«Шуткуємо, що наше вино тепер ще буде «витримане окупацією», Олексій Овчинников, виноробня Le Pri-more, Херсонщина - PostEat

пошук

«Шуткуємо, що наше вино тепер ще буде «витримане окупацією», Олексій Овчинников, виноробня Le Pri-more, Херсонщина
23-05-2022 0 923


Історія українського виноробства під час війни – це море випробувань і викликів, але водночас можливість прискорити популяризацію українського вина в Україні та за кордоном. Один із головних інструментів на цьому шляху є інформування. Сьогодні про історію своєї виноробні Le Pri-more з Херсонської області розповів винороб, учасник команди виноробів/сомельє Wine games Kherson Олексій Овчинников.

Скільки років вашій виноробні?

Взагалі все розпочалося у 2011 році у селі Приморське Херсонської області. Мій батько там народився і виріс, а мій прадід Юхим там мав земельні наділи та займався виноробством. Також неподалік у ХІХ столітті знаходився маєток француза Вільгельма Рув’є, який на цій території розвивав виноградарство та вівчарство.

«У  вині нашої виноробні «Le Pri-more» закладені французькі традиції, українська працьовитість і південна гостинність», – зазначає винороб Олексій.

Позаторік зареєстрували Фермерське господарство «Овчинникови». Цього року планували у травні отримати ліцензію на виготовлення вин за спрощеною системою. Багато хто знає нашу виноробню як учасника піар-команди виноробів і сомельє «Wine games Kherson», яка проводить фестивалі, дегустації в ігровому форматі.

Де розташовані ваші виноградники, розкажіть про теруар та сорти, з якими працюєте?

Невеликі виноградники нашого фермерського господарства розташовані на Чорноморському узбережжі та біля Корсунського монастиря (поблизу міста Нова Каховка). Частину винограду купуємо у господарствах Херсонської та Миколаївської областей. Цікаво, що частину наших вин ми робимо з винограду, який росте на околиці Олешківських пісків. Олешківські піски – це найбільша пустеля в Європі. Піщані ґрунти надихнули на такі назви наших вин, як «Мускат пустелі» (біле сухе вино, сорт винограду Мускат Оттонель), «Помаранчеві піски» (помаранчеве сухе вино, сорт винограду Ркацителі). Також працюємо з такими сортами, як Одеський Чорний, Сапераві, Мерло, Совіньйон. На Чорноморському узбережжі за старою доброю традицією продовжуємо робити вино з ізабельних сортів та плодово-ягідні наливки.

Планую й надалі займатися виноробством. Вже є ідея створити спільне вино із місцевими виноробами.

Що відбувалося в перші дні війни на виноробні, чи був у вас «план порятунку» продукції? (консервування виноробні, бутилювання запасів тощо)

У перші дні війни було багато невизначеності. У команді виноробів/сомельє «Wine games Kherson» всі учасники підтримували один одного морально, ділились інформацією, допомагали з бутилюванням запасів. На свою ж виноробню я потрапив лише наприкінці березня. Пересуватися автомобілем було небезпечно, тому дочекався відновлення роботи рейсових автобусів. Частину вина встиг упакувати у пляшки і навіть частину вина провіз через блокпости окупантів до Херсона.

Що ви як винороб вирішили з огляду на війну і воєнний час: призупинити справу чи попри все продовжувати діяльність?

На початку квітня виїхав із сім’єю з Херсона до Одеської області. Планую й надалі займатися виноробством. Вже є ідея створити спільне вино із місцевими виноробами. Також наша команда «Wine games Kherson» разом із партнерами розробляє нові проєкти розвитку регіону (залучення інвестицій, гастротуризм). Планується їх запуск, коли з’явиться така можливість. Крім того, з командою «Wine games Kherson» продовжую роботу над запуском у продаж нашої авторської настільної гри «Wine poker». Я вірю, що зможу повернутися до Херсона, щоб продовжити проєкти нашої виноробні та команди «Wine games Kherson» у Херсонській області.

Як зараз працює виноробня? Чи вдається проводити сезонні роботи на виноробні? З якими найбільшими проблемами зіткнулися під час війни?

Наразі, на жаль, виноробня «Le Pri-more» не працює. Вино та обладнання перевезли і зберігаємо в іншому місці. Шуткуємо, що наше вино тепер ще буде «витримане  окупацією».)))

Яка зараз ситуація на виноробні та виноградниках? 

До частини виноградників немає доступу – не встигли зробити обрізання та інші роботи. За іншою частиною виноградників вдається доглядати – допомагають батьки.

Декілька пляшок нашого вина ми змогли, навіть, провезти з окупованого Херсона.

Чи відчуваєте підтримку з боку колег в Україні та за кордоном? 

Дуже допомагають та підтримують Асоціація Крафтових Виноробів Причорномор’я (керівник Георгій Молчанов) та винороби Болграда. Всі учасники нашої команди «Wine games Kherson» зараз знаходяться у різних містах України, але також не втрачаємо зв’язку між собою. Декілька пляшок нашого вина ми змогли, навіть, провезти з окупованого Херсона. Завдяки команді Група DRINKS+ та керівнику УКРСАДВІНПРОМ Володимира Печка вина нашої виноробні «Le Pri-more» відправлено до м. Лондон для участі у міжнародній спеціалізованій виставці London Wine Fair.

Із початком війни волонтерство зайняло значну частину життя українців, чи ви взаємодієте із ЗСУ/теробороною?

В окупованому Херсоні ми допомагали людям в межах наших можливостей – переважно продуктами, своєю продукцією та наших партнерів. Наразі при реалізації проєктів команди «Wine games Kherson» запланували частину доходу перераховувати волонтерам.

Яке вино відкриєте, коли ми переможемо?

Відкоркуємо наше нове вино «Кherson winner». Віримо в перемогу та Херсон.

Далі буде…

 

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi