У Вінниці презентували гастрономічний каталог Подільського шляху святого Якова - PostEat

пошук

У Вінниці презентували гастрономічний каталог Подільського шляху святого Якова
18-10-2023 0 511


У Вінниці відбулася перша презентація каталогу гастрономічної спадщини культурного й паломницького маршруту Camino Podolico (Подільський шлях святого Якова). Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Презентація каталогу гастрономічної спадщини пройшла 16 жовтня у ресторані «Тифліс». Гастрономічний каталог Подільського шляху святого Якова — це двомовне видання, що містить 22 рецепти унікальних страв, зібраних в 11 громадах Вінниччини та Хмельниччини. Серед них – білий борщ, який готують у Маліївцях, ворошилівські рубчики зі шлунку молодого теляти у Гніванській громаді, голубці на свинячому реберці часів королеви Бони у Барській громаді, рагу з кислими огірками у Браїлові та інші цікаві страви локальної подільської кухні.

Його розробили у рамках грантового проєкту «Шлях має тривати», що реалізовується департаментом маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради за підтримки Ради Європи й Європейського Союзу. Проєкт спрямований на дослідження нематеріальної та гастрономічної спадщини 11 громад маршруту Camino Podolico.

«У серпні-вересні команда Подільського шляху святого Якова спільно з фахівцями відвідала кожну з громад, зібрала інформацію від носіїв рецептів і відзняла відеоматеріали про ці місця, їхню багату історію та збережену багатьма поколіннями нематеріальну спадщину. Декілька з відзнятих відео — про Вінницьку і Барську громади — показали під час презентації гастрокаталогу. Зовсім скоро усі ці відеорепортажі можна буде переглянути на офіційному ютуб-каналі Camino Podolico», — йдеться у повідомленні Вінницької міської ради.

«Проєкт «Шлях має тривати» задумувався ще в минулому році, коли довелося поставити на паузу наш культурний маршрут Camino Podolico. У зв’язку з безпековими питаннями і тим, що багато громад в той час активно приймали внутрішньо переміщених осіб, ми не могли рекомендувати пілігримам вирушати. Наш задум тоді разом з гастродослідницею Оленою Павловою полягав у підсиленні ідентифікації нашого маршруту як гастрономічного. Тому що від Вінниці до Кам’янця-Подільського дуже яскраво проступають характерні риси подільської кухні, яка пов’язана з багатьма історичними періодами. Ми хотіли дослідити коріння цих локальних особливостей і що найважливіше – випустити повноцінне видання з рецептами від їхніх носіїв. На це все нам вдалося залучити грант Ради Європи і Європейської комісії у рамках програми «Дні європейської спадщини». Якщо говорити про те, який цей маршрут на смак, то там багато риби (якраз більшість маршруту проходить вздовж річок Південний Буг, Рів, Ушка і Смотрич), дуже цікаві варіанти рагу і використання так званих потрохів (або бебехів чи рубців), і звісно багато ягідних і фруктових страв (з яблуками, малиною, вишнею). Це те, що було історично поширеним в нашому регіоні, і з чого подоляни готували щось смачне», – розповів директор департаменту маркетингу міста і туризму Олександр Вешелені.

Каталог гастрономічної спадщини культурного й паломницького маршруту Camino Podolico вийшов накладом у 200 примірників. Усі охочі можуть завантажити це видання в електронному форматі за посиланням.

Photo credit: Вінницька міська рада

Читайте також:

За 9 місяців 2023 року Україна збільшила виробництво пива на 11,3%

Виноробня як бренд: про що дізнаються українські винороби на черговому освітньому заході

Гості подкасту «Реве та стогне ресторатор» — Олександр Жиляєв та Олексій Маурін, засновники мережі Ponchyk Boy

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi