У Києві пройде науково-практична онлайн-конференція «Їжа в історії» - PostEat

пошук

У Києві пройде науково-практична онлайн-конференція «Їжа в історії»
23-01-2023 0 159


Історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка, ГО «Центр гастрономічних досліджень», Журнал «Місто: історія, культура, суспільство» та проєкт їzhakultura презентують «Другу науково-практичну конференцію «Їжа в історії» — Гастрономічні студії в умовах війни та кулінарні практики українців». Про це йдеться в повідомленні про конференцію. 

Конференція відбуватиметься в Києві 24 січня 2023 року в закритому онлайн форматі.

Цього року конференцію проведуть, щоб ознайомитись з напрацюваннями дослідників у сфері гастрономічних досліджень, а головне окреслити проблеми, що спричинені військовим вторгненням росії в Україну, та змінами у зв’язку з війною. Організаторам важливо не лише визначити нові вектори дослідницьких проєктів, озвучити нагальні питання і проблеми у методиках опису, збору матеріалів та їх аналізу, але й підтримати відчуття спільноти дослідників, які в умовах війни зберігають свою академічну ідентичність, а відтак і здатність протистояти агресору.

Визначено два важливих напрямки у роботі конференції:

  • презентація нових досліджень українських вчених
  • реакція дослідників на зміни сьогоднішнього дня.

На конференції виступатимуть спікери, які мають напрацювання у сфері гастрономічних досліджень, здійснені у період з 2019-2022 років, а також дослідники або дослідниці, які збирають матеріали пов’язані з війною росії проти України, документують свідчення.

ТЕМА 1: УКРАЇНСЬКІ ГАСТРОНОМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ. СПІЛЬНОТА ТА ІДЕНТИЧНОСТІ

Проблеми вивчення їжі та напрацювання у напрямку гастрономічних досліджень в Україні:

  • гастрономічні дослідження: історіографія та актуальні проблеми
  • гастрономічні дослідження під час війни
  • презентація та критика науково-популярних гастрономічних видань

ТЕМА 2: ЇЖА ВІЙНИ: ПЛАНУВАТИ, ГОТУВАТИ, ДОКУМЕНТУВАТИ

Збір польового матеріалу, фіксація та документування історій війни. Вивчення досвідів війни та змін у гастрономії спричинених військовою агресією росії:

  • досвіди виживання українців в умовах війни та окупації;
  • проблеми харчової безпеки на мікро і макро рівнях спричинені війною;
  • глобальне постачання продовольства та Україна;
  • організації та рухи взаємодопомоги у питаннях забезпечення продуктів;
  • проблеми етики харчування в період окупації та війни;
  • соціальні функції їжі в умовах війни;
  • гастрономічний фольклор;
  • традиції домашнього городництва та самозабезпечення: новий погляд на українські реалії.

Фото: Facebook онлайн-подія Друга науково-практична конференція «Їжа в історії»

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi