Олексій Резнікова пропонує запровадити у ЗСУ гнучку, але уніфіковану систему меню - PostEat

пошук

Олексій Резнікова пропонує запровадити у ЗСУ гнучку, але уніфіковану систему меню
25-01-2023 0 456


Міністр оборони України Олексій Резніков пропонує запровадити у ЗСУ гнучку, але уніфіковану систему меню. В основі формування якого будуть не гроші та калорії, а одиниці виміру (грам/шт.) та калорії. Про це йдеться у дописі міністра в Facebook.

За його словами, реальна підзвітність та прозорість — це той елемент демократії, який має стати невід’ємною частиною нашої правової культури. Саме тому Олексій Резніков два дні поспіль присвятив зустрічам з народними обранцями, не дивлячись на шалений ритм контактів після Рамштайну.

“У понеділок я взяв участь у засіданні Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Вчора спілкувався з членами парламентського Комітету з питань антикорупційної політики. Тема актуальна – закупівлі послуг харчування для Збройних Сил України”, — розповідає він.

Резніков додає, що їхня спільна мета – гарантувати безперебійне якісне харчування української армії. Також він розповів, що усі мали можливість переконатися, що яєць по 17 грн за штуку в контрактах Міноборони не існує. За такою ціною закупівлі не здійснювалися і не планувалися.

“Я поінформував народних депутатів про угоди з постачальниками та помилки у цих документах, які були знайдені наприкінці грудня. Внаслідок чого було розпочато детальну перевірку, а самі угоди не були зареєстровані у Держказначействі. Тобто юридична процедура за ними була зупинена.

Одночасно наприкінці грудня було відсторонено, а у січні звільнено з Міністерства оборони керівника відповідного департаменту Богдана Хмельницького.

Для уточнення окремих цінових параметрів в угодах замовлено експертизу спеціалізованого державного інституту Міністерства юстиції України. Протягом цього тижня ми плануємо зареєструвати уточнені угоди у Державному казначействі”, — стверджує міністр.

Він пояснив депутатам специфіку послуги закупівлі харчування Міністерством оборони. Зокрема, розповів про досвід та складнощі, з якими там зараз стикаються, працюючи за системою каталогу. Ця система, запроваджена у 2016 році, стала певною революцією, яка дозволила покінчити у ЗСУ з радянською практикою харчування. 

“Радянська система передбачає наявність лише 30 видів продуктів з мінімальним якісно-кількісними характеристиками – «м’ясо», «птиця» тощо. Коли солдат повинен отримувати 1,7 кг їжі на добу, без врахування хлібу.

Так само вона передбачає, що армія повинна мати свої свинарники, ферми, закуповувати раз на рік картоплю і їсти її весь рік, перебираючи гнилу, тощо.

Зараз у системі каталогу є вибір з 409 позицій, з яких начпроди військових частин формують для бійців раціон з енергетичною цінністю 3500 калорій на добу. Це одночасно і крок вперед, і нові ризики. Адже тільки курятини у каталозі 7 найменувань, що передбачає різні ціни”, — підкреслює Олексій Резніков.

За словами міністра, дана система в цілому працює, кількість скарг на якість харчування незначна, і є багато позитивних відгуків. Втім це занадто велика дискреція, у якій зловмисники шукають лазівки. У Міноборони повинно їх закрити.

Першим викликом у сфері забезпечення харчування ЗСУ для Резнікова була ліквідація монополії. За його словами, це завдання вирішене, попри опір.

“Якщо у 2021 році багатомільярдний ринок харчування військовослужбовців ЗСУ де-факто контролювала одна компанія, то у 2022 році постачальників вже було шість. На 2023 рік з 14 компаній, з якими велися перемовини, укладено контракти з 8. Це робить систему забезпечення ЗСУ більш стійкою.

Саме завдяки диверсифікації постачальників нам вдалося успішно пройти 2022 рік, коли чисельність армії за короткий термін зросла у рази. Цей досвід ми будемо розширювати.

Новим завданням є створення правил, які покликані виключити можливість змов та зловживань на місцях між представниками бізнесу та начпродами військових частин. Скажімо, нещодавно ДБР викрила історію, коли представник постачальника та начпрод розкрадали продовольство”, — продовжує міністр оборони України.

Рішення він вбачає в тому, щоб запровадити у ЗСУ гнучку, але уніфіковану систему меню. В основі формування якого будуть не гроші та калорії, а одиниці виміру (грам/шт.) та калорії. Це поширений у НАТО підхід. На засіданні антикорупційного комітету Олексій Резніков озвучив зобов’язання запровадити меню впродовж 4-5 місяців. Це завдання визначили як пріоритетне, тому будуть намагатися вирішити його швидше. Щоб запустити цей процес міністр буде просити організувати спільне засідання двох комітетів, адже буде потрібно сконцентрувати фахівців та забезпечити необхідний імпульс. Необхідно створити робочу групу, яка відпрацює по усіх вимірах – від процедур впровадження до змісту меню.

Викликом є те, що існують особливі вимоги до харчування видів, родів та сил ЗСУ. Є ВМСУ, десантники, авіація зі своїми особливостями. Є відмінності між харчування у польових умовах на фронті та у пункті постійної дислокації. Весь цей масив необхідно опрацювати. У відомстві почали готувати ґрунт для цих змін восени, але під час війни там будуть діяти обережно, адже безперервність постачання продовольства – безумовний пріоритет. Так само в планах Міноборони розробити веганське, халяльне, кошерне меню та пісне меню християнської традиції. Саме тому міністр буде звертатися до ринку з проханням підтримати перехід на систему меню. Так само він буде перебувати у постійному діалозі з ринком, щоб забезпечити стабільне харчування упродовж перехідного періоду.

“Спільно з комітетами ми знайдемо формат, який гарантуватиме безпеку постачальників і збереже чутливу інформацію про ЗСУ. Але водночас зробить закупівлі більш прозорими, а бюджетні кошти – більш доступними для громадського контролю. Тому що кошти платників податків мають працювати на оборону з максимальною ефективністю.

Війна з російською навалою одночасно передбачає війну з корупцією. Бо саме це відрізняє нас від ворога. Тому усі, хто бореться з цим явищем у секторі оборони, у тому числі – з допомогою медіа та громадських інституцій, є союзниками Міноборони. Я так це сприймаю.

Я можу не погоджуватися з висновками чи трактовками окремих журналістів, але їхню роботу я поважаю. При цьому є абсолютно неприпустимим, щоб у публічному просторі вільно поширювалися документи оборонного відомства. Але це питання насамперед до посадових осіб Міноборони та ЗСУ”, — додає Олексій Резніков. 

За його словами, предмет його звернення до СБУ — не діяльність журналістів, а дії чи бездіяльність посадових осіб, бо сьогодні може статися витік паперів, що не несуть загрозу обороні, а завтра – чогось більш небезпечного для наших людей.

“Я свідомий того, що Міністерство оборони – це не ідеальна система. Користуючись присутністю на засіданнях комітетів представників НАБУ, ДБР та НАЗК я попросив надавати допомогу. Адже мені самому важливо розуміти – де є ознаки зловживань, а де – звичайне нехлюйство чи непрофесіоналізм.

Одночасно на засіданні антикорупційного комітету ми домовились з Рахунковою палатою ВРУ, що вона звернеться до партнерських контрольних установ за кордоном. Мета — спільно створити методику, яка допоможе у прозорий та зрозумілий для наших партнерів спосіб організувати моніторинг та перевірки тилового забезпечення, а також забезпечення зброєю. Щоб партнери автоматично сприймали результати таких перевірок.

Наразі ми вже впровадили натівську логістичну програму Logfas та розроблене західними партнерами ПЗ «Коровай» для формування у прозорий спосіб потреб ЗСУ”, — підсумовує міністр оборони України.

Фото: Facebook Резніков Олексій

Читайте також: 

Поширення свідомо неправдивих відомостей чи спроба виявити правду щодо закупівель Міноборони: чи треба доводити свої звинувачення? (оновлюється) 

Ресторан «Monica Pinza Pasta Bar» відновив роботу в Одесі після масштабної пожежі  

Продукцію ветеранів-підприємців продаватимуть в одній з українських торгових мереж

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi