Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини - PostEat

пошук

Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини
01-09-2023 0 834


Сир Рокфор — справжній символ французької гастрономічної спадщини та кулінарного мистецтва. Є одним з найдавніших відомих сирів, а історія Рокфору налічує понад 1000 років.

Основна особливість Рокфору — це його характерна синя пліснява. Ця пліснява (Penicillium roqueforti) додається до молока під час виготовлення сиру. Справжній Рокфор визріває в підземних печерах біля містечка Рокфор-сюр-Сулзон (Roquefort-sur-Soulzon) у Франції. Ці печери мають ідеальні умови вологості та температури для визрівання сиру. Рокфор звісно має статус (AOC — контрольоване найменування походження), який отримав у 1925 році. Це означає, що лише сир, виготовлений в певному регіоні за певною методикою, може називатися «Рокфор». Рокфор виготовляють виключно з овечого молока, що надає йому специфічний смак і текстуру. Жирність — 45%. Мінімальний час дозрівання — 3 місяці, оптимальним вважається період у 5 місяців. Грибок, який надає рокфору характерного смаку і аромату, міститься у печерних ґрунтах. Традиційно його отримували, залишаючи хліб на 6-8 тижнів у печерах. Після цього хліб висушували і добували порошок грибка. Сьогодні грибок вирощується в лабораторіях, а рокфор й далі дозріває у карстових печерах при відносно сталій температурі (6-13 °C) та вологості (95%). Пориста порода забезпечує добру циркуляцію повітря. Відразу за Рокфор-сюр-Сульзон розташовані 17 печер, що простягаються на 12 рівнях на глибину до 2 км. У кожній печері виготовляють окремий підтип рокфору.

Фото: Castello; Facebook Roquefort AOP

Читайте також: 

Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu

Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo

Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi