П’ятий фестиваль натурального вина - SuperNatural Wine Festival 2025 від Sabotage Wine - PostEat

пошук

П’ятий фестиваль натурального вина - SuperNatural Wine Festival 2025 від Sabotage Wine
12-03-2025 0 144


15 березня на Межигірській, 82 планується проведення SUPERNATURAL WINE FESTIVAL by Sabotage Wine. Це вже п’ятий такий фестиваль.

Довгий час натуральне вино вважали «дикуватим», «непередбачуваним», а іноді навіть «помилкою». Ще 20 років тому у винній індустрії про подібне вино знали мало та й пили мало. Тоді як сьогодні це не просто тренд, а рух, що об’єднує виноробів та цінителів вина по всьому світу.

В натуральні вина не додають дріжджів, не використовують сірку у великих кількостях і не «правлять» кислотність. Такі вина майже ніколи не виходять однаковими – і саме це зводить з розуму винні комісії. Але й робить їх справжніми.

«Ми не намагаємося зробити ідеальне вино, ми намагаємося зробити вино, яке живе», – як правило, розказують винороби про своє натуральне вино.

Повернення до біодинаміки, мінімальне втручання та чесний смак – такі вина привезуть на SuperNatural австрійці, угорці, французи, італійці, грузини та греки.

Тож якщо ви втомилися від винних рейтингів, де 99 балів ставлять виноробням, які десятиліттями повторюють одну й ту саму формулу і хочете більше дізнатись про вина без маркетингового пафосу, вам варто прийти на дегустацію SuperNatural 2025.

Розкажемо трошки про деяких виноробів, що приїдуть на фестиваль.

Надя Верруа, виноробня Cascina Tavijn, Італія 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Cascina Tavijn – це невелика сімейна виноробня. Тут показують, яким непередбачуваним і цікавим може бути натуральне вино з П’ємонту. У сімейному господарстві працюють з автохтонними сортами й не женуться за стандартами – кожна пляшка унікальна. Вино, яке існує поза межами апелласьонів, поза бюрократією та очікуваннями ринку.

Надя Верруа – одна з тих, хто доводить, що італійське вино може бути диким, як маніфест, і чесним, як селянський стіл.

Якщо ви думаєте, що П’ємонт – це лише Бароло, Барбареско та витончені винні зали для дегустацій, то… ви маєте рацію. Але це тільки половина правди. Ще 50 років тому в цьому регіоні було більше сотні автохтонних сортів винограду, з яких місцеві робили свої «домашні вина» – нерівні, живі, ароматні, абсолютно нефільтровані. Але ринок вирішив, що майбутнє за «елітними» винними брендами, а все, що не відповідало стандартам DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), поступово зникало.

Рух до уніфікації вбив регіональну ідентичність. І якби не такі винороби, як Надя Верруа, сьогодні про сорти Руке (Ruchè), Гріньоліно (Grignolino) та Фрєза (Freisa) говорили б лише історики виноробства.

Герхард Піттнауер, виноробня Pittnauer, Австрія

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Виноробня Pittnauer – з 1998 року частина Pannobile, об’єднання виноробів з австрійського регіону Бургенланд, яке спеціалізується на виробництві якісних теруарних вин із фокусом на органічне та біодинамічне виноробство.

Ця асоцація об’єднує «неправильних» виноробів регіону, тих, хто не боїться працювати з автохтонними сортами та експериментувати. Вони створюють вина, що не підпорядковуються жорстким рамкам — і це саме те, що виділяє їх серед класичних австрійських виробників.

Герхард і Бріжітт Піттнауер керують виноробнею вже 30 років. Вони отримали у спадок 3,8 гектари виноградників, але не пішли традиційним шляхом, а зробили щось абсолютно інше. В 2001 Піттнауери побудували нову виноробню серед виноградників, де перейшли на мінімалістичний підхід: жодної фільтрації, жодних комерційних дріжджів, майже повна відмова від сірки.

У 2006 році вони повністю перейшли на біодинаміку. Тобто не просто органічне виноробство, а максимальне залучення природних ритмів у процес виробництва. Жодних синтетичних добрив, жодних «чарівних паличок» у вигляді лабораторних дріжджів. А в 2007 створили міжнародну біодинамічну групу «Респект».

Герхард Піттнауер з дружиною Бріжітт – майстри червоних сортів, що нагадують ароматами пряний схід. Їх підхід до вина – це не про правила і стандарти, а про відчуття та свободу. У 2014 році Герхард отримав нагороду «Винороб року» від видання Falstaff. Його вина про сучасний, чесний і дуже живий Південний Бургенланд. Саме тому їх виноробня Pittnauer вважається однією з найкращих в Австрії.

Тьєррі Пюзела, виноробня Clos du Tue Bœuf, Франція 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Звичайні винороби можуть дозволити собі додавати сульфіти, коригувати кислотність, використовувати промислові дріжджі. У виноробні Clos du Tue-Boeuf такого немає. Тут терруар говорить сам за себе, головне йому не заважати.  

Виноробня працює без енологічних добавок із 1994 року. Це означає: довга виніфікація, витримка в бочках і жодного прискорення процесів. Те, що інші отримують за рік, тут створюється кілька років.

А з 1996 року брати Пузела працюють на органіці – без гербіцидів, синтетичних добрив і всього, що відриває лозу від природи. Це означає, що вони знають кожен квадратний метр своїх виноградників. Виноград у Clos du Tue-Boeuf збирають виключно вручну. Довше, дорожче, складніше, але брати впевнені, що тільки так можна контролювати якість ягід і майбутнього вина.

Для братів Пузела вино – це не просто напій. Це історія місця, ґрунту, клімату. Їхня задача – не «зробити» вино, а не завадити йому народитися таким, яким воно має бути. 

Багато виноробень говорять про «спадковість», але у Clos du Tue-Boeuf це реальність. Зараз виноробня поступово переходить до дочок Тьєррі – Зоі та Луіс. 

І це лише частина списку. На фестивалі ви також зустрінете таких виноробів, як Хорст Хуммель (Hummel, Угорщина), Іраклій Давітая (Ocho, Грузія), Патрік Бужу (Domaine la Bohème, Франція), Ульріх Ляйтнер (Judith Beck, Австрія). 

Підтримка та донати

10% від продажу квитків підуть на підтримку Протиповітряної Оборони (ППО) на Сході. Але організатори пішли далі – на місці будуть благодійні аукціони та різного роду розважальні заходи, які стимулюватимуть гостей до додаткових донатів.

Коли і де? – 15 березня, вул. Межигірська, 82, з 12:00 до 20:00.

Формати квитків:

  • Early bird – 1900 грн (обмежена кількість, хто встиг – той молодець).
  • Regular – 2400 грн (онлайн-продаж до 15 березня).
  • Event day – 2900 грн (ціна в день події).

Бонус – кожен гість отримає персональний келих зі стрічкою, щоб вільно пересуватись і мати руки для фото, записів чи, можливо, ще одного келиха.

Фото: supernatural_winefestival

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi