Лев Голіцин не заснував виноробство в Криму - PostEat

пошук

Лев Голіцин не заснував виноробство в Криму
05-01-2024 0 726


Авторка книги «Вино без правил», винна експертка, лекторка WSET, авторка блогу «Сомельє в зелених штанях» Анна-Євгенія Янченко в Instagram навела факти, що винороб, підприємець Лев Голіцин не заснував виноробство в Криму та не отримував Grand Prix за своє вино на паризькій виставці у 1900 році.

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Anna Eugenia Yanchenko (@yanchenko.wine)

Хто такий Лев Голіцин?

Лев Голіцин (1845-1915) — князь, підприємець, винороб, зробив внесок у розвиток виноробства Криму та сучасної України.

На рівні з іншими був свідком та каталізатором розквіту виноробства в Криму наприкінці XIX століття, працював на виноробні Масандра, де за царської згоди керував закладкою винних погребів, які за часів радянського союзу набули великого значення, бо в них створили найбільший резерв з вин, відібраних в людей в процесі «націоналізації» на початку XX століття.

«Постать Льва Голіцина важлива через комуністичну пропаганду, яка зробила з нього головного винороба XIX століття та, навіть «засновника виноробства в Криму».

Вважають, що його образ був перетворений на легенду, оскільки допомагав поширювати впевненість, що саме з появою російської імперії в Крим та Південь України прийшла цивілізація та виноробство, яке її уособлює та для того, аби легитимізувати створення «Советського шампанського», – розповіла Анна-Євгенія Янченко.

За її словами, Голіцин народився в 1845 році. Коли йому виповнилось 10 рочків, то тогочасні британські військові хроніки під час Кримської війни 1853-1855 років у газеті «The Spectator» згадують велику кількість вин у стилі Бордо, наявність мускатних, парфумованих пелюстками троянд та кріплених вин у Криму, тому здається, Лев Голіцин не міг бути до цього причетним. А коли йому було – 21 рік (саме мінус 21 рік), то про кримські вина писали у лондонській книзі «The topography of all the known vineyards»: «вина з Кафи схожі на вина з Шампані, а вина з Судака — на солодкі токайські».

За сто років до народження Льва Голіцина про кримські вина писали  мандрівники Шерер, Даніел Крман. За 200 років про вино в Криму писав Броневский Мартин, та Евлія Челебі. За 300 років до народження Голіцина Михалон Литвин описував виноградники в Криму. А до того там була Генуезька Газарія, коли вина робили на експорт та знімали з цього податки, а виноградники були навіть з поливом.

Винна експертка наголошує, що в Криму виноробство було завжди, й ніякий Голіцин до цього не причетний.

«Що не так з Гран Прі?

Тут просто. Голіцин ніколи не отримував Гран Прі або золоту або будь-яку іншу медаль в Всесвітній Виставці 1900 року. Наявні джерела початку XX століття — хоч з Російської Імперії, хоч з Франції ці нагороди жодного разу не згадують. Так само анічичирк — у свідченнях журналістів з різних міжнародних видань того часу. Та що там, навіть у переліку конкурсної програми тієї виставки пляшок Голіцина немає.

Більше скажу, українські вина отримали й Гран Прі й золоті медалі на тій, дійсно важливій для європейської цивілізації виставки яку, на хвилиночку, її відвідало 50 000 000 людей», – пояснює Анна-Євгенія Янченко.

Авторка блогу «Сомельє в зелених штанях» підсумовує, що виноробство в Криму започаткували задовго до того, як російська імперія загарбала півострів, а міфотворчий Голіцин не отримував Гран Прі в Парижі, й не був найвидатнішим виноробом всіх часів. Це легенда, яку створили за часів СРСР.

Photo credits: Instagram yanchenko.wine

Читайте також:

Всеволод Поліщук поділився цікавими гастрономічними новинами зі Львова

У Лондоні створили шоколадну скульптуру Віллі Вонки

Піца з ананасами «пересварила» італійців

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi