Що привезли на благодійний Brave Wine українські винороби: натуральні вина стають щороку на голову вище - PostEat

пошук

Що привезли на благодійний Brave Wine українські винороби: натуральні вина стають щороку на голову вище
17-10-2022 0 286


8-9 жовтня у Києві відбувся фестиваль Brave Wine, де зібралися сміливі українські винороби з різних регіонів України.

Стиль фестивалю цьогоріч відрізнявся від попередніх яскравих заходів, що організовувала команда Kyiv Food and Wine Festival. І це природньо, реалії війни диктують відповідний формат. Свято пройшло в безпечних підземних залах бару «Вогник» та клубу Арсенал ХХІІ. Об’єднані спільною метою зібрати кошти на допомогу ЗСУ учасники та гості створили неймовірно душевну, радісну, позитивну атмосферу. Як ніколи відчувалось, як українці засумувати за винними івентами, дегустаціями, спілкуванням, обміном враженнями, обіймами та банально мирним дозвіллям.

Редакція PostEat відвідала фестиваль, поспілкувалась з виноробами, послухала деякі лекції і з задоволенням розкаже читачам свої враження.

У нашому огляді ми зупинимось на двох винних трендах. Перше – це low intervention wines, тобто вина з мінімальним втручанням винороба у процес виробництва вина. Тут ми розкажемо про (1)ігристі петнати та (2)тихі вина. Друге – це оранжі. Чому? Тому що тренд на натуральне вино зберігається, а осінь – це ідеальний період для дегустації медитативних бурштинових вин.

Українські винороби щораз частіше обирають натуральний підхід до виробництва вина: з мінімальним втручанням у природні процеси його створення, з використанням диких дріжджів замість ЧКД (чисті культури дріжджів), незначним додаванням сірки або зовсім без неї.

Оранжі – це ще один тренд у виноробстві. За останні 10 років популярність бурштинових вин стрімко зросла. Цікаво, що у «сліпій дегустації» amber wine легко сплутати з червоним вином. Усе через особливості виробництва: оранжі – це вина з білих сортів винограду, зроблені за технологією червоних, з витримкою на шкірці.

На Brave Wine нам запам’яталися петнати від виноробень Biologist Winery (Київська область), Fathers Wine (Тернопільська область) та Сімейної виноробні Ковача (Закарпаття).

Fathers Wine привезла на фестиваль два петнати – білий з сорту Мускат Оттонель і рожевий з Юпітера. Все 2021 рік. Свіжо, яскраво, збалансовано, незвичайно. Ідеальний аперитив, але стане чудовим супроводом до легких закусок і молодих сирів. Якщо заправите свій зелений салат якимось ягідним соусом, отримаєте ще більше задоволення, запиваючи його ковтком розе.

Оранж «Бурштинове коло» з сорту Мускат Оттонель може сподобатись навіть тим, хто не охоче обирає ароматні вина. Це бурштинове вино вийшло елегантне та витончене, з ніжними ароматами сухофруктів, цитрусів та ледь помітними парфюмними нотками.

Сімейна виноробня Ковача одна з перших в Україні почала експериментувати з петнатами, використовуючи різні сорти (Совіньйон Блан, Шардоне, Мускат, Каберне Совіньйон). Наш фаворит – петнат Іршаї Олівер: ароматний, ніжний, свіжий.

«Я відшліфував технологію, у мене мінімально осаду, не обробляється препаратами, не освітлюється, не стабілізується і не фільтрується. Аудиторія на петнати потрохи з’являється, далі буде», – розповів винороб Олександр Ковач.

Із новинок запам’ятався оранж із колекції natural wine, витриманий 9 місяців у дубовій діжці. Сорти Б’янка, Совіньйон Блан, Ркацителі. Вино розкішного оранжевого кольору, зі щедрими ароматами липового цвіту, медовими нотами, тонами кураги, білих родзинок, підсушених горіхів, з сильною структурою і тривалим посмаком.

Також радимо спробувати «дике» Мерло 2021, точніше цікаво порівняти його з традиційним Мерло Ковача того ж року, з того ж виноградника, зібраного в один день. Відмінність лише у технології, а вина абсолютно різні. Отже, пізнаваймо.

Biologist Winery з Київщини привіз на фестиваль чимало новинок: петнат Піно Нуар 2021, Оранж бленд 2021 (Ркацителі, Піно Блан, Сільванер), Трамінер Skin Contact 2021, Сухолиманський 2021. Особливо хочеться виокремити петнат: дзвінкий і ніжний, з нотами червоних ягід, приємною вершковістю і гарною структурою.

Дуже добрий Оранж Шардоне – з яскравими ароматами польових квітів і цукатів, смаками сушених яблук та груш. Щедре та медитативне.

Нагадаємо, що Biologist сповідує біодинамічні підходи до виноградарства, опираючись на місячний календар та інші природні ритуали на винограднику.

Відкриттям фестивалю став медовий петнат Cikera на чистому збродженому липовому меді. Він виготовлений без додавання спирту та цукру. У смаку яскравий аромат квітучої липи, нотки бджолиного воску та освіжаюча кислинка. Розлитий в зручні бляшані банки по 330 мл.

Родинна виноробня Зелениці з Кам’янця-Подільського підкорила серце оранжем з сорту Піно Грі 2021. Чого лише вартий колір – апетитний рожевий з полуничним відтінком. Зі слів винороба, це перший експеримент із бурштиновими винами. 2 тижні мацерація, потім віджим і одразу в діжку, в якій вино розвивалось 11 місяців. Потім півроку витримки у пляшці. Вино вийшло комплексне, з тонами садових фруктів і солодких спецій, легкою кісточковою гірчинкою в посмаку.

Чи не найбільший ажіотаж виник навколо релізу виноробні Stakhovsky Wines, яка орендує один з найгарніших виноградників в Україні у Cotnar на Закарпатті.

Перша ракетка України Сергій Стаховський привіз на фестиваль новий оранж – з Рислінгу. Після шаленого успіху його першого експерименту з Трамінером 2020 для вайнловерів це справжня інтрига.  

Як розповів бренд-амбасадор Stakhovsky Wines Петро Хоружий, це друга спроба зробити оранж з Рислінгу Рейнського.

«Минулого року невдало, а цього разу максимальний крафт: ручна праця, маленька партія 1800 пляшок. Спонтанне бродіння, на диких дріжджах, без контролю температури, без зняття з осаду, мацерація близько двох тижнів», – розкрив секрети новинки сомельє.

Вино вийшло надзвичайно свіже, гастрономічне, з ароматами цитрусів, весняних медових квітів та яскравими тонами міксу свіжих та підв’ялених абрикосів. Рислінг оранж як молодіжна версія Трамінера.

«Трамінер 2021 став більш консервативний, курага, печений ананас», – додав Петро.

На цьому експерименти виноробні тенісиста не завершуються, і в цьому 2022 році буде спроба зробити аж 3 оранжі: з Шардоне, Рислінгу, Трамінеру.

Завжди незабутні смаки привозить на фестиваль виноробня з Київщини Cassia Wine. Батько з сином Микола та Володимир Кас’яненки почали робити вино майже 10 років тому, тому що сім’ї, як кажуть винороби, якось захотілось доброго вина. І їм це дуже добре вдається. Всі вина максимально natural, на диких дріжджах, без сірки, з мінімальним втручанням у народження вина.

У чому ж секрет одного з найкращих оранжів в Україні?

«Який секрет? Треба просто з великою душею це робити. Ми ніколи не додавали в наше вино нічого крім винограду, є виноград, ми його відчавили, а далі як мале дитя супроводжуємо у світ», – каже Микола  Кас’яненко.

Незважаючи на те, що виноробня Cassia і власне сімейний будинок двічі постраждали від мінометних обстрілів, вина вціліли і приїхали на фестиваль. Дуже сподобалось бурштинове вино Ркацителі: потужне, складне, все в балансі, з ароматами сухофруктів, п’янкого літнього цвіту, медовими тонами.

Водночас усі вина з лінійки самодостатні і цікаві (Шардоне, Мерло, Піно Нуар і Одеський Чорний).

Несподівано і дуже цікаво було продегустувати на фестивалі натуральні вина французького винороба Крістофа Лакарена, який понад 15 років творить вина у Шабо в Одеській області. Його продукцію неможливо знайти в супермаркетах. Хто чув про маркіза Лакарена, той не упустить жодну можливість спробувати його творіння. Зі слів винороба, вина зроблені за стародавніми французькими рецептами, з екологічного винограду, без додавання будь-яких хімічних сполук, допустимих для традиційного підходу. Особливо цікаво було продегустувати класичне ігристе, виготовлене ручним способом. Також приємні і легкі білі тихі вина.

І на десерт своїх фаворитів назвав Сергій Клімов, організатор Brave Wine та Kyiv Food and Wine Festival. Він також оцінив якість українських вин з мінімальним втручанням у процеси порівняно з минулим фестивалем.

«Із вин з мінімальним втручанням мені дуже сподобалось помаранчеве Ркацителі 2020 від Cassia Wine, чудове Мерло 2021 від Ковача, помаранчеве Шардоне від Біологіста, яке було 9 місяців в дубових діжках. Цікаві петнати від Fathers Wine (особливо з Юпітера) та від Ковача з сорту Іршаї Олівер», – поділився враженнями Сергій.

З його слів, натуральні вина стають щороку на голову вище.

«Я завжди говорив, що вина з мінімальним втручанням найкраще пити в місцях їх виробництва, адже вони дуже тендітні та легко псуються під час перевезень та зміни температур. Тому саме українські вина мають фору, бо їх можна швидко доставити за мінімальний час. У нас є певні винороби, які давно виробляють вина за цими технологіями і діляться досвідом із колегами, тому якісно і кількісно ця категорія вин буде тільки зростати», – пояснив Клімов.

Війна ускладнила життя у всіх сферах, однак змінила ставлення українців до свого продукту. Ми маємо якісне вино завдяки невтомним і пристрасним українським виноробам. Від кожного з нас залежить його розвиток, тому частіше запитуймо про своє вино у ресторанах та кафе.

Фото: Валентина Дуткевич та Brave Wine 

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi