Уряд затвердив стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки - PostEat

пошук

Уряд затвердив стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки
01-11-2023 0 354


Кабінет Міністрів України затвердив стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році за ініціативи Першої леді Олени Зеленської. В тому ж році Кабінет Міністрів України прийняв Постанову про план заходів із реформування системи шкільного харчування. Робота над Стратегією розпочалась на початку 2023 року, і вже 27 жовтня була затверджена Урядом.

Стратегія визначає план дій на 2023–2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні задачі. Зокрема, ідеться про чотири стратегічні цілі реформи:

  • Достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.
  • Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.
  • Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
  • Свідоме обрання українцями здорового харчування.

Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи — забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

Показники досягнення стратегічної мети:

  • зменшення відсотка ожиріння серед дітей до 18 років; 
  • рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти
  • зміна харчових уподобань дітей шкільного віку; 
  • збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти, 
  • кількість комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків. 

Та найголовніше — реалізація стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження  рівня неінфекційних захворювань в Україні. 

«Учні їстимуть у школах, бо буде смачно, а не бо треба, українці будуть здоровішими, знизиться відсоток ожирінь, люди будуть думати про здоров’я навіть у кризових ситуаціях, а не заїдатимуть стрес чи вважатимуть, що харчуватися здорово — дорого», — відреагував український шеф-кухар Євген Клопотенко.  

Photo credit: Facebook Олена Зеленська; пресслужба Міністерства освіти і науки України

Читайте також:

Бред Пітт оприлюднив лист російського «горілчаного магната» до Анджеліни Джолі

Ресторан у США почав штрафувати батьків за погану поведінку їхніх дітей

«Лавка Традицій» та Mastercard пропонують долучитися до безкоштовного триденного інтенсиву від «Фудпросвіти»

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi