Гастро-регіони світу: Тоскана. Фестивалі - PostEat

пошук

Гастро-регіони світу: Тоскана. Фестивалі
09-10-2023 0 1109


Тоскана — це один з найвизначніших гастрономічних регіонів Італії і, безумовно, один з найвідоміших у світі. Тоскана знаходиться в центрально-західній частині Італії й на заході омиваються Тірренським морем. Регіон з унікальною кулінарною спадщиною. Визначення Тоскани як гастрономічного регіону охоплює найсвіжіші локальні інгредієнти, традиційні страви, гастрономічні фестивалі, гастротуризм та стародавню культурну спадщину. 

Тоскана славиться своєю виноробною і оливковою промисловістю. Тут вирощуються виноград, який використовується для виробництва видатних вин, таких як Кіанті, а також оливки, з яких отримують одну з найкращих оливкову олію. Також регіон славиться високоякісними сирами, зокрема, Пекоріно Тоскано.

Тосканська кухня пропонує безліч неперевершених страв: 

  • pappa al pomodoro – черствий хліб, помідори, спеції та приправи; 
  • ribollita – суп з черствого хліба і овочів, в тому числі чорної капусти і квасолі; 
  • суп з полби; 
  • livorno caciucco – суп з різних видів риби, подається з червоним вином; 
  • finocchiona – свиняча ковбаса, приправлена фенхелем і червоним вином; 
  • routons — сухариків з додаванням курячої печінки і селезінки; 
  • bistecca alla fiorentina (стейк по-флорентійськи) – гігантський стейк т-боун з бичка породи к’яніна або маремана, улюблена страва тосканської кухні, про яку ми писали тут (додати посилання). 

Десерти: 

  • castagnaccio – пиріг з каштанового борошна;
  • сієнські панфорте і pan pepato – тістечка з цукатів і перцевих спецій;
  • cantucci – тверде печиво, яке зазвичай подається з vin santo.

Тоскана славиться своїми гастрономічними фестивалями, де можна скуштувати найкращі страви та продукти регіону. Наприклад, фестиваль каштанів, білого трюфеля або фестиваль кальмарів. Туристи з усього світу приїжджають до Тоскани, щоб насолодитися її гастрономічними перлинами. В регіоні є безліч ресторанів, туристичних ферм і виноробень. 

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Гастрономія Тоскани відображає багатий культурний спадок регіону. Тут є давні традиції приготування страв, які передаються з покоління в покоління, і є частиною ідентичності тосканців. Тосканська кухня є однією з найбільш смачних в Італії, але це, по суті, кухня селян, яка характеризується своїми автентичними, локальними інгредієнтами та простими рецептами. Через що високо ціниться. 

В рамках однієї замітки ми не зможемо охопити всі гастрономічні дива Тоскани. Сьогодні розкажемо про фестивалі їжі, що влаштовують в містах Тоскани. 

Sagra Delle Castagne E Del Marron Buono – фестиваль, що проводитиметься 8, 15, 22 і 29 жовтня у 2023 році, в місті Марраді (Marradi) – комуна в Італії, Тоскана, в провінції Флоренція. Фестиваль присвячений каштанам. Щороку тут влаштовують свято каштанів, у 2023 році буде 59-й фестиваль поспіль. Гостей чекають типові продукти з каштанів, що ростуть в цій області — тортеліні з каштаном, каштановий пиріг, каштанові джеми, глазуровані каштани та «bruciati» (смажені каштани) тощо. На вулицях міста влаштовують гастро-ярмарки, де можна придбати різноманітні дари лісу та ремісничі вироби. У програмі багато заходів для дорослих і дітей, на вулицях лунатиме музика з мандрівними оркестрами. До Марраді можна дістатися на потязі, що тягне старовинний локомотив по залізничній лінії Фаентіна, яка з’єднує Фаенцу з Флоренцією. Подорож іде через прекрасний ліс і можна насолодитись чудовими видами. 

Crastatone – ще один фестиваль на честь закінчення збору каштанів і початку зимового сезону. Проводять на День всіх святих, 30 жовтня – 1 листопада. 

Фестиваль проводять у Пьянкастаньяйо (Piancastagnaio), комуна в Італії, Тоскана, провінція Сієна. Термін «Crastatone» походить від діалектного дієслова «crastare», означає розрізання каштана перед тим, як поставити його на вогонь, «crastata» (розбитий каштан).

Sagra Del Totano – фестиваль кальмарів на острові Capraia Isola, який проводять на День всіх святих 30 жовтня – 1 листопада. Це острів між Корсикою та Тосканою, 36 миль від узбережжя, 800 метрів дороги, на 200 жителів. Невеликий порт і одне місто біля підніжжя Фортеці, все інше навкруги – це середземноморський чагарник і самотні бухти. Капрая — це кам’янисті, піщані узбережжя, прозорі води, наповнені рибою, в яких віддзеркалюються мінливі кольори скелі, що раніше були стародавнім вулканом. Фестиваль кальмарів влаштовують з 2000 року. Тут можна скуштувати різноманітні страви з тільки виловленого кальмара. Свято складається з двох основних подій: 

  • Змагання з вилову кальмарів, у якому беруть участь різні категорії учасників – на суші та на морі – на вітрильних і моторних човнах. Відплив майже 100 човнів – видовищна подія. 
  • Зважування спійманих кальмарів, що проводиться в кінці конкурсу з вилову.

Фестиваль проводять спільно з усіма ресторанами острова. Це неймовірно масштабна й крута дегустація кальмарів: смажені кальмари, рис з кальмарами, кус-кус з кальмарів, кальмари з зеленню, кальмари з картоплею, лазанья з кальмарів, паста з кальмарами, кальмари аранчіні тощо. А також щороку є варіації страв на тему, без шкоди для кальмарів.

Mostra Mercato Nazionale Del Tartufo Bianco – фестиваль білого трюфеля в Сан-Мініато (San Miniato місто між Емполі та Пізою), проводять в останні три вихідні листопада. 

Під час цього фестивалю середньовічне місто Сан-Мініато стає столицею білого трюфеля Італії. А разом із білим трюфелем гостей чекають різноманітні італійські продукти та спеціалітети. 

Шеф-кухарі збираються на унікальній локації – великій дегустаційній зоні, розміром понад два кілометри під відкритим небом, де локальні італійські продукти перетворюються на смачні страви та делікатеси. Саме тут з’являються нові кулінарні тенденції та утворюються нові смакові альянси. Справжній фестиваль смаків, тосканської їжі та вина. 

Мисливці за трюфелями зі своїми собаками-чемпіонами змагатимуться один з одним, у день відкриття врожаю білого трюфеля Сан-Мініато, починаючи з 10 вересня. Головна мета мисливців, як і багатьох гурманів, що йдуть з ними на полювання трюфеля, спробувати побити рекорд Артуро Галлеріні (Arturo Gallerini), який у 1954 році, на пагорбах Сан-Мініато, знайшов найбільший у світі трюфель вагою 2 кг 520 грамів.

В цілому, Тоскана — це справжній рай для гурманів і любителів італійської кухні. Цей регіон відомий своєю вишуканістю, якістю і багатством смаків, що робить його одним із найважливіших гастрономічних призначень у світі. 

Джерела: 

Фото: Free stock

Читайте також: 

Гастро-регіони світу: Тоскана. Bistecca alla fiorentina — телячий стейк

Гастро-регіони світу: П’ємонт. Граппа

Гастро-регіони світу: П’ємонт. П’ємонтський трюфель.

Цікаві гастро-місця світу: Андалусія та її вина

Цікаві гастро-місця світу: Іспанія, Андалусія — оливкова олія, гаспачо, Pescaíto Frito

Цікаві гастро-місця світу: Емілія-Романья — парміджано, бальзамічний оцет, лазанья

Цікаві гастро-місця світу: виноробний регіон Бургундія

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi