Кремнієву долину захопила «дофамінова дієта»: розробники відмовляються від їжі, сексу та алкоголю - PostEat

пошук

Кремнієву долину захопила «дофамінова дієта»: розробники відмовляються від їжі, сексу та алкоголю
17-10-2019 0 2370


Серед розробників та стартаперів Кремнієвої долини набула популярності відмова від звичок, розваг та продуктів, які викликають залежність. Новий тренд отримав назву «дофамінова дієта» і обіцяє адептам покращення самопочуття та збільшення вільного часу.

Гормон дофамін — продукт еволюції людини. Він секретується, щоб заохотити організм до здійснення дій для виживання. Наприклад, примат отримує викид дофаміну, коли бачить стиглий фрукт на дереві — гормон тамує біль і стимулює м’язи до руху. Також дофамін виробляється при соціалізації примата, що також допомагає йому вижити. Мозок швидко звикає до дофамінових доз і підштовхує організм до пошуку більш інтенсивних стимуляторів.

Існує думка, що в сучасному світі роль «плодів» грають відеоігри й Інтернет, порно, фаст-фуд, наркотики й алкогольні напої. Якщо предкам потрібні були години і дні для пошуку дофамінових стимуляторів, то зараз шлях до них скоротився до одного кліку. Організм отримує «дофаміновий передоз», вимагає все більших доз і кінець-кінцем потрапляє в залежність від подразника.

Ідея «дофамінового голодування» (#DopamineFasting) належить психологу Кемерону Сіпаху (Dr Cameron Sepah), який працює з клієнтами з Кремнієвої долини. Він запропонував відмовитись від таких речей: 

• Онлайн-серфінг та відеоігри;
• Соцмережі; 
• Шкідлива їжа; 
• Отримання гострих вражень;
• Порно та мастурбація;
• Наркотики та алкоголь.


Психолог радить почати з одноразових відмов на день, а згодом збільшувати час утримання — до одного вихідного дня в тиждень чи кількох вихідних днів у квартал. Це допоможе знизити рівень дофаміну в крові, не витрачати час на адиктивні звички (залежність), а присвятити його тренуванням, зустрічам з друзями й сім’єю, читанням книги.

Деякі клієнти  Кемерона Сіпаха дійсно почали відчувати себе краще — менше нервують та мають більше вільного часу.

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi