Олена Брайченко поділилась цікавими фактами з історії кави в Україні - PostEat

пошук

Олена Брайченко поділилась цікавими фактами з історії кави в Україні
28-07-2023 0 892

Співзасновниця проєкту їzhakultura та видавництва їzhak, співавторка книги «Україна. Їжа та історія» Олена Брайченко поділилась у Telegram цікавими фактами з історії кави в Україні.

«Чай я пив і знаю, як його настановлять, то сам тобі розкажу; а кофію не знаю, як зробити. Піди ти зараз до Сидоровички – вона знає – і повчись у неї. І розпитай гарненько, як його зробили і коли його дали: чи до борщу, чи на ніч?», — у ХІХ столітті писав про каву український письменник та драматург Іван Карпенко-Карий у творі «Мартин Боруля».

Цікаві факти з історії кави в Україні від Олени Брайченко:

  • Культура пиття цього гіркуватого напою у нас з’явилася навіть раніше, ніж у країнах Європи.
  • Слово“кава” запозичення із турецької мови.
  • Майже чотири століття тому, 1654-го року, Богдан Хмельницький смакував каву, яка призвичаїлася до цього напою ще в турецькому полонині, куди потрапив у 1620-х.
  • Чорна кава, зварена у джезві, яку дають із льодяниками, цукром і солодким печивом, є символом гостинності й частиною традиційних обрядів кримських татар: весілля, Курбан-байрам і Ураза-байрам.
  • У 18 століть кава стає частиною практики козацької старшини та церковних еліт. Мідні й срібні кавники й кавові чашки сьогодні ви можете побачити в колекції українських музеїв.

Читайте також: 

Українські винороби отримали 21 медаль на угорському конкурсі Winelovers Wine Awards

Українські дистиляти отримали індустріальні перспективи

ВР ухвалила законопроєкт про виробництво крафтових спиртних напоїв в Україні

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi