Які країни вирощують найбільше пшениці? Україна входить у список ТОП-10 виробників - PostEat

пошук

Які країни вирощують найбільше пшениці? Україна входить у список ТОП-10 виробників
03-08-2022 0 3086


За останні два десятиліття (2000 — 2020) Україна виростила 433 млн тонн пшениці та посіла 10 місце серед найбільших країн-виробників цієї культури. Такі дані наводить видання Visual Capitalist.

Візуалізація світового виробництва пшениці по країнах (2000-2020)

Пшениця є основним продуктом харчування мільйонів людей у всьому світі.

Після рису та кукурудзи пшениця є третьою найбільш вирощуваною зерновою культурою у світі та другою за обсягом виробництва для споживання людиною. А враховуючи важливість пшениці в глобальній продовольчій системі, будь-який вплив на великих виробників, наприклад посухи, війни чи інші події, може вплинути на весь світ.

Які країни є найбільшими виробниками пшениці? Ця графіка Кашіша Растогі візуалізує розподіл світового виробництва пшениці за 20 років за країнами.

10 найбільших країн-виробників пшениці

Згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (FAO), пшеницю вирощують понад 80 різних країн у всьому світі, але більшість світового виробництва пшениці припадає лише на декілька країн.

Ось огляд 10 найбільших країн-виробників пшениці в усьому світі на основі загального врожаю в тоннах за 2000-2020 роки.

Китай, найбільший у світі виробник пшениці, зібрав понад 2,4 мільярда тонн пшениці за останні два десятиліття, що становить приблизно 17% від загального виробництва з 2000 по 2020 рік.

Більшість китайської пшениці використовується всередині країни, щоб задовольнити зростаючий попит на продовольство в країні. Китай є найбільшим у світі споживачем пшениці — у 2020/2021 роках на цю країну припадало приблизно 19% світового споживання пшениці.

Другою за величиною країною-виробником пшениці є Індія. За останні два десятиліття Індія виростила 12,5% пшениці у світі. Як і Китай, Індія зберігає більшу частину своєї пшениці вдома через значний попит на продукти харчування по всій країні.

Росія, третій у світі виробник пшениці, також є великим світовим експортером пшениці. У 2021 році країна експортувала пшениці на суму понад 7,3 мільярда доларів, що становило приблизно 13,1% від загального експорту пшениці того року.

Вплив війни росії в Україні на світовий ринок пшениці

Оскільки росія та Україна є значними світовими виробниками пшениці, нинішній конфлікт між двома країнами спричинив масштабні збої на світовому ринку пшениці.

Конфлікт також вплинув на суміжні галузі. Наприклад, росія є одним із найбільших світових постачальників добрив, і конфлікт призвів до глобального дефіциту добрив, який може призвести до дефіциту продовольства в усьому світі.

Стан світової економіки

Також згідно з останніми прогнозами, Міжнародний валютний фонд очікує, що до кінця 2022 року номінальна вартість світової економіки досягне майже 104 трильйони доларів.

Хоча економіка продовжує зростати, її відновлення, яке очікувалося в період після пандемії, виглядає напруженим. Через недавні конфлікти, проблеми в ланцюгах постачання і інфляція знижують економічні прогнози.⁠

Спочатку передбачалося, що річне зростання світового ВВП у 2022 році станом на січень становитиме 4,4%, але згодом його було скориговано до 3,6%.⁠

Фото: www.visualcapitalist.com

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi