пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Чорізо (Chorizo) — пікантна, тверда ковбаса зі свинини, яка приправлена паприкою і часником. Страва походить родом з Іспанії та Португалії. У Португалії ця ковбаса називається Chouriço. Чорізо також популярна у країнах Латинської Америки.
Photo credіt: Wikimeat
Вважається, що чорізо з’явилася в Іспанії у XVI ст. після того, як з Америки було завезено червоний перець. Звідти вона розповсюдилася іншими країнам Європи та Латинської Америки. Паприка надає ковбасі характерний червоний колір. Смак ковбаси різний в залежності від виду перцю та способу приготування. У латиноамериканських країнах замість паприки часто використовують гострий перець чилі. М’ясо для фаршу зазвичай рубають великими шматками, однак у деяких регіонах його дрібно перемелюють.
При виробництві м’ясо і бекон подрібнюють. Далі цю суміш приправляють сіллю, паприкою та часником, залежно від регіональних звичаїв можна додати інші спеції (наприклад, орегано або чилі). Потім ковбасу сушать на повітрі в спеціальних сушильних приміщеннях при температурі від 5°C до 10°C. Впродовж цього чотири-шеститижневого дозрівання чорізо стає твердішою і набуває свого характерного смаку. Оскільки під час дозрівання також відбувається бродіння, з’являється злегка кислуватий смак, який добре гармонує з гостротою ковбаси.
Готові ковбаси відносять до одного з чотирьох рівнів якості. На експорт йдуть лише дві найкращі якості «Примера» та «Екстра».
В Іспанії чорізо зазвичай пропонують у вигляді кільця ковбаси або сосисок. Чорізо часто використовують для нарізки, або готують в рагу. Ковбасу також смажать на грилі.
Читайте також:
Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини
Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu
Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi