пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
У Вінниці відбулася перша презентація каталогу гастрономічної спадщини культурного й паломницького маршруту Camino Podolico (Подільський шлях святого Якова). Про це повідомляє Вінницька міська рада.
Презентація каталогу гастрономічної спадщини пройшла 16 жовтня у ресторані «Тифліс». Гастрономічний каталог Подільського шляху святого Якова — це двомовне видання, що містить 22 рецепти унікальних страв, зібраних в 11 громадах Вінниччини та Хмельниччини. Серед них – білий борщ, який готують у Маліївцях, ворошилівські рубчики зі шлунку молодого теляти у Гніванській громаді, голубці на свинячому реберці часів королеви Бони у Барській громаді, рагу з кислими огірками у Браїлові та інші цікаві страви локальної подільської кухні.
Його розробили у рамках грантового проєкту «Шлях має тривати», що реалізовується департаментом маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради за підтримки Ради Європи й Європейського Союзу. Проєкт спрямований на дослідження нематеріальної та гастрономічної спадщини 11 громад маршруту Camino Podolico.
«У серпні-вересні команда Подільського шляху святого Якова спільно з фахівцями відвідала кожну з громад, зібрала інформацію від носіїв рецептів і відзняла відеоматеріали про ці місця, їхню багату історію та збережену багатьма поколіннями нематеріальну спадщину. Декілька з відзнятих відео — про Вінницьку і Барську громади — показали під час презентації гастрокаталогу. Зовсім скоро усі ці відеорепортажі можна буде переглянути на офіційному ютуб-каналі Camino Podolico», — йдеться у повідомленні Вінницької міської ради.
«Проєкт «Шлях має тривати» задумувався ще в минулому році, коли довелося поставити на паузу наш культурний маршрут Camino Podolico. У зв’язку з безпековими питаннями і тим, що багато громад в той час активно приймали внутрішньо переміщених осіб, ми не могли рекомендувати пілігримам вирушати. Наш задум тоді разом з гастродослідницею Оленою Павловою полягав у підсиленні ідентифікації нашого маршруту як гастрономічного. Тому що від Вінниці до Кам’янця-Подільського дуже яскраво проступають характерні риси подільської кухні, яка пов’язана з багатьма історичними періодами. Ми хотіли дослідити коріння цих локальних особливостей і що найважливіше – випустити повноцінне видання з рецептами від їхніх носіїв. На це все нам вдалося залучити грант Ради Європи і Європейської комісії у рамках програми «Дні європейської спадщини». Якщо говорити про те, який цей маршрут на смак, то там багато риби (якраз більшість маршруту проходить вздовж річок Південний Буг, Рів, Ушка і Смотрич), дуже цікаві варіанти рагу і використання так званих потрохів (або бебехів чи рубців), і звісно багато ягідних і фруктових страв (з яблуками, малиною, вишнею). Це те, що було історично поширеним в нашому регіоні, і з чого подоляни готували щось смачне», – розповів директор департаменту маркетингу міста і туризму Олександр Вешелені.
Каталог гастрономічної спадщини культурного й паломницького маршруту Camino Podolico вийшов накладом у 200 примірників. Усі охочі можуть завантажити це видання в електронному форматі за посиланням.
Photo credit: Вінницька міська рада
Читайте також:
За 9 місяців 2023 року Україна збільшила виробництво пива на 11,3%
Виноробня як бренд: про що дізнаються українські винороби на черговому освітньому заході
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi