Вчені та дизайнери створили стейк, вирощений з клітин людини - PostEat

пошук

Вчені та дизайнери створили стейк, вирощений з клітин людини
16-11-2020 0 469


«Стейк» виростили з клітин плазми крові та матеріалу, взятого з внутрішньої сторони щік людини. Проєкт покликаний привернути увагу до питання етичності виробництва лабораторного м’яса.

Група вчених та дизайнерів, створили набір, за допомогою якого людина може виростити м’ясо з власних клітин.


Набір не створений для масового виробництва, а розроблений для демонстрації на виставці Beazley Designs of the Year. Мета проєкту в тому, щоб привернути увагу людей до етичної сторони виробництва м’яса в лабораторії.

Річ у тім, що сучасні лабораторії, які займаються вирощуванням м’яса заявляють, що їх метод не шкодить тваринам і є альтернативою інтенсивного сільському господарству з експлуатацією природи.

Але часто-густо такі лабораторії використовують фетальну бичачу сироватку (FBS). Вона дає можливість виростити багаті на протеїн тваринні клітини.

FBS отримують з крові зародку телят, після того, як їх матерів вбивають для потреб м’ясної промисловості. Літр FBS коштує від £300 до £700 (₴11 000-26 000).

«Фетальна сироватка отримується ціною життів багатьох тварин», — сказав вчений Ендрю Пеллінг (Andrew Pelling), один з авторів проєкту м’яса з кліток людини.

Для вирощування «стейка з людини» потрібно близько трьох місяців. Для виробництва м’яса вчені пропонують зібрати ватною паличкою матеріали з внутрішньої сторони щік і додати до нього сироватку з простроченої донорської крові.

«Задавнена людська кров — це відходи медичної системи. Вона дешевша та екологічніша за сироватку телят. Але людям важко прийняти її у культурному плані. Багатьом здається, що це щось на кшталт канібалізму, але формально це не так», — каже одна авторок проєкту Грейс Найт (Grace Knight). Вчені хочуть привернути увагу до питання, як далеко людина здатна зайти у спробах зберегти звичні об’єми споживання м’яса.

Стейк отримав назву Ouroboros Steak на честь давнього символу змії, яка з’їдає сама себе.

Фото: Philadelphia Museum of Art

Читайте також:

Вчені Сінгапуру виростили м’ясо креветок у лабораторії

Діти спробували відрізнити псевдокотлету від справжнього м’яса

У KFC почали продавати бургери з рослинною копією курятини

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi