«Наше вино з найкращим співвідношенням “ціна-якість”»: дегустація іспанських вин з Феліксом Соліс Рамосом - PostEat

пошук

«Наше вино з найкращим співвідношенням “ціна-якість”»: дегустація іспанських вин з Феліксом Соліс Рамосом
04-02-2020 0 390


Світ вина ділять на два табори — невеликі крафтові винарні та великі винні компанії. Іноді можна зустріти думку, що перші завжди кращі за  других. Директор з маркетингу та експорту винного холдингу Felix Solis Avantis Фелікс Соліс Рамос приїхав в Україну на запрошення Le Silpo з метою — довести, що велика компанія здатна виробляти цікаві й глибокі вина за розумними цінами.

«Я часто чую дискусії, щодо нових винних регіонів — це вже Новий світ (США, Чилі, Австралія, ПАР тощо) чи ще Старий світ (Європа)? Іспанія — унікальна країна тим, що у нас є всі атрибути Старого світу — давні традиції, поважні династії з кількома поколіннями виноробів. Але водночас виноробство Іспанії розвивається за моделлю Нового світу — з застосуванням технологій та шляхом експериментів. Холдинг Felix Solis Avantis — яскравий приклад такого симбіозу», — розповідає Фелікс.

Фелікс Соліс Рамос починав кар’єру в компанії з 2001 року на посаді помічника директора з питань міжнародної торгівлі. На той момент холдинг Felix Solis Avantis, якій виник у 1952 році, як невеликий сімейний бізнес засновника Фелікса Соліса Фернандеса вже претендував на звання одного з лідерів світового виробництва вина (В ТОП-10 виробників вина світу).

Ймовірно, що секрет успіху компанії криється у головній ідеї, з якою була заснована та перша сімейна винарня — засновник Фелікс Соліс Фернандес прагнув робити вино не для власного погребу чи локальних продажів, а налагодив продаж вина у ресторанах Мадриду. Ідея експансії, розширення аудиторії свого вина, вдосконалення смаку стали частиною корпоративних цінностей Felix Solis Avantis.

Зараз компанія володіє виноградниками і винарнями у різних куточках світу — від Іспанії до Чилі й Каліфорнії. Кількість винних брендів перевищує 40 одиниць, а загальний об’єм продажі сягає 300 млн пляшок у 120 країнах світу. «Головне, що відрізняє винарні холдингу Felix Solis Avantis — це прихильність до інновацій, які вже стали частиною нашої “ДНК”. Відбір клонів, точний аналіз ґрунтів, селекція винограду, стерильні умови на виробництві, яке більше нагадує провідну лабораторію ніж винарню — це дозволяє нам виробляти великі об’єми якісного вина», — розповідає Фелікс.

Для підтвердження свої слів Фелікс дав спробувати гостям зустрічі рожеве вино Casa Albali Grenache Rosé 2018 року врожаю.

Для цього вина використали виноград червоного сорту ґарнача (французька назва — ґренаш). В Іспанії цей сорт є основним конкурентом «мужнього» червоного сорту темпранільйо. До епохи популярності рожевих вин сорт ґарнача вважався менш привабливим та не таким цінним — він давав легкі червоні вина з фруктово-ягідними ароматами.

Але коли «розе» стало світовим трендом, іспанські винороби (серед них і компанія Felix Solis Avantis) спробували працювати з сортом за прикладом виноробів Провансу, де ґарнача служив основою для багатьох рожевих блендів (сумішей сортів винограду в одному вині).

Виноград ґарнача для цього вина ріс у регіоні Вальдепеньяс у великій області Кастілья-Ла-Манча (Центральна Іспанія). Регіон знаменитий тим, що навіть в часи арабського панування (X-XI ст.) в Іспанії на цій території діяв особливий указ халіфа, який дозволяв виноробство — розвиток Вальдепеньяса без вина був неможливий.

Під час дегустації вино Сasa Albali Grenache Rosé продемонструвало «прованський стиль» — яскраві аромати малини, полуниці та вишні. За кілька хвилин у келиху з’явились свіжі ноти базиліку та цитрусових. У вина свіжий смак білих ягід та цитрусових с бадьорою мінеральністю.

Таке вино стане універсальною парою для риби та морепродуктів — наприклад, тапасів з креветками або креветками на грилі, смаженої риби, кальмарів, холодного супу ґаспачо або тушкованих бобів з овочами.

Другим гості спробували червоне вино Albali Gran Seleccion 2017 року врожаю. Фелікс розповів, що для цього вина використовують виноград сорту темпранільо, який винні критики називають «найвидатнішим червоним сортом Іспанії». Його особливість у насичених ароматах червоних фруктів, ягід та тютюну.

Виноград для цього вина виріс на виноградниках компанії Felix Solis Avantis також у регіоні Вальдепеньяс. На характер вина тут впливають екстремальні кліматичні умови. Наприклад, влітку температура на кам’янистих ґрунтах може сягати +40°C, а взимку знижується до -10°C. Переживаючи такі «катаклізми», лоза дає невеликі ягоди з високою концентрацією речовин для майбутнього смаку і аромату вина. Винороби додатково обмежують врожайність на рівні 4 тонн с гектара, щоб отримати максимальну концентрацію.

В ароматі вина можна знайти ноти стиглих червоних фруктів, ожини та вишні. Якщо дати вину «розправити плечі» у келиху, то можна вловити відтінки шкіри, тютюну та сухого листя зі спеціями. У вина соковитий смак червоних фруктів з м’якими танінами та високою кислотністю. Стане вдалою парою до пасти з м’ясним соусом, зрілих сирів, ковбасок зі спеціями «чорізо» або страв з сочевицею.

Виноград для третього вина дегустації Castillo de Albai Tempranillo Rioja виріс у знаменитому іспанському регіоні Ріоха. На етикетці цього вина можна знайти значок з написом Pagos del Rey («Наділи короля») — це проєкт компанії Felix Solis Avantis в межах якого енологи (знавці науки про вино) з 2002 року відшуковують найкращі виноградники, де тандем сорту винограду та терруару (ґрунту, географії, клімату тощо) дає найкращий результат.

Аромат вина розкрився у келиху відтінками червоних фруктів, чорної смородини, стиглої вишні та полуниці. У вина смак стиглих червоних ягід з гладкими танінами та ягідним посмаком. Це питке (легко п’ється) вино з добрим співвідношенням ціни та якості. «Дружелюбність» вина зробить його вдалим партнером для сиру середньої витримки або хамону.

Останнє вино дегустації Condado De Oriza Ribera del Duero Reserva також було створено в межах проєкту Pagos del Rey. Виноград для нього ріс у особливому регіоні — Рібера дель Дуеро. Назва регіону перекладається, як «Берег річки Дору». В реальності ж береги схожі на заледве не прямовисні схили. Роботу на місцевих виноградниках називають «героїчним виноробством», бо більшість операцій через круті схили доводиться робити вручну на палючому сонці.

Виноград сорту темпранільо був зібраний з 20-річних лоз неподалік міста Ольмедільйо-де-Роа. Після бродіння вино два роки витримували у бочках з американського та французького дуба. Перед тим, як потрапити у продаж вино додатково витримується один рік у пляшці.

Під час дегустації вино «вибухнуло» у келиху зарядом нот сушених червоних ягід, кави, тютюну, х’юмідору, ванілі та шоколаду. У другій хвилі ароматів вино розкрилося відтінками спецій, прянощів та приємними димними відтінками. Смак вина повторює силу аромату — впевнені, але не цупкі таніни, збалансована кислотність червоних ягід. Довгий посмак з нотами спецій та трав. Гармонійною парою для такого «зарядженого» вина стануть страви з інтенсивними смаками — м’ясо зі спеціями на грилі, стейк, котлети з баранини, рагу, витримані сири. Про такі вина кажуть — «дає більше, ніж за нього заплачено».

На завершення дегустації Фелікс Соліс Рамос розповів, що зараз компанія Felix Solis Avantis працює над новими брендами, які зовсім скоро з’являться у продажу. На запитання, чи не бачить він проблеми у «розпорошеності брендів» (понад 40!) Фелікс відповів, що це частина стратегії холдингу — «Насправді, ми виготовляємо “індивідуальні” вина на будь-який смак та випадок життя. Кожен знайде своє особисте вино  серед наших брендів».

Фото: Le Silpo

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi