пошук
Оксана Чернова
Автор
пошук
Оксана Чернова
Автор
Сири з білою пліснявою займають особливе місце в гастрономії завдяки своєму унікальному смаку та текстурі. Однак дехто може вагатися перед тим, як скуштувати сир з квітучою скоринкою через побоювання щодо плісняви.
Оксана Чернова — сирна експертка, амбасадорка української сирної культури, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards — розвіє ці страхи та пояснить, чому біла пліснява на сирі безпечна та навіть корисна.
Гриби Penicillium camemberti та Geotrichum candidum використовують для виготовлення найпопулярніших сирів з білою пліснявою — це, звісно, Брі та Камамбер. Саме ці культури формують впізнавану білу скоринку та надають особливого смаку цим сирам.
Проте як ця скоринка утворюється? Спочатку в молоко додають сичужний фермент, закваску і спори білої плісняви (гриби, які допомагають особливому дозріванню сиру). Потім отриману сирну масу розрізають на кубики розміром з волоський горіх. Кальє, тобто масу вологого свіжого сиру, перемішують, щоб виділилося більше сироватки і зазвичай ополовником поміщають у обручі. Коли сироватка стікає, сирна маса осідає і починає з’єднуватися, якби ставати міцнішою.
Тоді обручі з сиром переносять у приміщення з підвищеною вологістю і перевертають 2-4 рази протягом 8 годин, потім сир солять і поміщають у камеру дозрівання з регульованою вологістю. Спори розвиваються в пухнасту білу плісняву протягом 6-10 днів і це дозрівання може тривати 21 день, а іноді і довше, в залежності від розміру сиру, утворюючи скоринку білого оксамитового кольору.Користь плісняви
Так, пліснява, яка утворюється на сирі — це не результат псування продукту, а навпаки особливість рецептури, для створення унікального смаку за рахунок ферментації сиру. Для тих, хто досі має сумніви, наведу декілька аргументів на користь білої плісняви:
Тож, як би парадоксально не звучало, — пліснява корисна. Тож, не варто боятися скоринки, а тим паче її обрізати. Скоринка в сирах з білою пліснявою є їстівною, смачною та корисною!
Брі, Брійа Саварін та Камамбер — найвідоміші сири з білою пліснявою, що виготовляють з коров’ячого молока. Однак категорія цих сирів досить широка, тому познайомлю вас з іншими представниками та їх смаком:
Комбінації з сирами з білою пліснявою можуть створювати неймовірні смакові поєднання. Ось кілька моїх улюблених варіантів:
Photo by Tamara Shchypchynska on Unsplash
Наступного разу, коли будете насолоджуватися шматочком сиру з білою пліснявою, спробуйте поєднати його з цими продуктами, і ви відкриєте для себе нові гастрономічні горизонти.
Отже, біла пліснява на сирі — це результат продуманої технології виробництва, яка робить ці сири безпечними, смачними та корисними. Не бійтеся насолоджуватися гастрономічними витворами й відкривайте для себе нові смаки та аромати!
Текст та фото надані авторкою.
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу.
Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi