Весь врожай зберегти не вдасться. Єдине, що вирішили, що якщо буде захоплення, то потруїмо все вино, Wine Valley - PostEat

пошук

Весь врожай зберегти не вдасться. Єдине, що вирішили, що якщо буде захоплення, то потруїмо все вино, Wine Valley
31-05-2022 0 644


Героєм чергової публікації в рамках циклу «Як винороби захищають свою справу» стала виноробня Wine Valley. Частина її  виноградників розташована у Долині Великої Любові. Так перекладається Грослібенталь – історична назва сучасного села Великодолинське Овідіопольського району Одеської області. Решта розкинулись на території Чорноморської громади. Відповідно до ампелоекологічного районування, це Дністровсько-Хаджибейський теруар Північного Причорномор’я. 17-річна виноробня була у розквіті сил, але війна однозначно ускладнила роботу підприємства. Попри все команда не здається і продовжує діяльність.

Амбасадор компанії Олександр Шушпанов розповів, які виклики отримала виноробня під час війни.

З якими сортами працюєте?

Сорти в основному Каберне, Мерло, Одеський чорний, Шардоне та Аліготе. Ще є трохи Піно Грі, Рислінг та Ркацителі.

Тож віримо у найкраще. А ще би винесли вино зі списку алкоголю та внесли би до продуктів харчування, то взагалі було би чудово.

Як організували роботу підприємства у зв’язку з війною?

У перші дні війни жіноча частина працівників емігрували. Зараз на підприємстві працюють чоловіки. Технологи контролюють віддалено по телефону, але, думаю, то вже буде не те.

Чи постраждали ваші виноградники або виноробня від обстрілів?

Ні. Наша виноробня далеко від індустріальних об’єктів, тож все ціле.

Що ви як винороб вирішили з огляду на війну і воєнний час: зупинити справу чи попри все продовжувати діяльність?

Наша виноробня доволі велика, то ж її не так легко зупинити. Тим більше, що в нас є контракти, і ми маємо їх виконувати, та і проценти за кредитами треба сплачувати. Тож віримо у найкраще. А ще би винесли вино зі списку алкоголю та внесли би до продуктів харчування, то взагалі було би чудово.

Ємкості стоять на землі, тож будь-який «приліт» якогось снаряду може «вилити» половину вина. Та й досвід світових виноробів не допоможе. Вже і не лишилось тих виноробів.

Чи вдалося вам провести планові сезонні роботи на винограднику?

Обрізку зробили планово, як і треба було. Більшу частину ще до війни.

Чи є підтримка з боку колег в Україні та за кордоном. 

Ні, поки що все в підвішеному чи в замороженому стані.

До війни складно підготуватися, як і до обстрілу. Які є екстрені способи порятунку виробництва? (консервування виноробні, бутилювання запасів тощо).

Немає жодних. Ємкості стоять на землі, тож будь-який «приліт» якогось снаряду може «вилити» половину вина. Та й досвід світових виноробів не допоможе. Вже і не лишилось тих виноробів. У підвалах зберігають лише найцінніші вінтажі. Тож весь врожай зберегти не вдасться. Єдине, що вирішили, що якщо буде захоплення, то потруїмо все вино.

Чи вдалося уникнути скорочення персоналу у зв’язку зі складною ситуацією?

Працівників збирали 15 років. Тож поки що виплачуємо зарплати та надаємо грошову допомогу сім’ям, які виїхали.

Як усередині країни на цьому етапі відбувається підтримка виноробства? І чи проходить взагалі? 

Від держави була тільки одна підтримка на рівні законів. Внесли пункт, що старі ліцензії дійсні і їх не треба переоформлювати. Хотілося би ще, щоб щодо кредитів була більш вітчутна підтримка. Поки що зменшили ставку.

Які плани були порушені з початком війни (можливо, модернізація, закупівля та висадка нових лоз чи ін.)?

Так, плани порушені. Планували почати якраз у березні будівництво дегустаційних залів. Поки що цей проект заморозили.

Чи була підтримка з боку ритейлерів, чи стали вони більше ставити на полицю ваші вина, коли було послаблено «сухий закон»?

Не так все швидко працює. Багато втрачено через логістику. Зараз не вистачає водіїв та машин. Тож ритейлери поки що продають свої накопичення на своїх складах.

Чи взаємодієте з ЗСУ/ТРО?

Син в теробороні, жінка шиє всіляке для парамедиків типу м’які ноші, турнікети та аптечки. Я допомагаю волонтерським організаціям та фондам.

Дефіцит чого виноробня відчуває найбільше під час війни?

Дефіцит попиту на продукцію.

Згадаємо тих, хто загинув і ті виноробні, які були розорені і розграбовані ворогом. Але все відродимо і відбудуємо. Все буде Україна!

Як оцінюєте перспективи українського виноробства у перішній ситуації? Чи помітили зацікавлення вітчизняним вином на тлі підйому патріотизму?

Загалом зменшилося. Люди в перший день після дозволу продавати скупилися і знову тиша.

Чи помітили ви інтерес із боку світової профільної преси?

Та немає часу це читати. В них там мир і все добре, тож і бажання читати їх пресу немає.

Яким є ваш горизонт планування щодо вінтажу 2022?

Тиждень.

Яке вино відкриєте, коли ми переможемо?

З моїх оцінок війна буде йти щонайменше рік. Тож відповідь: звісно власного. А от який це буде вінтаж, ще не знаю. Скоріш за все це буде зустріч з виноробами, де ми скуштуємо вина один одного. Згадаємо тих, хто загинув і ті виноробні, які були розорені і розграбовані ворогом. Але все відродимо і відбудуємо. Все буде Україна!

 

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi