бочках. Цей процес відбувається при природній температурі, завдяки якій сало насичується смаками спецій та зберігає свою м’якість. Мармур забезпечує необхідні герметичність, температуру і вологість. Виготовлення сала починається у вересні, з ретельної обробки мармурової бочки оцтом. Потім внутрішня поверхня натирається часником, а в шматки сала втирають морську сіль, яку потім змивають. Дно мармурової бочки обсипають свіжою сіллю, потім шарами укладають сало, яке пересипають сіллю зі спеціями. 

Спеції та аромати. В процесі засолення сала його обсипають морською сіллю, часником та спеціями. Набір спецій у кожного виробника свій, але в обов’язковому порядку використовують чорний перець, розмарин, часник, мускатний горіх. Це надає продукту особливого, неповторного аромату.

Споживання. Lardo di Colonnata традиційно нарізають дуже тонкими шматочками і подають на хлібі або брускеті, часто супроводжуючи його хорошим вином.

Здоров’я. На відміну від загального уявлення про сало як про щось не дуже корисне, Lardo di Colonnata містить багато ненасичених жирних кислот, завдяки чому воно вважається корисним для серцево-судинної системи.

Захищений статус. Делікатес має сертифікацію IGP (Захищене Географічне Позначення — Indicazione Geografica Protetta), тобто є продуктом, контрольованим за походженням і означає, що тільки сало, яке виготовлено в Колоннаті за традиційними методами, може мати назву Lardo di Colonnata.

Всесвітньо відоме за своїм ніжним смаком та ароматом, Lardo di Colonnata є витонченим спеціалітетом для гурманів та шанувальників італійської кухні.

Фото: Great Italian Chefs; Mafalda

Читайте також: 

Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette

Нові заклади Києва: 25 локацій, що відкрились у серпні 2023

Новий заклад. Київ: кав’ярня I.V.A. на Позняках

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi