«Смачна Кропивниччина» - рецепти та історії окремих родинних страв - PostEat

пошук

«Смачна Кропивниччина» - рецепти та історії окремих родинних страв
13-02-2023 0 521


Співзасновниця проєкту їzhakultura та видавництва їzhak, співавторка книги «Україна. Їжа та історія» Олена Брайченко поділилась у Facebook цікавою книгою “Смачна Кропивниччина”, де зібрані рецепти та історії окремих родинних страв. 

За її словами, ця книжка не є класичним збірником рецептів. Це історії окремих родинних страв, які подані зі збереженням автентичного мовлення та місцевої говірки. Водночас ці історії є своєрідним відбитком сучасної сільської дійсності, кулінарних практик. Це перша спроба пошуків відповіді на запитання, яка страва може бути візитівкою або ж кулінарним брендом Кропивниччини. 

«СМАЧНА КРОПИВНИЧЧИНА

Рік: 2021, їhak

Тема: кулінарна, етнографічна книжка, жива мова, експедиційна

ЦИТАТА:

ТЕЛІЖКА

за рецептом Любові Ковтун із села Божедаївки Кропивницького району.

Записала Тетяна Квачевська:

Відварюєте картоплю в мундирі. Поки вариться картопля, наріжте цибулю, як вам подобається, до неї додайте почавлені квашені помідори. Цибулька промаринується. Готову очищену картоплю ріжете на невеликі скибочки, трішки підсолюєте, заправляєте помідорами з цибулею, мастите олією і смачного! Я в цю неділю приготувала теліжку, хоч помідори купила і не дуже смачні, зате з’їла з превеликим задоволенням. Мені подобається ця страва, мабуть, тому, що це спогади дитинства…»

МОЛОШНЕ

за рецептом Галини Василівни Бойко 1939 р.н.

із села Первомайського Маловисківського району:

«У молошне я не б’ю багато крашанок, бо воно буде чуть крашанками. На дві літри молока приблизно 5-6 крашанок, не більше, а то даже 4 можна. Стакан сахару розбить і вибить з крашанками в посудині, влить стакан води, розбовтать і додать стакан крохмалю, усе розбовтать. Тоді, якщо молоко вже кипить, виливать крохмаль розбовтаний тоненькою струйкою і бистро-бистро мішать. Нехай прокипить не ключем, а хай минут 10 на слабкому вогні прошепче. Розливать у тарілки, тільки щоб тарілки були теплі, бо якщо холодні – то воно підійде водою. Винести у холодне місце»

ЧЕРЕШЕНЬКИ

рецепт Марії Кучеренко 1954 р.н.

із села Розсохуватки Маловисківського району:

«Їх готували на весілля і на дні рождєнія. Беремо тільки білки, два білочка беремо.  Лимонну кислоту – для вкуса. Збиваємо білок і туди добавляємо сахарну пудру. А тоді тістечко таке зробимо і будемо катать. Раніше на свайбах подавали усе зроблене своїми руками. Вишеньки-черешеньки, різані канфети і хрустики. І ароматизатор «Дюшес» у нас, буде тож вкусно. Буде пааахнуть»

ПІРДОНЬКИ

від Лідії Зуб із Долинської:

«Рецепт пірдоньок запам’ятав онук пані Лідії Григорій Зуб. Пірдоньки – тушковані в печі цукрові буряки. Білий цукровий буряк різали скибочками, складали в казан, ставили в піч. У власному соку той буряк тушився. Міг стояти в тій печі цілу ніч. Виходило схожим на мармелад. Їли замість солодощів», — розповіла Олена Брайченко.

Фото: Facebook Сергій Шульга — голова Кіровоградської обласної ради

Читайте також: 

Realme разом із Coca-Cola випустить лімітовану лінійку смартфонів

Олена Зеленська розповіла про подальші кроки реформування шкільного харчування

600-річний паб у Шотландії майже закрився, але фанати серіалу врятували ситуацію

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi