Тренд дня: що значить харчуватись в стилі clean eating - PostEat

пошук

Тренд дня: що значить харчуватись в стилі clean eating
18-09-2019 0 2114


Чисте харчування або clean eating — гарячий гастротренд останніх років. Про нього пишуть дієтологи, згадують зірки у інтерв’ю та практикують гастроблогери. Редакція PostEat підготувала огляд тренду та з’ясувала за що хвалять й критикують «чистоїдіння».

Засновницею тренду вважають дієтологиню й письменницю Тоску Рено (Tosca Reno). 2007 року вона опублікувала книгу «Дієта чистого харчування», де запропонувала читачам вживати продукти з мінімальною обробкою, максимально наближені до природного стану, відмовитись від цукру, тощо.

Серед прибічників своїх ідей вона назвала Ніколь Кідман, Геллі Беррі та Анджеліна Джолі. Книга стала бестселером на Amazon, а Тоску назвали «засновницею революції чистого харчування» (Founder Eat-Clean Revolution).

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram

I’ve been cooking up something really amazing for you. Something extra, extra special… ‍ Something that will help you transform your body, your mind, and your entire Wellness. It’s the whole kit and caboodle really! ‍ Stay tuned because tomorrow is the day. I can’t wait to share what I’ve been cooking!👏🍅👟🎉 . . . . . #toscareno #wellnesscoach #wellnessblogger #wellnessjourney #wellnesswarrior #eatcleandiet #cleanliving #strikesugar #fitoverforty #selfcare #healing #newyorktimesauthor#fitmom #fitoverfifty #holistichealth #fitgrandma #fitoma #cooking #cookingsomethingspecial #masterwellnesscoach #announcement #comingsoon #staytuned #seeyoutomorrow ======================= @toscareno @eatcleandiet

Публикация от Tosca Reno (@eatcleandiet)

Того ж року вийшла перша книга «Чиста їжа» (Clear Food) зіркової консультантки з харчування Террі Уолтерс (Terry Walters). В книзі вона розповіла, що чисте харчування практикують Кеті Перрі та Джессіка Альба. Уолтерс написала ще чотири книги про чисте харчування та отримала кулінарну премію Джеймса Бірда у номінації «Фокус на здоров’ї».

Сильний поштовх до популяризації тренду дала актриса Гвінет Пелтроу. Вона давно дотримується чистого харчування, пропагує його ідеї та врешті-решт написала у 2019 році книгу «Чиста тарілка» (The Clean Plate). У книзі Пелтроу ділиться власним досвідом та обіцяє читачам «перезавантаження організму», якщо вони зменшать споживання червоного м’яса, глютену, напівфабрикатів, цукру, кофеїну, молочних продуктів, сої, арахісу, тощо.

Мішель Обама також не залишилась осторонь тренду та пропагувала ідею чистого харчування на дитячому шоу «Вулиця Сезам» та кулінарному шоу «Залізний шеф» (Iron Chef). Перша леді навіть започаткувала традицію вирощування свіжих продуктів на власному городі у Білому домі. Традицію перейняла Меланія Трамп.

В чому суть ідеї чистого харчування?

В загальному розуміння «чисте харчування» — альтернатива «харчовому сміттю» (Junk Food). Мова йде не тільки про фаст-фуд, а про великий перелік продуктів, які були піддані інтенсивній обробці. Замість них пропонується їсти свіжі «живі» продукти.

Найчастіше в стоп-лист потрапляють:

  • рафіновані продукти (біле борошно й цукор);
    • продукти з хімічними добавками та консервантами;
    • продукти високої калорійності, але низької поживної цінності — чипси, снеки, тощо;
    • продукти з трансжирами (майонез, маргарин, випічка з білого борошна).

    Що пропонує система «чистого харчування»:

  • вживати більше свіжих овочів та фруктів;
    • збільшити частоту прийомів їжі, але зменшити об’єм порцій;
    • давати організму достатньо вологи, але пити чисту воду, а не каву й чай;
    • вживати продукти заморожені, приготовані на пару або на грилі, але не консервовані.

За що критикують чисте харчування?

На думку критиків концепція чистого харчування не має чітких правил – це радше суб’єктивні уявлення про здорову і правильну їжу. Наприклад, в одних книгах про «чисте харчування» автори закликають відмовитись від м’яса, в інших — ні.

Деякі медики навіть підозрюють у прибічників «чистоїдіння» психічний розлад нервову орторексію. Цей термін вперше був вжитий 1997 році лікарем Стівенем Бретменом і означає нав’язливе бажання їсти тільки «здорову і правильну їжу». Бретмен сам довгий час практикував здорове харчування, але стикнувся з депресією та порушенням комунікаційних навичок.

На думку британської кулінарної журналістки Найджелли Лоусон їжа не «чиста» і не «брудна» за замовчуванням. Люди самі дають їй характеристику. Тому не можна розділяти людей на «нижчих» та «вищих» за типом харчування – це прямий шлях до дискримінації.

Загалом, тренд «чистоїдіння» більше схожий не на дієту, а на спосіб життя. Це усвідомлене ставлення до того, що ми їмо, фокус на якості, а не на кількості, піклування про власне здоров’я. Головним недоліком «чистого харчування» може бути в тому, що різка зміна раціону без професійних порад дієтологів може негативно вплинути на здоров’я людини.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi